Laatste update:

Unilever scherpt record na record aanUnilever trekt zich weinig aan van de crisis in Europa. Het aandeel liet het in de eerste helft van 2012 afweten, maar herstelde sinds juni en wist in december zelfs een nieuw record op te laten tekenen.

 

Voedingsmiddelen en producten voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging worden altijd wel verkocht. Gezien het gewicht van Unilever met 16,35% bepaalt dit voor een belangrijk deel het beeld van de AEX. Het andere zwaargewicht, Royal Dutch Shell met een weging van 13,78%, kwam in de column van vorige week aan bod, maar scoorde beduidend minder.

Unilever en Royal Dutch Shell zijn verantwoordelijk voor ruim 30% van deAEX en daarom is het interessant om naast de (matige) technische conditie van Royal Dutch Shell, ook te kijken naar Unilever.

Na de opwaartse uitbraak uit de consolidatiefase tussen augustus en november wist Unilever er nog wat procentjes bij te sprokkelen en scherpte daarmee de ‘all time high’ verder aan. Het is een teken van kracht dat de koers van het aandeel in deze crisistijd het record weet aan te scherpen.

Sinds 2009 worden onafgebroken hogere bodems en hogere toppen gevormd. In de afgelopen jaren is de koers verdubbeld. Bovendien mogen aandeelhouders een keurig dividend tegemoet zien. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers € 29,35
Dividendrendement 3,25%
Koers-winst (trailing) 18,4507

De stijgende trend (hogere toppen en hogere bodems) is nog steeds intact, maar er zijn ook wel wat puntjes van zorg, waaronder de beperkte opleving van de koopkrachtindicator RSI. Ook het feit dat Unilever zich in een stijgende wig beweegt, geeft aan dat er minder kracht in het koersverloop is te ontdekken.

Laten we eens naar de langere termijn grafieken gaan kijken om te bezien wat de langere trend is. Vanaf 1997 zien we een zijwaarts patroon. Een stijging boven € 25,70 was nodig om de consolidatiefase te verlaten en de stijgende trend uit de jaren ’80 te hervatten.

Unilever scherpt record na record aan kwartaal

Verder zien we in de kwartaalgrafiek duidelijke cyclusbodems in 2000, 2003 en 2009. We stellen vast dat, net als bij Royal Dutch Shell, bij Unilever de huidige cyclus op zijn laatste benen loopt. De gemiddelde cyclus telt 20 kwartalen en we hebben alweer 15 kwartalen achter de rug. In de komende 5 kwartalen zou daarom een cyclus bodem gevormd moeten worden.

Overigens is 20 ‘bars’ het gemiddelde en zien we ook cycli van 15 of 25 ‘bars’. Het kan dus ook iets langer duren of iets sneller gaan, maar duidelijk is dat we eerder aan het einde dan aan het begin van de cyclus staan en het laatste deel is het meest bearish, terwijl het begin het meest bullish is.

Dit geeft dus aan dat deAEX ook van deze zwaargewicht weinig hoeft te verwachten. Als we dit combineren met de lagere toppen en lagere bodems van Royal Dutch Shell, dan mogen we constateren dat er niet al te hoog gespannen verwachtingen zijn voor een sterke stijging van de AEX in 2013.

Wat kunnen we nu met deze ontwikkeling? Op dit moment nog niet zo veel. De trend is opwaarts, dus zijn short posities op dit moment niet aan de orde. Het wachten is tot er op de kortere time frames signalen krijgen dat de trend gaat draaien. Als we dat dan zien, dan kunt u overwegen om calls te schrijven. Dat zou u nu ook kunnen doen natuurlijk als u de aandelen in bezit heeft.

Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

 

 

 

 

2 antwoorden
 1. cornelis Okkerse
  cornelis Okkerse zegt:

  Heer van Wijk ,
  Ik bezit slechts e 9000,
  aan waarde van aandelen ,hoe kan ik dat verhogen ?
  Heb geen verstand van opties en andere kunstgrepen !
  U heeft dit jaar 31,9 % gehaald !
  Ik heb een ongerealiseerd rendement van 1726 euro
  Lijkt mij niet zo slecht ?

  Vriendelijke groet C.Okkerse
  Klant bij Alex .

  Beantwoorden
 2. Harm van Wijk
  Harm van Wijk zegt:

  Geachte heer Okkerse,
  Indien u geen kennis heeft van opties (en deze niet op gaat doen) dan is het verstandig om een bewezen aandelenstrategie te volgen.

  U kunt dan denken aan een strategie waarbij iedere maand de meest ondergewaardeerde aandelen worden gekocht. Onze RatioPortefeuille werkt zo en heeft dit jaar circa 20% rendement behaald. Kijk voor meer informatie op

  Vriendelijke groet,

  Harm van Wijk

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.