Laatste update:

Het leerstuk van Socionomics zegt dat zodra grote beursbewegingen of andere financiële gebeurtenissen voorpaginanieuws zijn, het eerste onderwerp van het NOS-journaal zijn of groot op de cover van een magazine staan, we een al dan niet tijdelijk draaipunt in de markt hebben bereikt. The trend is mature, de trend is dus rijp en we staan aan de vooravond van een omslag. Laat ik u wat voorbeelden geven uit het verleden met betrekking tot de covers van magazines. The Economist publiceert regelmatig covers die ons veel informatie verstrekken met betrekking tot de richting van de beurs, valuta en dergelijke. Zie in bijgaande grafiek van de euro-dollar de nauwkeurigheid waarmee The Economist in staat was om toppen in de euro ten opzichte van de dollar te markeren. Iedere keer rondom een bodem (top) in de dollar (euro) van enige betekenis in de jaren 2004 tot 2007 had het magazine een cover die daarvoor ‘waarschuwde’. De koppen luidden: ‘Let the dollar drop’, ‘The disappearing dollar’, The falling dollar’ en ‘The panic about the dollar’. U ziet dat contrair denken, dus 180 graden omgekeerd, u veel meer gebracht zou hebben dan wanneer u een positie had ingenomen op basis van de boodschap op de cover. Zoals gezegd, de trend is rijp, het is juist tijd voor een ommekeer.

uitstappen1

Dit doet zich niet alleen voor bij de dollar, ook bij de effectenbeurzen zien we dit terug, zie de cover van 18 augustus 2007, de dag nadat de beurzen een belangrijke bodem maakten.

uitstappen2

Recent werden weer belangrijke signalen afgegeven door een tweetal magazines. Allereerst was dat de Elsevier op 8 augustus jongstleden met de titel ‘Terug naar de beurs’. Het onderschrift luidt: ‘Aandelen zijn weer in trek. Is meeliften nog mogelijk? Vijf redenen om in te stappen’. Voor mij is een dergelijke cover eerder reden om uit te stappen.

elsevier

Een tweede reden krijgen we deze week van Business Week die met een speciale uitgave komt met als cover ‘The Case for Optimism’. Optimistisch zou een mens bij voorkeur altijd dienen te zijn, maar als het om de beurs gaat, is het wellicht verstandiger om even aan de zijlijn te gaan staan.

business week

Elmer Hogervorst

www.goudtekoop.nl

www.hogervorstadvies.nl

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. Olie een top nabij? schreef:

    […] dat de olieprijs weer bewerkstelligt dat de inflatie stijgt. In het verleden, zie bijvoorbeeld hier, heb ik regelmatig artikelen geschreven aan de hand van het leerstuk van Socionomics, waarbij ik […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.