Twaalf indicatoren getest

indicatoren

Keyword heeft een nieuwe boek uitgebracht dat dient als compacte handleiding bij de selectie en toepassing van technische indicatoren en tradingsystemen. Indicatoren zijn een rekenkundige afgeleide van de koersgrafiek. Door middel van wiskundige formules wordt getracht om meer inzicht te krijgen in het gedrag van de koersgrafiek en zo een visie te ontwikkelen op de toekomstige koersontwikkeling.

Bouw zelf aan je vermogen

Simpel: groen = kopen, rood = verkopen. Maak rendement met dit bewezen systeem

In dit boek bespreekt Rombout Kerstens de twaalf meest gebruikte basisindicatoren. Dit gebeurt aan de hand van een korte beschrijving, een definitie van aan- en verkooppunten en een complete formule van de berekening. Verder wordt elke indicator getest en geoptimaliseerd op de twee fasen waarin de AEX-index zich kan bevinden: een trending markt en een trading markt (= zijwaartse markt). De indicatoren kunnen worden ingedeeld in trendvolgende indicatoren en oscillatoren. Trendvolgende indicatoren doen het goed in een trending markt, oscillatoren presteren in theorie beter in een trading markt.

Voor deze opzet is gekozen om de lezer in staat te stellen op een educatieve manier meer kennis te vergaren over het gedrag van de indicatoren. Tevens is het de bedoeling om hem meer inzicht te geven in het proces van backtesten en optimaliseren van indicatoren. Het vinden van de best presterende indicatorinstellingen voor een bepaalde markt of individueel aandeel noemen we het optimaliseren van een indicator. Het uitrekenen wat een bepaalde indicator voor resultaat zou hebben behaald op basis van historische koersen, heet backtesten.

Expert Tip: Zelf je vermogen uitbouwen? Volg in dit bewezen systeem enkel de koop- en verkoopsignalen (groen en rood). Rendement gemiddeld 7,4% – 20,6%/jaar.  Bekijk je mogelijkheden hier

Een paar handige zaken die laten zien wat je kunt hebben aan dit soort indicatoren. Bijvoorbeeld bij het gebruik van oscillatoren.

Een oscillator laat bijvoorbeeld zien wanneer iets te veel of te weinig is. Hiervan maken sommige beleggers gebruik. Er is in 2015 onderzocht of deze strategie beter is dan de buy en hold strategie. Deze studie vergelijkt het rendement van de traditionele buy and hold (B&H)-strategie met beleggen op basis van technische oscillatoren en dit in de periode 2007-2012. Het doel was om vast te stellen of door gebruik van technische tools consistent hogere rendementen kunnen worden behaald dan op basis van de B&H-strategie en dat op verschillende financiële markten. De conclusie luidde dat de relatieve sterkte-index (RSI) de beste oscillator was en beter presteerde dan de DJIA, de FTSE100 en de NK225 gedurende vijf van de zes onderzochte jaren. De resultaten lieten zien dat tijdens bearmarkten de RSI en MACD over het algemeen hogere resultaten opleverden dan de beursindices, terwijl het tegenovergestelde gebeurde tijdens bullmarkten[1].

Uit ander onderzoek blijkt ook dat technische indicatoren handig zijn om te hebben. Technische indicatoren hebben een statistisch en economisch significant voorspellend vermogen dat overeenkomt met of groter is dan dat van macro-economische variabelen. Bovendien bieden technische indicatoren en macro-economische variabelen aanvullende informatie over de conjunctuurcyclus. En dus ook over de richting waarin aandelenkoersen zich bewegen[2].

Over de samensteller

Keyword Info Systems BV is een Delfts softwarehuis dat zich richt op automatiseringsoplossingen in markten waar snel veranderende informatie inzichtelijk moet worden gemaakt. Met name In de financiële en beleggingswereld heeft Keyword een naam opgebouwd met het standaardpakket Wall Street Professional. Keyword levert totale oplossingen voor beleggers en beurshandelaren.

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Bronnen:

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00036846.2015.1013609

[2] https://pubsonline.informs.org/doi/abs/10.1287/mnsc.2013.1838#

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.