Update BeursBulletin Beleggingsfonds april 2017

optie-alert

Het BeursBulletin beleggingsfonds heeft de vierde maand positief afgesloten met een winst van 3,3%. De EuroStoxx50 steeg in de vierde maand van 2017 met 1,7%. De AEX staat sinds begin van dit jaar fors in de plus. Het sentiment onder beleggers blijft nog steeds goed.

Forse stijging

De AEX index scherpte het meerjarig record aan tot 526,25 punten. De stijging in april was iets gematigder dan de maanden ervoor, wat positief is voor onze optieposities. De stijging in de maanden daarvoor ging te hard voor onze geschreven call opties. We hebben veel posities moet doorrollen, maar profiteren daar dus nu van.

AEX dag

Nieuwe cyclusbodem

De AEX zit nog steeds in een mooi stijgende trend sinds de start van 2016. De AEX veerde in februari 2016 op vanaf een niveau van 378 punten. Sinds december 2016 ging de stijging steeds sneller, maar lijkt in april wat af te zwakken. Door de forse koerssprong eind april lijkt er een nieuwe dagcyclusbodem te zijn gevormd.

AEX week

Een correctie in tijd

De kracht waarmee de AEX opveerde van onder 510 punten naar boven 526 punten zou erop kunnen duiden dat er een cyclusbodem van een hogere orde is gevormd: een weekcyclus bodem. Dit zou een teken van kracht zijn aangezien er nauwelijks sprake is van de correctie in prijs, maar slechts een correctie in tijd.

Nieuwe all time high

Ook wanneer we kijken naar de andere indices, dan lijkt er sprake van een nieuwe weekcyclus bodem. De DAX maakte een vreugdesprong na de uitslag van de Franse verkiezingen. De Duitse beurs scherpte daarmee de all time high aan. De top van 2015 werd moeiteloos gepasseerd, wat een teken van kracht is.

De top van de internetbubbel is gepasseerd

Ook de Amerikaanse Dow Jones-index lijkt een nieuwe weekcyclus bodem te hebben gevormd. De brede Eurotop100-index staat echter nog onder de top van 2015. Nog niet op alle plaatsen binnen Europa is het dus feest. De Amerikaanse technologie-index Nasdaq scherpte ook het all time high recordniveau aan en wist dus de top van de internetbubbel te passeren.

Veel aandelen in een stijgende trend

Diverse indices lijken dus gestart te zijn met een nieuwe weekcyclus. Dit zou erop kunnen duiden, dat de komende weken opnieuw hogere koersniveaus mogen worden verwacht. De weg van de minste weerstand is nog steeds omhoog. Ook veel aandelen, die onderdeel uitmaken van indices, zitten nog steeds in een stijgende trend.

De stijging wordt breed gedragen

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten 23 van de 30 aandelen in een stijgende trend  en hebben dus een koopsignaal gegeven. 7 aandelen zitten dus in een dalende trend. Er is dus sprake van een breed gedragen stijging, wat een positief teken is.

Vermoeidheidsverschijnselen bij de AEX

Wel zien we nog steeds wat vermoeidheidsverschijnselen bij de AEX: de maandcyclus lijkt op zijn laatste benen te lopen. De weekcyclus lijkt echter op een hoog niveau een nieuwe bodem te hebben gevormd. Een alternatief scenario is natuurlijk dat de weekcyclus nog geen nieuwe bodem heeft gevormd en dus aan het einde van de tweede helft staat. De tijd zal het leren.

De start van een nieuwe cyclus is het meest krachtig

De dominantere kwartaalcyclus is pas gestart, wat zou verklaren waarom er zoveel kracht achter deze markt zit. De start van een nieuwe cyclus is immers het meest krachtig. Dit zien we aan de stijging van de AEX in de afgelopen 12 maanden en op kortere termijn aan de stijging van de AEX van de afgelopen weken.

AEX kwartaal

Beleggers hebben er vertrouwen in

De AEX wist sinds begin 2016 op te klimmen van 378,53 punten naar 526,25 punten (circa 39%). Een forse stijging waarbij het lijkt alsof alle problemen zijn opgelost. Beleggers zien de toekomst blijkbaar met veel vertrouwen tegemoet. Dit blijkt ook nog steeds uit de lage volatiliteitsindex.

Historisch lage paniekindicator

De volatiliteitindex, ook wel VIX of paniekindicator genoemd, staat nog steeds op een historisch laag niveau van 11%. Dit niveau komt overeen met een impliciet volatiliteitspercentiel van 5,7%. Dit houdt in dat circa 95% van alle waarnemingen hoger ligt dan het huidige niveau.

Lage optiepremies

Zoals we vorige maand ook wel constateerde, een lage volatiliteit houdt niet automatisch in dat de volatiliteit moet stijgen. De volatiliteit is dus zelfs nog verder gedaald en kan lang op dit lage niveau blijven. De optiepremies zijn wel bijzonder laag en je ontvangt dus weinig voor het schrijven van opties. Wel wisten we te profiteren van de daling van de premie op opties.

optie-alert

Diverse nieuwe records

Niet alleen de optieportefeuille deze de afgelopen maand goed. Ook de aandelenportefeuilles hebben opnieuw geprofiteerd van de forse stijging. Zo scherpten de Trendportefeuille, de DividendPortefeuille, de SuperMomentumPortefeuille en de TopPortefeuille het record verder aan.

SuperPortefeuille

AFM

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

2 antwoorden
 1. albert ebben
  albert ebben zegt:

  Dag Heer van Wijk,
  Is het ook mogelijk om in te loggen op de staat van beleggingen van BeursBulletin beleggingsfonds ?
  vrgrt
  Albert Ebben

  Is

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.