Het BeursBulletin Beleggingsfonds sloot de maand april af met een winst, terwijl onze ‘benchmark’ de EuroStoxx50 daarentegen circa 4% daalde. Hiermee versloeg het fonds opnieuw de EuroStoxx50.

Ondanks dat de aandelenmarkten in april per saldo daalden, wist het fonds de stijgende lijn voort te zetten. Dankzij het uitbouwen van winstgevende posities in bijvoorbeeld de oliesector en diverse shortposities in zwak presterende fondsen, wist het fonds een goede prestatie neer te zetten. Andermaal profiteerde het fonds van de schuldperikelen rondom Griekenland, Portugal en Spanje. Doordat de euro daardoor verder verzwakte, voegde onze shortpositie in de euro/dollar winst aan het fonds toe.

AEX neemt gas terug na recordniveau
De AEX-index corrigeerde vanaf de start van het jaar en bereikte op 8 februari een dieptepunt op 311,53 punten. De AEX ging begin maart overtuigend in de aanval en doorbrak de top van januari. De AEX gooide daarmee alle remmen los en scherpte zelfs het hoogste punt sinds het najaar van 2008 aan.

AEX

Het Griekse drama strooide echter zand in de AEX-motor. Eind april strandde de AEX op een (voorlopig) hoogtepunt rond 358 punten waarna de index gas terugnam. De Griekse tragedie kreeg er de afgelopen weken enkele hoofdstukken bij: Portugal en Spanje. Deze drie ‘knoflooklanden’ kregen van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s een stevige verlaging van de kredietwaardigheid te verwerken.

De ‘downgrade’ van Griekenland heeft er zelfs toe geleid dat het Griekse staatspapier voor het eerst in de geschiedenis de status ‘rommel’ heeft gekregen. Ondanks (of juist vanwege) het € 20 miljard, nee € 30 miljard, uhhh € 100, ach doe maar vast € 110 miljard reddingsplan voor Griekenland (volgens de gezaghebbende Amerikaanse econoom Nouriel Roubini is overigens € 400 miljard nodig), sloeg de veenbrand over op andere (olijf)landen.

“Ik vrees de Grieken ook al brengen zij geschenken” zijn de woorden waarmee volgens Vergilius de priester Laocoön zijn Trojaanse stadsgenoten waarschuwt tegen het grote houten paard dat opeens voor hun poort staat. De rest is geschiedenis. De Griekse, Portugese en Spaanse, maar ook de Italiaanse effectenbeurzen behoorden deze week tot de grootste dalers binnen de eurozone en sleurden andere beurzen met zich mee in hun val.

De AEX is derhalve opnieuw op zoek gegaan naar een bodem. Zolang deze wordt gevormd boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, danwel boven het dieptepunt van februari, kunnen we dit aanmerken als een (interessante) correctie binnen de stijgende trend sinds maart vorig jaar. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde is nog steeds stijgend, wat op een stijgende lange termijn trend duidt.

Bovendien staat het koopsignaal van de Coppock-indicator nog steeds als een huis. Deze betrouwbare indicator gaf in mei/juni 2009 reeds aan dat de ‘rouwperiode’ op de beurs ten einde was. ‘Coppock’ gaf daarmee opnieuw een prachtig signaal, maar signaleert natuurlijk geen nieuwe ‘sterfgevallen’. De AEX-index is sinds vorig jaar maart aanzienlijk gestegen, waardoor een stap terug niet onlogisch is. De vraag is nu waar de AEX-index de volgende bodem weet te vormen.

Profiteren van (Griekse) schuldencrisis
Het actieve beleggingsbeleid van BeursBulletin, waarbij sterke fondsen worden gekocht, terwijl in zwak presterende aandelen ‘baisseposities’ worden opgebouwd, heeft zijn waarde bewezen. Zo profiteerde het fonds van shortposities in de euro alsmede van ‘baisseposities’ in een aantal zwak presterende fondsen. Mooie winsten werden verzilverd middels longposities in sterke fondsen, bijvoorbeeld in oliegerelateerde aandelen. Daardoor kon de ravage die de Grieken aanrichtten, worden beperkt. Sterker nog, wij wisten hier zelfs munt uit te slaan.

BeursBulletin volgt nog steeds dezelfde strategische lijn: winstgevende posities krijgen van ons voldoende tijd om door te groeien, terwijl verliezen zo snel mogelijk worden afgekapt. Uiteraard bewaken en beschermen wij de winstgevende posities indien de marktomstandigheden hierom vragen en schromen we ook niet om mooie winsten te verzilveren. Op deze wijze wordt reeds sinds 2004 een gedegen resultaat behaald.

Wij hebben de afgelopen maanden in het fondsverslag uitgedragen dat een positieve visie ten aanzien van de AEX gerechtvaardigd is, zij het dat grote alertheid was geboden. De recente opwaartse uitbraak uit de brede bandbreedte, was een stap in de goede richting, waarna zelfs het hoogste niveau sinds het najaar van 2008 werd bereikt.

De AEX mag nu corrigeren binnen de stijgende trend sinds maart 2009, maar het is evenwel zaak dat de AEX een hogere bodem weet te vormen. Een correctie op de recente stijging, hoeft niet direct een reden zijn om de nooduitgang op te zoeken. De Griekse veenbrand mag echter niet ontaarden in een mondiaal inferno. Ondanks het aantal afgebouwde posities, is het BeursBulletin Beleggingsfonds nog steeds goed gepositioneerd om optimaal te profiteren van de ingezette trend. We houden nog steeds posities aan in sterke fondsen en hebben ‘baisseposities’ in zwakke fondsen en zwakke valuta.
Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.