BTC

Laatste update:

De Europese markten herstelden in april van de forse klap in februari. De Europese beurzen daalden in maart aanvankelijk nog verder, maar wisten zich in de afgelopen maand plotseling te herpakken. Het BeursBulletin beleggingsfonds heeft in april een plus van 0,6% gescoord.

Alle zeilen bijzetten

Zoals eerder gemeld, ik ben hier zeker niet tevreden mee, maar de markt is zeer uitdagend op dit moment. De forse daling in februari en de felle stijging daarna zorgen er voor dat we alle zeilen moeten bijzetten, maar ik heb er alle vertrouwen in dat door het spreiden over diverse bewezen strategieën, we in staat moeten zijn om een mooi rendement te behalen.

 

2018 is een turbulent jaar

Het meerjarig record werd 23 januari aangescherpt tot 572,81 punten om vervolgens op 9 februari een laagste stand van 515,96 punten te laten optekenen. Beleggers worden voortdurend op het verkeerde been gezet, door de forse bewegingen. In april kregen beleggers dus plotseling een forse stijging gepresenteerd.

 

Schijnbewegingen

De optiestrategieën hebben het nog steeds zeer moeilijk vanwege de lage premies en de vele schijnbewegingen. Maar ook de aandelenstrategieën hebben het door de dalende koersen in 2018 zwaar. De koersen van Bitcoin en Ethereum wisten in de afgelopen maand ook weer fors te herstellen.

AEX dag

 

Trading Navigator op kopen

De Trading Navigator gaf begin april weer een koopsignaal, dus zitten we objectief bezien op weekbasis weer in een stijgende trend. We krijgen niet vaak signalen, dus we moesten dit serieus nemen. Omdat we in een dalende trend zaten, moesten we het grootste deel van alle optieposities afbouwen. Inmiddels zijn we voorzichtig weer nieuwe optieposities aan het opbouwen, maar gezien de lage optiepremies, blijven we voorzichtig.

 

Europa oogt zwak

Het enthousiasme spat er nog steeds niet vanaf in Europa. De Europese beurzen noteren voor 2018 rond de start van het jaar. De Duitse DAX en de Stoxx 50 scherpten eind maart de dieptepunten voor 2018 verder aan. De DAX onderwierp de bodem, die in de zomer van 2017 werd gevormd, aan een zeer zware test. Het patroon van lagere toppen en lagere bodems werd in april echter weer doorbroken. De top van 2018 is echter nog niet gepasseerd.

 

AEX week

De maandcyclus vormt een midcycle low?

Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan lijkt er een midcycle low te zijn gevormd, wanneer we ervan uitgaan dat de bodem medio 2017 is gevormd. Nu er een bodem op weekbasis is gevormd, duidt dit op de vorming van midcycle low, zodat we aan de tweede helft van de maandcyclus kunnen beginnen.

AEX maand

 

De kwartaalcyclus vormt een midcycle low?

Op de kwartaalgrafiek leek de invloed van de nieuwe kwartaalcyclus, die begonnen is in 2016, af te nemen. De indicatoren krulden naar beneden door de daling in eerste kwartaal van 2018. De kwartaalcyclus lijkt inmiddels ook een midcycle low te hebben gevormd zodat we ook hier de tweede helft ingaan van de cyclus.

 

Het vertrouwen onder beleggers neemt weer toe

Iedere grote beweging, begint bij een kleine beweging, dus daarom houden we de daggrafiek en de weekgrafiek scherp in de gaten. Zowel de dag als de weekgrafiek namen in kracht toe. De daggrafiek lijkt nu te consolideren binnen de stijgende trend. Het zou een teken van kracht zijn wanneer de daling beperkt blijft en dat een bodem op een hoger niveau wordt gevormd.

AEX kwartaal

De Amerikanen testen dieptepunt van februari

De Amerikaanse indices wisten in maart op te veren rond het niveau waar in februari een bodem werd gevormd. Het is natuurlijk van groot belang dat de Amerikaanse indices boven deze dieptepunten blijven. De Amerikaanse indices wisten geen hogere top te vormen na de bodem van eind maart / begin april. Dit is natuurlijk geen teken van kracht. De bodems van 2018 houden we daarom dan ook scherp in de gaten.

 

Meer aandelen in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten er momenteel 20 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand 19 aandelen waren. 10 aandelen zitten dus in een dalende trend, zodat de stijging opnieuw iets breder wordt gedragen. Het lijkt er dus op dat er heel voorzichtig weer wat meer optimisme onder beleggers te zien is al zien we, ondanks het herstel ten opzichte van een maand geleden, nog steeds veel angst onder beleggers: http://money.cnn.com/data/fear-and-greed

 

Lage optiepremies

De optiepremies zijn weer op meer normale niveaus komen, al zijn deze nog steeds laag. Ook zijn de premies op dit moment lager dan je zou verwachten gezien de beweeglijkheid van de afgelopen periode. De impliciete volatiliteit is nog steeds aanzienlijk lager dan de historische volatiliteit. Kennelijk verwachten beleggers (impliciet) minder beweeglijkheid dan in de afgelopen maanden (historisch).

 

volatiliteit

Spreiden over strategieën

Omdat we niet afhankelijk willen zijn van het succes van 1 strategie, gebruiken we nu meerdere strategieën. We kijken bijvoorbeeld naar de opbrengsten bij het mijnen van digitale munten. Het mijnen van digitale munten leverde eind 2017 zeer interessante rendementen op.

 

Lagere opbrengst voor miners

Door de stijgende koersen van de Bitcoin en Ethereum is het mijnen weer een stuk interessanter geworden. Echter door de toegenomen moeilijkheidsgraad (omdat er steeds meer mensen gaan mijnen) daalde de opbrengsten de afgelopen maanden. De moeilijkheidsgraad geeft aan hoeveel rekenkracht is ingezet door het netwerk. Sinds medio december is de moeilijkheidsgraad meer dan verdubbeld.

Difficulty BTC

Mijnen weer interessanter geworden

In dezelfde periode is de koers van Bitcoin met circa 50% gedaald zodat de opbrengsten van het minen aanzienlijk lager zijn. Het verwerken van transacties is daardoor minder interessant dan eind 2017. De afgelopen maand is door de stijging van de koers van de Bitcoin en Ethereum het mijnen weer interessanter geworden. Zie ook het gratis boek “De meest gestelde vragen over de Bitcoin”. https://beleggen.com/bitcoin

 

BTC

 

Behoorlijke turbulentie

Het waren de afgelopen jaren pittige tijden voor optiebeleggers. Zeker gezien het feit dat de impliciete opties/volatiliteit-beweeglijkheid/” title=”volatiliteit”>volatiliteit nog steeds laag is en de premie op opties dus nog steeds historisch laag is. De aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2017: + 85,1%) en de TopPortefeuille (2017: + 65%) deden het in 2017 fantastisch. Aanzienlijk beter dan de AEX index (+12,7%) of de Stoxx 50 (+6,5%).

 

SuperMomentumPortefeuille TopPortefeuille

 

De kracht van spreiding

Dit is dus de kracht van spreiding. Op het moment dat enkele strategieën minder goed presteren, presteren andere strategie juist weer uitstekend. Ook de TrendPortefeuille en de DividendPortefeuille doen het uitstekend. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën om daarmee een nog bredere spreiding te krijgen.

 

dividendportefeuille

 

Het gemiddelde resultaat voor 2017 was 25,1%

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door optieposities, werd het afgelopen jaar ruimschoots gecompenseerd door onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles in 2017 was 25,1%.

 

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

 

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

 

 

1 antwoord
  1. cn
    cn zegt:

    Graag korte info over BBBfds (performance, strategieen). Relatie met modelporto’s (Dividend/Momentum/Top)? En met optiestrategieen? Zit dat allemaal in BBBfds?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.