AEX strandt op top rond 313 punten

De AEX verloor in april terrein en sloot de maand af op een stand van 308,30 punten, onder de openingskoers van 2012. Vorige maand presteerde het BeursBulletin Beleggingsfonds met een ‘outperformance’ van 4% aanzienlijk beter dan de ‘benchmark’ Eurostoxx50. Het beleggingsfonds heeft, ondanks de ontwikkelingen op de Europese beurzen, het hoofd boven water weten te houden. 

Het is bemoedigend dat de zogenoemde ‘long only’ aandelenportefeuilles dit jaar de opgaande lijn weer hebben ingezet. Vooral de Dividend- en RatioPortefeuille hebben dit jaar tot op heden goed gerendeerd. De TopPortefeuille en de portefe

uille Energie en Financiële dienstverlening dikken dit jaar eveneens aan. IndexAlert en de SuperMomentumPortefeuille hebben dit jaar echter wind tegen.

AEX consolideert boven 300-puntengrens

De AEX hield het in april niet droog en dook richting de rand van de afgrond rond 300 punten. Ondanks het herstel vanaf deze psychologische barrière, wistde AEX de dalendetrend sinds medio maart niet te verlaten.

De top rond 337 punten en de bodem rond 300 punten zijn vooralsnog de referentieniveaus. Na 4 maanden handelen, heeft de AEX nog geen progressie geboekt en zit de index klem in een meerjarige consolidatiedriehoek.

De oplopende steunlijn vanaf de bodem in maart 2009 en de dalende weerstandslijn vanaf de top in 2007, houden de AEX gevangen. Het is bemoedigend dat de psychologische 300-puntengrens standhield. Diverse steunniveaus wisten een grotere schade te voorkomen.

De AEX worstelde met het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, wat nog steeds een neerwaartse curve vertoonde. Het 61,8%-retracement level, gemeten vanaf het dieptepunt in november tot aan de top van dit jaar ligt rond 295 punten en is nog intact. Dit niveau zou voor steun kunnen zorgen als de AEX toch onder de 300-puntengrens duikt.

De ontwikkelingen op de ‘Zuidelijke’ Europese beurzen, stemmen niet vrolijk. Des te zuidelijker de landen, des te zwakker de indices presteren. Zo staan de Portugese, Italiaanse en de Spaanse beurzen al maanden zwaar onder druk. Deze indices noteren rond niveaus die in 2009 werden opgetekend. Het zou fraai zijn als de AEX zich kan optrekken aan de sterker presterende Amerikaanse indices, die onlangs zelfs meerjarige recordniveaus optekenden.

Sinds begin januari kan de beweging van de index als ‘zijwaarts’ worden betiteld. Het is positief dat de stijgende trend vanaf het dieptepunt in september nog steeds intact is. Dit biedt perspectief om winstgevende posities uit te breiden. Een doorbraak van de 300-puntengrens biedt daarentegen perspectief om winstgevende shortposities uit te breiden.

Ratio- en DividendPortefeuille boeken terreinwinst

Vorig jaar hebben de Ratio- en DividendPortefeuille een uitdagende periode gekend, toen de Europese schuldencrisis flink huishield op de aandelenmarkten. Dit jaar vonden deze portefeuilles opnieuw de weg omhoog, ondanks de aanhoudende onzekerheid.

De positieve resultaten van deze strategieën op lange termijn spreken boekdelen, waardoor we een rotsvast vertrouwen blijven houden in deze portefeuilles. Het volgen van deze winstgevende strategieën vereist echter wel het nodige geduld en discipline.

Beleggers die kort op de bal spelen en het geduld niet kunnen opbrengen om op lange termijn te kunnen oogsten, missen de kans op fraaie koerswinsten en eventueel hoge dividendrendementen.

De fondsen die in de Ratio- en DividendPortefeuille worden opgenomen, krijgen van ons ruim de tijd om een fraai rendement te realiseren. De fondsen die in de DividendPortefeuille voor komen, worden na 1 jaar verkocht.

De aandelen die we hebben opgenomen in de RatioPortefeuille, krijgen van ons meer tijd. Het kan soms jaren duren, voordat ondergewaardeerde ondernemingen op waarde worden geschat door de markt.

Bij de actievere portefeuille Energie en Financiële dienstverlening en de TopPortefeuille   kunnen ook shortposities worden ingenomen om het neerwaarts risico af te dekken. Dit is dit jaar wederom geen overbodige luxe gebleken, gezien de dramatische ontwikkelingen in Portugal, Spanje en Italië. De portefeuille Energie en Financiële dienstverlening en de TopPortefeuille hebben dit jaar mede daardoor ook een positieve bijdrage geleverd.

Daarbij werden zowel long- als shortposities ingenomen in bijvoorbeeld financiële waarden, vastgoedfondsen en energie- en oliefondsen. Op deze wijze heeft het beleggingsfonds geprofiteerd van koersdalingen van diverse onderliggende waarden waarmee het neerwaarts risico van het fonds (gedeeltelijk) werd afgedekt.

De SuperMomentumPortefeuille presteert dit jaar helaas ondermaats, maar ook hiervoor geldt: geduldig en gedisciplineerd volgen van de strategie is belangrijk voor een goed resultaat. Het systeem heeft zich op lange termijn bewezen, al gaat het niet altijd in 1 rechte lijn omhoog.

Per saldo heeft de AEX-index vrijwel zijwaarts bewogen. Van een dergelijke neutrale markt kan OptieAlert profiteren doordat de premie van geschreven opties erodeert. Bij deze strategie kopen we aandelen en schrijven wij hierop opties. Op deze wijze wordt geprofiteerd van het verdampen van tijds- en verwachtingswaarde van opties. Mochtde AEX de komende tijd geen terreinwinst weten te behalen of zelfs (licht) verder dalen, dan nog is het mogelijk om met OptieAlert geld te verdienen.

In de maand mei kunnen we volop profiteren van dividenduitkeringen. Een groot aantal AEX-fondsen gaat ex-dividend, zoals indexzwaargewichten Unilever en Royal Dutch Shell. Enerzijds profiteert OptieAlert dus van dividenduitkeringen en anderzijds van het verdampen van tijd- en verwachtingswaarde van de geschreven opties.

Doordat het fonds diverse strategieën combineert, wordt een fundament gelegd voor een goed resultaat. Zelfs als de AEX onder de 300-puntengrens zou duiken en de dalende trend sinds medio maart dus zou vervolgen, dan zou het fonds van de ingenomen shortposities kunnen profiteren.

Drs.Harm van Wijk

BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.