Unilever interessant voor een short strangle

Unilever interessant voor een short strangleUnilever is niet echt het meest spannende aandeel op de Amsterdamse beurs. Om deze reden is het wel een interessant fonds voor een short strangle. Hierbij verwachten we dat het aandeel rustig tussen twee grenzen blijft en profiteren we van het wegsmelten van de tijdswaarde van de opties.

Unilever meandert dit jaar tussen € 28,50 en € 33. De weerstandslijn (nu circa € 31) loopt over de top van mei en de lagere top van juli. Het is niet sterk dat de AEX rond het hoogste niveau van het jaar staat en Unilever juist rond het laagste niveau van het jaar. Je kunt dit geen teken van kracht noemen.

Unilever op recordniveau

De stijgende steunlijn over de bodem van 2009 en 2011 (nu circa € 27) kan voor steun zorgen mocht de bodem van 2013 worden gebroken. Reden tot paniek is er daarom ook zeker niet. In het afgelopen jaar scherpte Unilever zelfs het recordniveau aan, wat van maar weinig aandelen kan worden gezegd.

Al met al is er dus maar weinig te beleven met dit aandeel. De lagere top en de relatieve zwakte temperen het enthousiasme en het record samen met de stijgende steunlijn biedt weinig kansen voor agressieve short posities. Een mooi moment dus om een short strangle op te zetten.

Overnamebod Unilever

Ik vind een short strangle interessant omdat de kans op een overnamebod op Unilever, net als bijvoorbeeld op Royal Dutch Shell, niet zo groot is. Een forse koersstijging lijkt dus niet echt waarschijnlijk. Zeker niet als je kijkt naar de omvang van deze multinational (marktkapitalisatie € 88 miljard).

Bodems van 2010 en 2011

Een felle correctie kan natuurlijk nooit worden uitgesloten, maar ik vind het niet zo’n probleem om de aandelen geleverd te krijgen onder de koers van de bodems van 2010 en 2011 (circa € 20,60). De koers zou dan dus ruim 30% kunnen dalen. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers € 29,25

Dividendrendement (Dividend Indicated Gross Yield) 3,51%

Koers-winst (Estimated P/E (12/2013))          18,0750

Short strangle Unilever

Ik koos voor een call 35 en een put 20 met een expiratiedatum op 18 december 2015. Omdat ik in het slechtste geval de aandelen geleverd krijg op € 20 durf ik de gok wel aan. Ik ontving voor de calls UN DEC15 35 € 0,79 en voor de puts DEC15 20 ontving ik € 0,66. Voor deze short strangle ontving ik voor de combinatie totaal dus € 1,45.

Nettorendement van 34,86% op jaarbasis

Voor de 3 short strangles wordt door Alex, Binck en SNS een margin gevraagd van circa 950 euro. Omdat we direct 3 keer € 145 ontvingen, komt de netto investering uit op iets meer dan € 522,90. Uitgaande van € 944 aan margin is een nettorendement van 80,61% in 844 dagen te behalen. In deze ruim 2 jaar komt dat op jaarbasis neer op 34,86% op jaarbasis.

Iedere maand € 15 tijdswaarde

Iedere dag ontvangen we € 0,50 voor het risico dat we lopen. We lopen dus een risico dat we of de aandelen moeten kopen voor € 20 of de stukken te moeten leveren voor € 35 (beide minus de ontvangen premie van € 1,45).

Covered strangle

Wie het risico te goot vindt dat de aandelen een nieuw record gaan vestigen in de komende 2,3 jaar, die zou de aandelen kunnen kopen en op deze wijze hier een covered strangle van kunnen maken. Mochten de aandelen Unilever weer gaan stijgen, dan kunnen we natuurlijk ook altijd nog de calls doorrollen of de positie sluiten.

9 keer dividend

Bovendien wordt de koers van Unilever ieder kwartaal weer met circa € 0,27 verlaagd door het uitgekeerde dividend. Tot december 2015 wordt nog 9 keer dividend uitgekeerd, dus zal circa € 2,43 van de koers afgaan door het dividend. Vanaf het huidige niveau kan daardoor tot expiratie de koers nog circa 29% stijgen zonder dat we in de problemen komen.

Handleiding ‘Geld verdienen met opties’

Download de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.

+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren.

+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert.

+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie.

Kijk voor meer informatie op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.