Laatste update:

Bund future dagchart

Natuurlijk staat de ‘Griekse kwestie’ hoog op de agenda van beleggers, maar wat te denken van de Chinese beurs? Die is bezig met een regelrechte crash en we zien hier nu al een besmetting naar Hong Kong. De vrees bestaat dat dit uiteindelijk geen geïsoleerd geval zal zijn, hoewel we natuurlijk de gokverslaafde Chinezen niet kunnen vergelijken met Europese of Amerikaanse beleggers. Toch zien we dat de markten zich er iets van aantrekken en in een periode waarin beleggers toch al onzeker zijn kan dit net de trigger zijn voor een nieuwe ronde aan verkopen. Natuurlijk verschillen hier de meningen over, want waar de een nog meer daling ziet komen, ziet de ander alweer koopkansen en dat is ook goed zo.

Ik wil deze blog beginnen met de Bund, zie de onderstaande dagchart.

De vorige keer gaf ik mijn voorkeurscenario aan en dat was een daling vanaf de dalende MA banden. Inderdaad, de koers daalde vanaf dat niveau met 150 basispunten, maar herstelde toch weer goed en noteert thans boven de banden op rond 153. Dit betekent dat deze dagcyclus dus bullish is en dat wederom betekent zeer waarschijnlijk dat er ook sprake is van een cyclusbodem van een nog hogere orde, de weekcyclus. En inderdaad, in de weekchart (niet afgebeeld) zien we dat de cyclusindicatoren opwaarts gedraaid zijn.

Als ik de telling correct heb, dan noteren we thans de 21e dag van de huidige dagcyclus. Gisteren zagen we een omkeerbar en als we vandaag onder 153 handelen dan mogen we veronderstellen dat de top van deze dagcyclus gezet is en de koers corrigeert. Een correctie tot rond 151 lijkt mij met deze hoge volatiliteit goed haalbaar.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

De vorige keer gaf ik aan dat de bodem van de dagcyclus waarschijnlijk nog niet gezet was en we mogelijk 10600 nog zouden zien. Gisteren tikte de Dax 10640 aan, dus aardig in de buurt. Qua telling en stand van de indicatoren is het goed mogelijk dat we hier een cyclusbodem zetten en de koers dus weer even opveert. We staan ook aardig verwijderd van de MA banden een een pullback is dan waarschijnlijker dan een verdergaande daling van de koers. Als we echter ervan uit gaan dat de dalende trend nog intact blijft, dan mogen we tussen dag 3 en 8 wederom een lagere top verwachten. Vooralsnog echter heb ik geen shorts en wacht even op mogelijke korte longs die getriggered worden uit de kortere time frames.

Goud dagchart

Goud dagchart

Goud blijft zich keurig conform het scenario ontwikkelen. Inmiddels is de steunzone al even voorzichtig getest en heb ik een klein deel van mijn shorts gesloten (=trade management). Het dagbeeld is ietwat rommelig moet ik zeggen, omdat er veel overlap tussen de koersbars is. De weekchart is wat dat betreft wat duidelijker.

Goud weekchart

Goud weekchart

In de weekchart zien we dat de cyclus waarschijnlijk nog niet ten einde is en een doorbraak van de steunzone kan goed leiden tot een hevige versnelling van de daling tot rond $1100, zoals in eerdere commentaren als koersdoel genoemd.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3250, tweede steun 3200, eerste weerstand 3400, tweede weerstand 3500;

Dax future: eerste steun 10600, tweede steun 10200, eerste weerstand 11000, tweede weerstand 11400;

Bund future: eerste steun 152.00, tweede steun 150.00, eerste weerstand 154.00 tweede weerstand 155.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.