UBS: koop goud, eten in blik en wapensDe bankiers bij UBS hebben weinig vertrouwen in een goede afloop van de euro. Het koopadvies van UBS: goud, eten in blik en wapens.

Ja, de euro is stuk, aldus Paul Donovan, Stephane Deo en Larry Hatheway, maar het opdelen van het euro-gebied is geen oplossing. Het zou duur, slordig, pijnlijk en zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Zelfs het vertrek van 1 land kan leiden tot chaos, voor zowel sterke als zwakke landen. Alleen een ineenstorting van de euro zou nog erger zijn.

Volgens Hatheway is de ‘juiste’ asset allocatie in het geval van een uiteenvallen van de eurozone: “edelmetaal, maar ook andere metalen zouden verstandige investeringen kunnen zijn. Maar ook conserven en klein kaliber wapens.” Tot zover het beleggingsadvies van UBS. Doe ermee wat u wilt.

De Eurostoxx50 bereikte in september een dieptepunt voor 2011. De brede Europese index wist eind november een hogere bodem te vormen ten opzichte van het dieptepunt van dit jaar. De index heeft evenwel een lange weg te gaan om de dalende trend van de afgelopen maanden te doorbreken.

De CAC40 bereikte in februari weliswaar een meerjarig hoogtepunt, maar sindsdien is de ‘performance’ van de Franse index bedroevend. De Europese schuldencrisis hield stevig huis en zorgde voor veel verkoopdruk. In september werd een meerjarig dieptepunt bereikt rond 2700 punten. De Franse ‘financials’ stonden aanzienlijk onder druk, waarbij bijvoorbeeld Crédit Agricole en Société Générale zelfs onder het dieptepunt van 2009 (en dus ook onder de ‘low’ van 2003) doken.

De CAC40 slaagde er in om wat te herstellen, waarna de index opnieuw terugviel. Eind november veerde de CAC40 op en vormde hiermee een hogere bodem, wat het begin zou kunnen zijn van een nieuwe poging. De CAC40 zal echter nog aanzienlijk moeten stijgen om de top van oktober te overschrijden. Daarnaast ondervindt de CAC40 veel weerstand van de dalende weerstandslijn uit juli.

De Duitse DAX zit ook nog steeds in de ‘downtrend’ sinds de zomermaanden, waardoor het gevaar op een nieuwe daling nog niet is geweken. De beursindices van Griekenland, Portugal, Spanje, België en Italië liggen er nog steeds zwak bij. Komt er nu eindelijk eens een structurele oplossing of zijn de politici zich nog steeds niet bewust van de ernst van de situatie?

Brent-olie consolideert in stijgende trend

Brent-olie consolideert in stijgende trendDe olieprijs is al maanden op zoek naar richting. In 2011 was er weinig te beleven voor speculanten in olie. Dat was in 2008 wel anders. In juli 2008 werd een recordniveau rond $ 147 per vat bereikt, waarna de olieprijs implodeerde tot $ 35 per vat van 159 liter. De krachtige stijging die volgde in 2009, viel echter stil tussen eind 2009 en eind 2010. Nu is al weer sprake van een consolidatiefase van een jaar. De situatie in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Japan voorkomt een verdere daling. Twijfels over de groei van de economie voorkomen een verdere stijging. We kunnen spreken van een consolidatie binnen de stijgende trend, die in 2009 werd ingezet.

Euro/Australische dollar test dieptepunt

Euro/Australische dollar test dieptepuntDe euro verloor ten opzichte van de Australische munteenheid vanaf de top rond AUD 2,10 in oktober 2008, bijna 40% tot het dieptepunt van dit jaar. In de zomermaanden intervenieerden diverse centrale banken massaal om de euro te steunen. Dit sorteerde uiteindelijk slechts kortstondig effect. De euro leefde begin augustus op richting AUD 1,40 maar verloor gaandeweg terrein. De euro vormde de afgelopen maanden lagere toppen en voerde de druk op de steunzone van dit jaar weer op. De euro onderwerpt het dieptepunt van de afgelopen maanden aan een test. Een doorbraak van de steunzone rond AUD 1,30 zou de meerjarig dalende trend een nieuwe impuls geven.

Dow test oktobertop

Dow test oktobertopDe Dow Jones steeg sinds begin oktober van 10.404 punten, zijnde het dieptepunt voor dit jaar, tot maar liefst 12.284 punten, een forse stijging in 1 maand. De Dow Jones vormde hierdoor een stijgende trend, binnen de dalende trend sinds het voorjaar. De ‘moeder aller indices’ opende de aanval op de top van juli, maar strandde in oktober reeds rond een niveau van 12.300 punten. De Dow corrigeerde daarmee een deel van de val in juli en augustus, maar had onvoldoende kracht om de top van juli te evenaren. De Europese schuldencrisis hing daarbij als een molensteen om de nek van de markten. De indices, waaronder de Dow, stonden dit jaar dan ook zwaar onder druk. Desalniettemin wist de Dow de dalende weerstandslijn sinds eind juli te doorbreken en worstelt nu met de oktobertop.

De Nasdaq bereikte op 2 mei een meerjarig recordniveau rond 2890 punten en wist na een dip dit niveau in juli niet te overschrijden. Vervolgens gleed de index snel bergafwaarts en bereikte begin oktober een dieptepunt van dit jaar rond 2300 punten. De RSI daalde eveneens en belandde in augustus in het ‘oversold’-gebied (onder 30%), waarmee de ‘bear market range’ werd bevestigd. De RSI slaagde er maar niet in om af te rekenen met de ‘bear range’ (onder 60%). Inmiddels heeft de technologie-index desalniettemin een hogere bodem gevormd, met daarbij een ‘positieve reversal’: in november vormde de index een hogere bodem, terwijl de RSI een lagere bodem vormde ten opzichte van de bodem in oktober. Dit impliceert een koersdoel boven de top van oktober. De S&P500 doorbrak afgelopen maanden weliswaar de toppen van augustus en september, maar het gevaar is nog steeds niet geweken.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.