Turbo’s in de sectorportefeuilles

sectorportefeuilles

In de sectorportefeuilles van Beleggen.com kopen wij aandelen indien wij een koersstijging verwachten. Verwachten wij daarentegen een koersdaling dan zouden we daar natuurlijk ook van willen profiteren. In het verleden hebben we dit geprobeerd met langlopende putopties, maar in de praktijk stuitten we keer op keer op de nadelen hiervan. In plaats van putopties zal Beleggen.com vanaf heden Turbo’s gebruiken om te kunnen profiteren van een koersdaling.

In de afgelopen maanden hebben wij veel met Turbo’s gewerkt, bijvoorbeeld in de Turboportefeuille. Inmiddels hebben wij de diverse voordelen van dit beleggingsinstrument ontdekt. Hierin zij wij overigens niet alleen; het aantal gebruikers van Turbo’s neemt razendsnel toe. Niet in de laatste plaats door de uitverkiezing van de Turbo als beste beleggingsproduct van 2004.

Uit Duits onderzoek blijkt dat turbo’s voor particuliere beleggers interessant zijn om het probleem van langlopende putopties zoals wij die hebben ervaren op te lossen. Turbo’s kwamen hiervoor in aanmerking (1)

Groeihefbomen voor je vermogen

Ontdek de groeipotentie van je vermogen met deze belangrijke hefbomen. Gebruik turbo’s en speeders om je vermogensgroei een forse spurt te geven. Stap 1: bekijk deze handleiding

Wat zijn Turbo’s?

Turbo’s zijn nieuwe beleggingsinstrumenten die door ABN AMRO zijn ontwikkeld (2). Ze combineren de beste elementen van aandelen, opties en futures. Net als bij opties, kun je met Turbo’s profiteren van zowel een stijgende als een dalende markt. Het voordeel van Turbo’s boven opties is het feit dat Turbo’s geen verwachtingswaarde kennen (voor uitleg zie het optieverhaal van vorige week). Bovendien kennen Turbo’s een door ABN Amro gehanteerde stop-loss. Uw verliezen zijn dus gelimiteerd. In de praktijk bleek het bovendien vaak onmogelijk voor alle aandelen courante putopties te vinden.

Turbo’s zijn in Nederland zeer goed aangeslagen. Het onafhankelijke beleggersplatform IEX.nl heeft de Turbo zelfs uitgeroepen tot het beste beleggingsproduct van 2005. De populariteit van Turbo’s zorgt er tevens voor dat de spreads (verschil tussen bied- en laatprijzen) steeds kleiner worden. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de belegger.

Hoe werken Turbo’s?

Turbo’s volgen de onderliggende waarde op de voet. Er bestaan twee varianten: een Turbo Long en een Turbo Short. Met een Turbo Long profiteert u van een koersstijging van de onderliggende waarde, terwijl u met een Turbo Short juist profiteert van een daling. ABN Amro financiert gedeeltelijk de aankoop van de onderliggende waarde voor u (tot het financieringsniveau). De Turbo heeft een hefboom. Dit houdt in dat een relatief kleine verandering van de aandelenkoers met een hefboom doorwerkt in de prijs van de Turbo.

De prijs van een Turbo wordt als volgt berekend.

Prijs Turbo= aandelenkoers – financieringsniveau

Indien u meer wilt weten over Turbo’s en de prijsvorming, dan kunt u terecht op de website van ABN Amro: www.abnamromarkets.nl.

Mist je vermogensgroei de kracht van hefbomen? Bekijk deze handleiding

Een voorbeeld: Versatel

Met het gebruik van Turbo’s in de portefeuilles beoogt BeursBulletin eenzelfde absoluut resultaat te verkrijgen als in het geval van een shortpositie in aandelen. Om deze werking toe te lichten, nemen we als voorbeeld het aandeel Versatel.

Vanaf eind 2004 bevond Versatel zich in een neerwaarts trendkanaal. In de maanden januari en februari ketste de koers meerdere malen af op de dalende weerstandslijn. Nadat Versatel op 4 maart de horizontale steunlijn op € 1,88 doorbrak, ontstond er een duidelijk verkoopsignaal.

Aankoop Turbo op € 0,92

Een dag later, bij een koers van € 1,86, zouden wij Turbo’s Short hebben gekocht. We zouden dan bijvoorbeeld gekozen kunnen hebben voor een Versatel Turbo Short met financieringsniveau € 2,78 en een hefboom van 2,2. De stop-loss van deze Turbo ligt op
€ 2,50. Deze Turbo hadden we op 4 maart kunnen kopen voor: (aandelenkoers – financieringsniveau) oftewel (€ 1,86- € 2,78) =  € 0,92 per Turbo.

Omdat we altijd uitgaan van een positie van € 4500 zouden wij 2419 Turbo’s Short hebben gekocht (€ 4500/ € 1,86). Dit aantal van 2419 Turbo’s geeft vergelijkbaar absoluut resultaat als een aandelenpositie in Versatel van € 4500.

Verkoop Turbo op € 1,19

Deze Turbo’s zouden wij in bezit hebben gehad tot 21 april, een dag nadat de koers de dalende steunlijn op € 1,53 succesvol testte. De koers van Versatel was toen € 1,59. Onze Turbo was toen waard: prijs= (1,59 – 2,78) = € 1,19.

Winst van € 646

De prijs van de Turbo is dus gestegen van € 0,92 naar € 1,19, oftewel met € 0,27. In een kleine twee maanden kon met de Turbo Short op basis van de adviezen van Beleggen.com dus een winst van € 0,27 * 2419 = € 653,13 behaald worden.

Zouden we een short-positie in aandelen hebben genomen, dan was het absolute resultaat in euro vergelijkbaar. Kijk maar. De aandelenkoers van Versatel bij aankoop was € 1,86. Bij verkoop was de prijs van het aandeel gedaald tot € 1,59. Dit is € 0,27. De totale winst zou eveneens € 653,13 zijn geweest: (4500/1,86)=2419 aandelen Versatel * € 0,27.

Overigens, de stop-loss was met € 2,50 ruim genoeg om de Turbo te laten bestaan, ondanks de plotselinge koersstijging eind april tot boven € 2,20. Onze eigen stop-loss was in bovenstaand geval € 1,79. Omdat we de Turbo kochten op een aandelenkoers van € 1,88 had u in deze transactie dus geen verlies kunnen maken!

Vanaf heden Turbo’s in de sectorportefeuilles!

Op de hierboven beschreven manier zullen wij vanaf heden gebruik maken van Turbo’s indien wij op basis van onze research duidelijke verkoopkandidaten bespeuren in onze portefeuilles. Volgende week zullen wij verder ingaan op de voordelen van Turbo’s ten opzichte van langlopende deep-in-the-money putopties.

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

turbo sectorportefeuilles

Bronnen:

  1. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1101399
  2. https://essay.utwente.nl/58587/
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.