Dax future dagchart

Dax future dagchart

De beurzen begonnen de week licht in mineur. We noteren vandaag de zesde dag van de nieuwe dagcyclus en deze fase zou nog redelijk bullish moeten zijn. Dat echter is niet het geval en wellicht mogen we daaruit concluderen dat deze dagcyclus per saldo veel minder positief uitvalt dan de eerdere cycli. Een definitieve conclusie mogen we pas trekken als de koers onder belangrijke steunniveaus daalt. Voor de Dax future ligt dat niveau rond 7200.

In de dagchart zien we dat de trend, gemeten middels de MA banden, nog steeds keurig opwaarts verloopt. We hebben feitelijk slechts te maken met een correctie binnen deze trend. Correcties hebben de eigenschap dat deze ‘vuil’ verlopen. Met andere woorden, koersbars overlappen elkaar regelmatig en er zijn veel kortstondige uitbraken die elkaar afwisselen. Dat zien we goed terug in de dagchart.

Van een trendbreuk is nu feitelijk pas dan sprake als de koers onder de voorgaande cyclusbodem rond 7200 daalt. In dat geval is er tevens een dalende trend (lagere top en bodem). Je zou daarop kunnen anticiperen door rond deze vermeende lagere top short te gaan. Je bent dan vroeg gepositioneerd mocht het echt bergafwaarts gaan, maar het nadeel is dat deze positie tegen de trend ingaat en de koers net zo goed nog een tijd zijwaarts kan bewegen of zelfs opwaarts uitbreekt.

Shortposities zijn daarom mijn inziens enkel vanuit intraday charts te prefereren, indien we in deze charts al een dalende trend zien en goede setups. Er kan dan van dag tot dag bekeken worden of de positie de nacht over wordt aangehouden.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de dagchart van de Bund future zien we dat het koersherstel tussen 141 en 142 tot stilstand is gekomen. Als we de huidige dagcyclus tellen, dan komen we uit op de 17e bar. Je zou zeggen, het begint tijd te worden dat de neerwaartse krachten van de laatste fase van de cyclus de overhand beginnen te krijgen. Onder 141 verwacht ik dat we deze versnelde fase van koersdalingen gaan zien en de Bund tot rond of onder 139 kan dalen.

Goud future dagchart

Het goud blijft verder in de opwaartse trend bewegen. Desalniettemin zien we dat de stijging op dit moment in elk geval tijdelijk wordt tegengehouden door de sterke weerstandzone $1780-1800. Zolang de koers echter boven $1738 (de vorige dagcyclusbodem) blijft, is er niet veel aan de hand en zijn shortposities uitermate speculatief.

Crude oil futures dagchart

Crude oil futures dagchart

Als laatste kijken we nog even naar de dagchart van de Crude oil futures. Vorige week gaf ik aan dat de cyclusbodem al snel werd gebroken en we ons moesten opmaken voor een daling van de koers tot in de steunzone $78-82. De dag erna liep de koers meteen weer flink op, maar dit bleek een kortstondig herstel te zijn.

Als ik nu zo naar de dagchart kijk, dan is duidelijk te zien dat de dalende MA banden een duidelijke barrière vormen en zolang de koers onder $94 blijft, is de weg van de minste weerstand dalend. Shorts zijn gerechtvaardigd, mits een stop wordt aangehouden op $94.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2385, tweede steun 2300, eerste weerstand 2525, tweede weerstand 2600;

Dax future: eerste steun 7280, tweede steun 7200, eerste weerstand 7380, tweede weerstand 7450;

Bund future: eerste steun 141, tweede steun 140.40, eerste weerstand 142.00, tweede weerstand 142.50

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.