Turbo’s, Speeders, Sprinters versus opties

Goud op recordniveau

Goud op recordniveau

De verschillen tussen Turbo’s, Speeders en Sprinters enerzijds en opties anderzijds zijn belangrijk om te kennen. Hieronder zetten we belangrijkste verschillen op een rijtje.

Tijds- en verwachtingswaarde Sprinters

In tegenstelling tot opties kennen Turbo’s, Speeders en Sprinters geen tijds- en verwachtingswaarde. Een belegger in Turbo’s, Speeders en Sprinters profiteert dan ook direct van een koersbeweging van de onderliggende waarde als deze de goede kant opgaat.

Bij opties kan het zijn dat een belegger het goed heeft gezien, maar dat de onderliggende waarde niet snel genoeg tot boven of onder de uitoefenprijs is gestegen danwel gedaald.

Turbo’s, Speeders, Sprinters versus optiesStel dat RDS € 27 noteert en u 100 RDS Turbo’s, Speeders of Sprinters Long 25 (financieringsniveau 22) koopt voor € 5. RDS stijgt binnen 4 weken naar € 30 dan zal de waarde (ongeveer) € 8 bedragen. Uw (ongerealiseerde) winst zal dan € 300 zijn.

Stel dat een andere belegger op dat moment een 1 maands calloptie op RDS met uitoefenprijs 30 koopt voor € 0,50. RDS stijgt eveneens en noteert op expiratie op € 30. Dan zal de RDS Call 30 op € 0 expireren. Het verlies voor deze belegger bedraagt derhalve € 50 terwijl hij wel een goede visie had op RDS.

Uitoefenprijs versus financierings- en stop loss-niveau

Een optie (zowel call als put) heeft een uitoefenprijs waartegen een onderliggende waarde kan worden gekocht, danwel verkocht. Turbo’s, Speeders en Sprinters hebben dat niet en kennen alleen een financierings- en stop loss-niveau.

Het financieringsniveau is de basis waarop Turbo’s, Speeders en Sprinters worden geprijsd. De uitgevende instantie berekent op basis van het financieringsniveau de rente en corrigeert daarop eventueel dividenden.

Voor een belegger met Turbo’s, Speeders en Sprinters is de (minimale) waarde eenvoudig te berekenen aan de hand van de onderliggende waarde en het financieringsniveau. Bij opties ligt het wat gecompliceerder en zeker bij opties waarbij rekening dient te worden gehouden met onder andere dividenden.

Daarnaast speelt de volatiliteit een belangrijke rol bij de waardering van een optie. In dat opzicht is een optie minder gemakkelijk te berekenen.

Het stop loss-niveau is niet van belang bij de berekening van de prijs van een Turbo, Speeder of Sprinter. Dit niveau geeft aan wanneer een Turbo, Speeder of Sprinter ophoudt te bestaan. In tegenstelling tot een optie, kan de Turbo, Speeder of Sprinter dus wel een ‘oneindige’ looptijd hebben, mits het stop loss-niveau niet wordt bereikt.

Oneindig versus expiratiedatum

Een optie eindigt zodra het expiratietijdstip is bereikt. Tegenwoordig zijn er zelfs dag- en weekopties. Deze hebben dus een zeer korte levensduur. De looptijden van opties variëren van 1 dag tot enkele jaren.

Een Turbo, Speeder of Sprinter kan dus ‘oneindig’ blijven bestaan, zolang het stop loss-niveau nog niet is bereikt. Een goed voorbeeld is Apple. In juli 2005 noteerde Apple rond $ 40 en kon indertijd de Turbo Long (ISIN NL0000453330), die nu een stop loss-niveau van $ 29,60 heeft, worden gekocht tegen een koers van circa $ 13,31. De waarde van deze Turbo is inmiddels opgelopen tot $ 515,- (op het moment van schrijven een rendement van 3769%!!!

Aangezien Apple niet het stop loss-niveau heeft aangetikt, kon een belegger gewoon blijven zitten tijdens de gigantische rally van Apple. Een investering van $ 1000 (75 Turbo’s à € 13,31) zou zijn aangegroeid tot maar liefst € 38.625,-.

Voor goud geldt hetzelfde. De Goud Turbo Long met een stop loss-niveau van $ 513,00 met uitgiftedatum 13 september 2004 kon worden gekocht voor € 3,79. Op het moment van schrijven noteert deze Turbo (ISIN NL0000457703) Bied: € 98,19 en laat € 98,39. Dit is dus een rendement van 2494%.

Een investering van $ 1000 (263 Turbo’s à € 3,79) zou zijn aangegroeid tot maar liefst € 25.852,90. Een belegger die op dat moment een kortlopende optie had gekocht of zelfs een 1 jaars optie, zou niet optimaal hebben kunnen profiteren van deze rit, of hij had de positie steeds moeten doorrollen.

Het grote voordeel is dus dat de winst onbeperkt kan doorlopen maar het verlies beperkt is tot de inleg. Vaak resteert zelfs nog een waarde (het verschil tussen het financieringsniveau en de stop loss).

Meer informatie over Sprinters, Speeders en Turbo’s vindt u in de gloednieuwe handleiding Geld verdienen met Sprinters, Speeders en Turbo’s. Profiteer nog van het introductieaanbod op en ontdenk de geheimen hoe geld te verdienen met Sprinters, Speeders en Turbo’s.

Weten welke aandelen in een stijgende of een dalende trend zitten? Zie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator

Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Meer weten over opties?

HANDLEIDING GELD VERDIENEN MET OPTIES

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/

Drs.Harm van Wijk

3 antwoorden
 1. joost_z
  joost_z zegt:

  Voor turbo’s geldt hetzelfde als voor opties: je visie kan kloppen, maar als je turbo’s (long) even door de ondergrens zakken, ben je je hele inleg kwijt. Daarom kun je, als je zeker bent van het bedrijf, volgens mij beter putopties schrijven dan turbo’s long aanschaffen.

  Als je geassignd wordt, heb je de aandelen goedkoop (nog steeds ervan uitgaande dat je visie klopt) en profiteer je van een stijging. Ook kun je callopties op de aandelen schrijven om je risico te beperken.

  Als ze waardeloos aflopen, kun je de winst in je zak steken en opnieuw putopties schrijven, want de tijdswaarde is weer gegroeid.

  Als je niet geassignd wilt worden, kun je de putopties doorrollen; ook dan heb je weer te maken met een gegroeide tijdswaarde.

  Beantwoorden
 2. bram
  bram zegt:

  Hoe vaak gaat je visie werken na de expiratie? Vaak. …
  Een Turbo kent geen expiratie datum, maar wel een stoploss.

  Het is dus belangrijk de juiste stoploss te kiezen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.