DAX

De markten zijn deze week weer tot rust gekomen hetgeen zich uit in sterk stijgende koersen. Ik begin meteen met een citaat uit de blog van vorige week: “Als ik naar de kracht van de daling kijk, dan lijkt het meer te passen in de laatste fase van een bestaande cyclus, zodat ik vooralsnog opteer dat dit het einde is van de bestaande weekcyclus en er dus binnenkort een nieuwe begint. Dit betekent ook dat de Dax zeer wel mogelijk kan herstellen tot boven 9000, mogelijk zelfs weer tot 10000. Maar laten we dit scenario nog heel even parkeren totdat we ook echt zien dat er een bodem op weekbasis is gezet.”

Dax future weekchart

Dax future weekchart

Het lijkt er inderdaad op dat de weekcyclus in de Dax nu wel is gezet. Overigens zien we in de US dat deze iets eerder gezet is en in tegenstelling tot de Dax geen lagere low zette. Daarmee noteerde de vorige weekcyclus 19 bars en dat is keurig conform het gemiddelde. De top werd op de achtste bar gezet en dat is duidelijk left translation. In een dalende trend zien we vaak dat een top tussen de derde en de achtste bar wordt gezet.

In de blog van vorige week gaf ik dus aan dat er herstelruimte is tot boven 9000, mogelijk weer tot 10000. De 9000 kunnen we al afvinken en als we uitgaan van een 50% correctie op de vorige daling dan noteren we inderdaad rond 10000-100.

Dax future maandchart

Dax future maandchart

Dit scenario gaat er natuurlijk van uit dat we de ultieme low in de aandelenmarkten nog niet gezet hebben. Met andere woorden, dit herstel is een correctiebeweging, die dan wordt gevolgd door een laatste impulsgolf naar beneden. Om te voorkomen dat we ons blind staten op dit scenario en daardoor een mogelijk ander pad volledig missen, wil ik daarom weer de maandchart erbij pakken om deze kort te checken. Als ik naar de Double Stochastic kijk, dan lijkt deze nog niet klaar te zijn met de normale daling aan het einde van een (maand)cyclus. Ook wil ik voor een belangrijke cyclusbodem (bedenk dat we ook de kwartaalcyclus verwachten) zien dat de RSI14 minimaal op of iets onder de 40-lijn ligt en de RSI2 hele lage niveaus laat zien. Deze voorwaarden zijn nog allemaal niet gegeven. Ik tel daarnaast in de huidige maandcyclus de 16e maand. De mid cycle low werd  op de 11e maand gezet, zodat ik het vreemd zou vinden als de tweede helft van deze cyclus heel veel korter is. Ik ga er daarom vanuit dat deze cyclus nog zeker een drie tot vier maanden kan duren, hetgeen betekent dat we nu met de laatste weekcyclus bezig zijn. Deze valt dus in de meest bearish fase van de hogere cyclus en zou dus ook bearish moeten worden. Dus een top tussen week drie en acht, gevolgd door een daling van zeker twee maanden of langer.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Dat is een welomlijnd scenario waar we mee uit de voeten kunnen. Het betekent ook dat de eerste fase van de weekcyclus bullish is, ook al zou de top bijvoorbeeld al in de derde week worden gezet. Met andere woorden, het is aannemelijk dat de eerste dagcyclus right translation laat zien, bullish dus. Immers, stel de top valt na de derde week, dan hebben we al 15 dagen van stijging te pakken en is de dagcyclus dus bullish. Ik wil daarom niet al te snel bearish worden als we nu een zwakke dag gaan zien. Natuurlijk zou de koers ook al in de tweede week kunnen toppen, maar dat is dan vrij uitzonderlijk. Ik opteer dus voor een per saldo redelijk bullish dagcyclus en dat we dan in de tweede dagcyclus weer een meer bearish karakter krijgen. Uiteraard moeten we dit scenario van week tot week volgen.

Bund future 2-daagse chart

Bund future 2-daagse chart

Ik wil nog even kort stilstaan bij de Bund future. Ik gebruik hier de 2-daagse chart, zodat we ook de langere termijn goed kunnen zien. Mijn eerdere verwachting dat de weerstand niet zou worden gebroken werd door de markt als onjuist bestempeld. Met forse kracht brak de koers boven de top van april vorig jaar en heeft nu ruim 400 basispunten hoger een voorlopige top gezet. De 2-daagse cyclus bevindt zich in de laatste fase, die normaal het meest bearish is. Heel veel daling zien we echter niet, hetgeen de enorme kracht (goed gemanipuleerd door Draghi&Co.) aangeeft.

Ik vind de Bund op dit moment alleen interessant voor daytrading en zelf dat is een nogal hachelijke zaak, omdat de vaak ‘vreemde’ en forse uitschieters zien. De Bund gedraagt zich meestal ‘netjes’, dus mooie bars en afgeronde bewegingen, maar lijkt nu meer op Forex, met zijn lange spikes. Dit vergt een ander soort trading, waar ik zelf niet goed in ben.

Goud weekchart

Goud weekchart

Als laatste wil ik nog kort kijken naar de weekchart van Goud. Goud fungeerde even als veilige haven voor in paniek geraakte aandelenbeleggers. Hierdoor zien we dat de dalende trend in de weekchart is afgebroken en er een eerste opwaartse impulsgolf is ontstaan. Deze stijging is krachtiger en langer van duur dan de voorgaande correcties en mag derhalve als impuls worden gezien. Dat betekent dat we in principe moeten wachten op een pullback en deze dan vanaf de longkant moeten handelen in anticipatie van hogere koersen (hoger dan $1260). Dit scenario past dan ook wel bij ons eerdere scenario van een herstel aandelen (Goud omlaag) en dan nieuwe dalende impuls (Goud omhoog).

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2800, tweede steun 2670, eerste weerstand 2950, tweede weerstand 3060;

Dax future: eerste steun 9080, tweede steun 8700, eerste weerstand 9600, tweede weerstand 9850;

Bund future: eerste steun 164.00, tweede steun 161.60, eerste weerstand – tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.