Laatste update:

De effectenbeurzen corrigeerden in augustus fors: de EuroStoxx50 tekende afgelopen maand een verlies op van circa 5%. Het BeursBulletin Beleggingsfonds behaalde een resultaat van -0,5% en deed het daarmee veel beter dan de ‘benchmark’. Sinds de start van dit jaar presteert het fonds beter dan de EuroStoxx50.

Sinds begin augustus daalde de AEX-index in rap tempo van 340 punten tot onder 310 punten. De AEX bereikte bijna het dieptepunt dat in juli werd gevormd, maar veerde ditmaal op van de steunzone rond 310 punten. Daarmee is het proces van hogere bodems sinds eind mei nog steeds in volle gang.

September crash maand

De maand september is echter begonnen, wat doorgaans de slechtste beleggingsmaand van het jaar is. In de afgelopen 23 jaar sloot de AEX-index 12 maal de maand september met een verlies af. Het gemiddelde resultaat van september was min 2,7%. Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar wij houden dit natuurlijk wel in het achterhoofd.

AEX

Zoals in bijgaande grafiek goed wordt geïllustreerd, consolideert de AEX-index al een jaar lang tussen 300 en 360 punten. Het vlaklopende 200-daags voortschrijdende gemiddelde duidt eveneens op een neutrale markt. Sinds het begin van dit jaar is een diamantpatroon gevormd, wat een top van de markt zou kunnen aanduiden. Een neerwaartse uitbraak uit dit patroon, zou het startsein geven voor een nieuwe dalende trend.

Het is echter nog te vroeg om te spreken van een top in de markt, aangezien de steunzone rond 300 punten nog steeds intact is. Zolang de AEX boven deze steungrens weet te blijven, biedt dit perspectief voor onze longposities. Een nieuwe daling komt daarentegen onze shortposities ten goede. De convergerende lijnen dwingen de markt tot een keuze. Het is derhalve nog steeds wachten op richting.

Aanscherpen beleggingsbeleid fonds
BeursBulletin voert een actief beleggingsbeleid: sterke fondsen worden gekocht, terwijl in zwak presterende aandelen ‘baisseposities’ worden opgebouwd. Zo profiteert het fonds van shortposities in zwak presterende aandelen. Dankzij het tijdig in- en uitstappen, alsmede het innemen van shortposities, behaalt BeursBulletin desalniettemin sinds augustus 2004 een gedegen resultaat, terwijl de AEX per saldo een verlies noteert.

Bij een trendvolgend systeem kan er echter alleen maar rendement worden behaald indien er een trend is. We zijn inmiddels 8 maanden bezig met 2010 en per saldo heeft de AEX weer wat terrein verloren. Vanaf september 2009 is de markt al op zoek naar richting.

Aangezien wij niet tevreden zijn over het behaalde resultaat van het fonds, doen wij ons uiterste best om ook in een zijwaartse markt rendement te kunnen behalen. Vandaar dat we druk op zoek zijn gegaan naar nieuwe strategieën. Eén van de nieuwe strategieën is de SuperMomentum-strategie die de portefeuille Consument Cyclisch per primo september heeft vervangen.

Hoewel de resultaten van de portefeuille Consument Cyclisch sinds de start positief zijn, bleven de prestaties achter bij de andere sectorportefeuilles van BeursBulletin. Het cyclische karakter van deze aandelen (bewegen op de golven van de conjunctuur zonder per saldo terreinwinst te boeken) speelt hierin vanzelfsprekend een belangrijke rol.

Ons trendvolgend systeem werkt het best wanneer er sprake is van een trend. In de praktijk bleek dit systeem voor cyclische aandelen niet het gewenste resultaat op te leveren. Om deze reden is besloten om ook voor deze portefeuille een nieuwe strategie te ontwikkelen. Middels SuperMomentum zou over de afgelopen 10,5 jaar een gemiddeld jaarrendement van 34,1% zijn behaald. De Eurostoxx 50 daalde overigens in deze periode jaarlijks gemiddeld met 4,9%.

Deze strategie is geschikt om zowel potentiële winnaars als verliezers te selecteren. In een stijgende trend worden longposities ingenomen en als de beurs in een dalende trend zit, gaan we short op indexbasis. Het universum van het handelsmodel bestaat, net als bij de RatioPortefeuille, uit de aandelen van de Euronext 100 en de Next 150. Aan het einde van de maand worden 15 aandelen of 5 indices geselecteerd waarvan verwacht wordt dat zij in de komende weken verder zullen stijgen (of dalen) afhankelijk of het model aangeeft om long (of short) te gaan.

supermomentum

Dit fraaie resultaat werd gerealiseerd zonder dat daarvoor een hoog risico werd gelopen. Zoals bijgaande grafiek illustreert, werd ook ten tijde van een zijwaartse markt de markt met glans verslagen. Ten tijde van een fors dalende beurs, werden mooie winsten behaald, en belangrijker misschien nog, werd er sinds 2000 geen enkel jaar een verlies gerealiseerd. De bijgaande grafiek illustreert deze ontwikkeling.

Door middel van de aanscherping van onze strategieën, waaronder de toevoeging van SuperMomentum, trachten wij ook in een zijwaartse markt rendement te behalen. Nog steeds is geduld vereist en is het wachten totdat de markt opnieuw een trend heeft ingezet. Zodra de nieuwe trend zichtbaar wordt, breiden wij onze posities verder uit. Dat geldt ook voor het geval de dalende trend sinds 2007 wordt voortgezet. Het is derhalve wachten op een uitbraak: opwaarts danwel neerwaarts. In het geval dat de markt zijwaarts blijft bewegen, zijn we middels deze aanscherping beter in staat een mooi rendement te behalen.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.