Aalberts

Hoewel de RatioPortefeuille de Stoxx50 in circa 8 jaar met 182% heeft verslagen, ontvangen we vaak de vraag of de portefeuille niet actiever kan. Na diverse strategieën uitgebreid te hebben getest en doorontwikkeld, menen wij een uitstekend alternatief te hebben gevonden, gebaseerd op een trendvolgende strategie met aandelen.

Saai beleggen

Het kopen van een aandeel en dat minimaal 3 jaar in portefeuille houden is voor veel beleggers niet eenvoudig. Zeker als je later instapt, want welke aandelen kan je dan nog kopen? Zeker als het fonds al lange tijd in portefeuille zit. Veel beleggers geven daarom de voorkeur aan een meer actieve strategie.

Op basis van uw wensen en met het resultaat van de RatioPortefeuille in het achterhoofd, zijn we aan de slag gegaan. Geen eenvoudige opgave, gezien de onderstaande resultaten:

Eindelijk hebben we een actievere strategie ontwikkeld, die soortgelijke mooie resultaten haalt.

Verlagen van het risico en het verhogen van het rendement

Spreiding over verschillende aandelen draagt bij aan het verlagen van het risico en het verhogen van het rendement. Met een trendvolgende indicator kunnen we dan objectief bepalen waar we instappen en uitstappen.

Weekgrafiek

Om de ruis gedurende de dag zoveel mogelijk uit te filteren, kiezen we voor een weekgrafiek. We spelen daarmee sneller in dan de maandelijkse systemen en komen hiermee tegemoet aan de wens om korter op de bal te spelen. Kortom langer dan op dagbasis en korter dan op maandbasis dus.

De Ultieme Indicator

Natuurlijk bestaat de ultieme indicator niet, maar we hebben in de loop van de jaren wel een aantal mooie indicatoren voorbij zien komen. Hiermee zijn we aan de slag gegaan om de AEX-fondsen te analyseren. We hebben deze uitgebreid met een aantal grote en liquide fondsen en deze indicatoren getest.

Robuuste indicator

Het kenmerk van een robuuste indicator is dat deze voor meerdere onderliggende waarden en over langere periode een goed resultaat geeft. De indicator die wij hiervoor gebruiken voldoet niet alleen aan deze eisen, maar kent ook een logica: namelijk volg de trend. Met een filter wordt voorkomen dat we te vaak op het verkeerde been worden gezet wanneer de markt zijwaarts beweegt en er dus geen trend is.

Decennia koershistorie

Enkele fondsen hebben we niet meegenomen, zoals Altice, Delta Lloyd, NN Groep en OCI omdat we hier slechts enkele jaren koershistorie van hebben. Omdat we meerdere jaren koershistorie nodig hebben voor een betrouwbaar beeld, hebben we alleen de fondsen meegenomen die voldoende koershistorie hebben.

Aalberts

Tot zover de theorie. Over naar de praktijk. Laten we beginnen met Aalberts. Dit AEX-fonds kent een mooie trend, al is er ook een aantal forse correcties geweest die we liever vermijden, zoals de daling van 2007 tot 2009 waar de koers van € 21,95 daalde tot € 3,30. Natuurlijk lukt het niet om op de top uit te stappen en weer op de bodem in te stappen, maar het vermijden van dit soort dalingen is zeer waardevol.

Alleen aandelen kopen

Voor de duidelijkheid: we gaan dus alleen long (aandelen kopen) en dus niet short in aandelen. De indicator geeft de volgende signalen (zie ook de grafiek):

We rekenen telkens met een aankoopbedrag van € 10.000:

We behaalden in 22,63 jaar een rendement van 872% (€ 87.158,42 op een investering van € 10.000). Op jaarbasis is dit 39% (exclusief dividend). We zijn echter maar 16,17 jaar (5902 dagen) belegd. Op basis van deze periode komt het rendement uit op 54%. We kunnen immers in de periode dat we niet belegd zijn, andere fondsen selecteren.

100% objectief

Deze indicator is dus 100% objectief. Het voordeel is dat we deze indicator zonder emotie voor alle fondsen en meerdere decennia kunnen doorrekenen. Deze exercitie hebben we voor de grootste aandelen van Amsterdam dan ook gedaan (de AEX plus) en hieruit volgen de volgende resultaten:

Resultaat op jaarbasis op basis van trendindicator

Aalberts 54%
AB Inbev 22%
Aegon 47%
Ahold 17%
Air France 11%
Akzo 7%
Arcelor Mittal 64%
ASML 51%
Boskalis 33%
Corio 6%
DSM 6%
Relx 10%
Fugro 39%
Heineken 21%
ING 17%
KPN 20%
Philips 24%
Randstad 73%
RDS 7%
SBM -9%
TomTom 25%
Unibail 7%
Unilever 11%
Gemalto 10%
Vopak 15%
Wolters Kluwer 17%

Positief resultaat

Wat opvalt, is dat alle fondsen, behalve SBM, een positief resultaat laten zien. Het gemiddelde over de afgelopen circa 25 jaar komt uit op 23% op jaarbasis exclusief dividend en kosten. Niet alle fondsen doen het zo goed als Aalberts, ASML, Randstad of Arcelor, maar het volgen van de trend is zeker niet onverdienstelijk.

Breed gespreide portefeuille over meerdere jaren

Het resultaat is een actieve breed gespreide portefeuille, die over meerdere jaren een mooi resultaat laat zien. Deze portefeuille gaat uit van circa 20 posities van € 1000. Gezien het feit dat we hiermee aanzienlijk beter presteren dan de AEX heeft BeursBulletin veel vertrouwen in deze nieuwe strategie.

Abonnement

De nieuwe strategie zal de huidige RatioPortefeuille vervangen. U kunt zich hiervoor aanmelden via onze website op http://www.beursbulletin.nl/acties/it/. U ontvangt dan wekelijks de meest kansrijke posities en sluitingsberichten per SMS en e-mail.

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.