Turbo long op de euro versus de dollar

Zoals inmiddels wel bekend kunt u met Turbocertificaten van ABN Amro doormiddel van een hefboom zowel profiteren van een stijging als een daling in een bepaalde onderliggende waarde. Met de Turbo kunnen we op de Amsterdamse beurs niet alleen inspelen op de beweging van indices en fondsen als Philips, ING, Google en Nokia maar ook op fluctuaties in de goud- en olieprijs alsmede de schommelingen op de valutamarkt. In deze column wil ik nader ingaan op de EUR/USD Turbo Long uitwerken.

De EUR/USD is het meest liquide paar in de valutahandel. Het wordt gezien als graadmeter van de economische verhoudingen in Amerika en Europa. Zoals wellicht bekend vloeit ruim 90% van de handel in vreemde valuta voort uit de internationale handel. Slechts 10% is speculatie, maar er komen steeds meer softwarepakketten en handelsplatformen waarmee handelaren kunnen traden in vreemde valuta. Als deze ontwikkeling zich doorzet kunnen deze percentages wel eens gaan verschuiven.

Wanneer u gaat handelen in Turbo’s is een aantal begrippen belangrijk om te weten. Allereerst is het financieringsniveau van belang. Het financieringsniveau bepaalt de prijs van de Turbo. U kunt dat niveau het beste omschrijven als het deel dat niet betaald hoeft te worden maar wat door de uitgevende instantie wordt voorgefinancierd. In het geval van de EUR/USD turbo long betreft dat € 1,2059. Daarnaast is de ratio van belang die aangeeft in hoeverre uw turbo met de onderliggende waarde gaat meebewegen (de leverage). Op basis van de Turbo die we in dit voorbeeld verder uitwerken is dat 1:100. Tot slot is bij Turbo’s het stop-lossniveau belangrijk. Dit is de bescherming die ervoor zorgt dat je niet de complete investering kan kwijt raken. De stop-loss voor de EUR/USD turbo long bedraagt $1,23.

Een rekenvoorbeeld:

EUR/USD Turbo Long met financieringsniveau $1,2059

EUR/USD-koers $1,3126 (24 november 2004)

Ratio 1:100

Op basis van de bovenstaande variabelen en de huidige EUR/USD-koers kunnen we de waarde van de turbo berekenen.

$1,3126 (huidige wisselkoers) – $1,2059 (financieringsniveau) = $0,1067 * 100 (ratio) = 10,67/1,3126 =  €8,12

Mocht de euro nu een cent stijgen, dan is de Turbo € 8,82 waard. Dit wordt als volgt berekend:

(1,3226-1,2059)*100= 11,67/1,3226. Een cent stijging van de euro ten opzichte van de dollar zorgt dus voor een 8,6% stijging van de Turbo.

Waarom kiezen we nu voor de turbo en niet voor het kopen van een Call EDX (euro/dollar)? De belangrijkste reden hiervoor is het tijdsaspect. De turbo kent geen aflooptijd, dit in tegenstelling tot het kopen van een call optie, waardoor het risico op verlies aan tijdswaarde wordt uitgesloten. Bovendien heeft de turbo een ingebouwd stop-lossniveau op $1,23 waardoor je nooit de totale investering kunt verliezen, hetgeen bij het kopen van call-opties EDX wel het geval is. Het enige nadeel van de turbo ten opzichte van EDX opties is de geringe liquiditeit (verhandelbaarheid). De spread (verschil tussen de bied- en de laatkoers) van de Turbo is nog altijd vrij groot in tegenstelling tot de handel in valuta-opties.

Friesland Bank

In de bovenstaande grafiek kunt u zien dat de euro boven de dubbele top rond $1,29 is uitgebroken. Dit rechtvaardigt (nog steeds) een long-positie oftewel het kopen van de Turbo’s long op de EUR/USD. Nu de stijgende steunlijn ook rond de $1,23 te vinden is, komt deze steun precies overeen met het stop-lossniveau van de onderhavige Turbo.

Johan Ysbrandy – Trading desk, Friesland Bank

2 antwoorden
 1. Servé Aarts
  Servé Aarts zegt:

  Dag meneer Van Wijk,

  ik zou graag via ETF’s willen inspelen op een komende stijging van goud- en zilverprijzen maar omdat beide edelmetalen worden uitgedrukt in dollars, vrees ik dat een mogelijke stijging teniet gedaan wordt door een dalende dollar. Graag wil ik dat valutarisico afdekken met euro/dollar-turbo’s maar ik begrijp niet hoe dat werkt:
  * welke van de 2 valutaparen is leidend bij een EUR/USD-contract;
  * en als je het risico van een dalende dollarkoers wil afdekken, moet je dan kiezen voor een long- of shortcontract?

  Ik kan me voorstellen dat wellicht meerdere lekenbeleggers met deze vraag zitten. Is het wellicht een idee om aan de werking van zo’n valutaturbo een bericht of blogartikel te wijden?

  Graag uw reactie (PS. ooit waren we collega’s bij de toenmalige SNS-bank)
  Servé Aarts
  Eijsden (L)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.