De uitbraak van de olieprijs is een feit. De weg ligt nu open tot de eerder genoemde $ 72 per vat West Texas Intermediate (WTI). Wel kan er nog een terugtest van $ 67,50 komen, waar nu de steun wacht. Ook de olie-index blijft stijgen. Hier kunnen bij een correctie 150 tot 170 punten vanaf.

Het duurde enige tijd voordat de range tussen $ 61 en $ 67,50 kon worden verlaten, maar nu is de uitbraak een feit. Wel kan er eerst nog een test komen van het uitbraakniveau, maar dat olie op weg is naar het koersdoel rond $ 72, lijkt me duidelijk. Sinds de grote correctie tot $ 51 begin dit jaar, krijgt de olieprijs weer een behoorlijke impuls. Nu kost een vat $ 18 meer, oftewel 35%. Toch blijft de aandelenmarkt er zich maar weinig van aantrekken. Ik dacht dat hogere energiekosten samen met een teruglopende economie voor de nodige problemen zou moeten zorgen, maar aangezien de beurs record na record vestigt, trekt men zich van die hogere olieprijs tot nog toe niets aan.

Zoals het er nu naar uitziet, kan de olie makkelijk $ 72 gaan opzoeken. Dan moeten we het opnieuw bekijken, want bij een positief verloop zou een verdere stijging tot de top tussen $ 78 en $ 80 mogelijk worden. Ik vraag me eigenlijk af waarom niet? Een stijging tot die piek zit er zeker in, nu het zomerseizoen eraan komt samen met het orkaanseizoen, waar men toch weer enkele joekels van orkanen kan verwachten. U weet wat dat met de koers van olie kan doen.

Voorlopig zal olie duur blijven. Dat zal de inflatie verder opstuwen, ook al kijkt men niet naar de energie als men de kerninflatie uitrekent. Toch mag men dit niet blijven negeren, waardoor er op een bepaald ogenblik duidelijkheid moet komen. We moeten dus opletten. Samengevat, de kansen bij olie blijven behoorlijk, om er iets moois mee te ondernemen.

AMEX Olie-Index

Het verloop van de olie-index is ook met de ene na de andere top opwaarts gericht. De index bereikte reeds 1.450 punten, een niveau dat we begin dit jaar nooit hadden verwacht. De oliefondsen worden dus met de dag duurder en het lijkt niet op te houden. Toen de stijging begin 2003 van start ging, stond de index nog op 420 punten. Nu, vier jaar later, staat de index meer dan 1.000 punten hoger, meer dan 250%. Er waren tussentijdse correcties, maar dat waren rimpeltjes en die vallen nu amper op als we het totale verloop bekijken.

Toch wil ik anticiperen op een grote beweging omlaag bij deze index. Ik zie daar twee koersdoelen voor. Eerst 1.350 punten, wat 100 punten lager is dan de huidige stand, en 1.250 punten, wat bijna 200 punten lager is dan waar de index nu op staat. Samengevat, er ontstaan dus kansen om op zowel de olieprijs als op deze index te anticiperen.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.