optie-alert

Laatste update:

Het BeursBulletin beleggingsfonds heeft ook de achtste maand positief afgesloten met een winst van 0,5%. De EuroStoxx50 daalde in de achtste maand van 2017 met 0,81%. De AEX index daalde in augustus van 533 punten naar 506 punten, maar veerde de afgelopen dagen op vanaf het steunniveau van de afgelopen maanden. Er moest opnieuw weer actief worden bijgestuurd, maar opnieuw waren we in staat om deze maand een plus te noteren terwijl de Eurostoxx50 daalde.

Scherpe daling van de AEX

Na het aanscherpen van het meerjarig record tot 537,84 punten dook de AEX omlaag en herstelde weer, maar vormde daarbij een lagere top. De steun van de afgelopen maanden werd aan een stevige test onderworpen. Om vervolgens weer net zo snel te herstellen. De afgelopen maanden kunnen we spreken van behoorlijke turbulentie. Een behoorlijke beweeglijkheid in combinatie met lage optiepremies, zijn natuurlijk niet ideale omstandigheden.

 

Uitdagende omstandigheden

Een duikeling van ruim 5% in enkele weken gevolgd door felle stijging maakt dat we actief moeten bijsturen. Binnen de stijgende trend sinds eind 2016 is de afgelopen maanden sprake van een consolidatie. De forse daling was vanzelfsprekend niet positief voor onze optieposities, maar we wisten deze maand opnieuw met een plus te eindigen.

 

AEX dag

Serieus waarschuwingssignaal

De AEX zit afgelopen maanden in een neutrale fase. De korte Moving Averages kronkelen om de lange Moving Averages wat erop duidt dat het sentiment minder positief is geworden. De Trading Navigator staat nog steeds op kopen, dus er is nog niet zo heel veel aan de hand. De lagere top is echter wel een serieus waarschuwingssignaal: op een lager niveau wordt reeds winst genomen.

 

De dominantere weekcyclus

Het is niet ongebruikelijk dat een cyclusbodem van een hogere orde, de vorming van een cyclusbodem voor het kortere timeframe sterk beïnvloedt. Ditmaal lijkt het erop dat er na de weekcyclus bodem een midcycle low wordt gevormd. Bijzonder sterk is deze weekcyclus echter niet te noemen.

 

Nog meer barstjes in het positieve beeld

Er zijn door de vorming van een lagere top nog meer barstjes gekomen in het positieve beeld. Op weekbasis is er nog steeds niet zoveel aan de hand. Maar iedere grote beweging (weekbasis) begint natuurlijk klein (dagbasis). Het neutrale beeld van de daggrafiek is inmiddels overgeslagen op de weekgrafiek.

 

Waar komt de bodem?

Het positieve nieuws is natuurlijk dat de bodem van de afgelopen maanden stand heeft gehouden. De start van een nieuwe weekcyclus zorgt vaak voor een positieve eerste dagcyclus. Een weekcyclus bestaat doorgaans uit vijf dagcycli. De eerste dagcyclus was zoals gebruikelijk positief. De tweede dagcyclus is aanmerkelijk minder positief. Dit komt door de vorming van een midcycle low van de weekgrafiek.

 

De trendindicator staat nog steeds op groen

De trendindicator geeft nog steeds aan dat we in een stijgende trend zitten. Er is dan ook geen enkele reden tot paniek. Om definitief de conclusie te mogen trekken dat er een nieuwe weekcyclus bodem is gevormd, zou de AEX een succesvolle aanval moeten doen op het meerjarig record rond 540 punten. Wanneer de midcycle low van de weekgrafiek is gevormd, dan mogen we verwachten dat de dagcyclus weer positief is.

 

AEX week

De maandcyclus loopt op zijn laatste benen

Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan lijkt de maandcyclus nog steeds op zijn laatste benen te lopen. Dit kan natuurlijk voor veel neerwaartse druk gaan zorgen. Belangrijk is nu of de AEX in staat is om boven de top van augustus rond 533 punten te komen en natuurlijk boven de 506 puntengrens te blijven.

AEX maand

 

We kunnen nog een forse correctie krijgen

Wanneer we ervan uitgaan dat de maandcyclusbodem nog moet worden gevormd, dan zou dit inhouden dat we nog een (forse) tik naar beneden kunnen krijgen. Zover is het echter nog niet, maar we houden dit natuurlijk wel in het achterhoofd. Grotere bewegingen beginnen natuurlijk op de kleinere time frames zoals de daggrafiek.

 

Let op de dagcyclusbodem rond 506 punten

Belangrijk is dat in de daggrafiek de dagcyclusbodems rond de 506 puntengrens intact blijft. Een slot onder deze cyclusbodem zou een signaal kunnen geven dat de maandcyclus bezig is met een bodemproces. Aangezien dit een cyclus van een hogere orde is, is deze vanzelfsprekend dominant en drukt zijn stempel op de lagere time frames.

 

DAX neemt opnieuw gas terug

De Duitse beurs nam in augustus opnieuw gas terug, na het aanscherpen van de all time high juni. Bij de Duitse DAX zien we nog steeds een stevige correctie, die geïnitieerd lijkt te worden door het naderen van het einde van de maandcyclus. De cyclus van de hogere orde, de kwartaalcyclus, staat, net als bij de AEX index, nog steeds aan het begin en zorgt daardoor voor opwaartse druk.

 

De Europese beurzen hebben er nog weinig zin in

Ook de brede Euronext 100 oogt nog steeds niet sterk. Sinds mei is sprake van een patroon van lagere toppen en lagere bodems. De Euronext 100 kwam zelfs even onder de bodems van de afgelopen maanden. Ook de Eurostoxx50 laat sinds mei lagere koersen zien. De AEX index is nog steeds een buitenbeentje ten opzichte van de Europese indices.

 

De Amerikanen vieren nog steeds feest

De Amerikaanse Dow Jones-index zit nog steeds comfortabel in een stijgende trend. De all time high werd begin augustus nog verder aangescherpt, maar daarna zakte deze index ook wat terug. De Dow Jones noteerde in 2009 nog onder 6500 punten, maar heeft inmiddels de 22.000-puntengrens gepasseerd.

 

Russell 2000 oogt nog steeds vermoeid

De kleinere fondsen, die samen de Russell 2000 vormen, ogen nog steeds minder sterk. Sinds december 2016 is sprake van min of meer een zijwaarts verloop. Hierdoor lijkt zich een wigpatroon te vormen. Een oplopende wig is vaak een voorbode voor een correctie. Het signaleert dat de kracht er uitloopt (de bewegingen worden steeds kleiner).

Russell2000

 

Nog steeds historisch lage niveaus van de impliciete volatiliteit

De impliciete volatiliteit van de AEX is op dit moment 10,2%. De historische volatiliteit, gebaseerd op de laatste 20 handelsdagen is, door de correctie en het daaropvolgende herstel, uitgekomen op 13%. De impliciete volatiliteit is nog steeds laag: het IVX percentiel nu 3,3%. Dit betekent dat circa 97% van de waarnemingen van de historische impliciete volatiliteit hoger ligt dan de actuele impliciete volatiliteit.

implied_vola

 

Nog niet overal feest

De Eurostoxx50 lijkt een lagere top dan die in 2015 te hebben gevormd. Dit zou een slecht teken zijn na de vorming van een lagere top ten opzichte van 2007 wat weer een lagere top was dan rond de millenniumwisseling. Nog niet op alle plaatsen binnen Europa is het dus feest. De optimist focust natuurlijk op de hogere bodem die is gevormd, ten opzichte van de bodem in 2012.

Stoxx maand

Meer aandelen in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten er 20 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand 21 aandelen waren. 10 aandelen zitten dus in een dalende trend, zodat de stijging iets minder breed wordt gedragen. We hebben daarom besloten om een groot deel van ons kruit droog te houden.

Lage optiepremies

Zoals we in de voorgaande maanden al diverse malen constateerden, een lage volatiliteit houdt niet automatisch in dat de volatiliteit moet stijgen. De volatiliteit is nog steeds laag en kan lang op dit lage niveau blijven. De optiepremies zijn nog steeds laag en je ontvangt dus weinig voor het schrijven van opties. We blijven daarom wel voorzichtig met het opzetten van nieuwe optieposities.

 

optie-alert

Behoorlijke turbulentie

Het waren de afgelopen maanden pittige maanden om het fonds veilig door de forse correcties en snelle oplevingen door te sturen. Zeker gezien het feit dat de impliciete volatiliteit nog steeds laag is en de premie op opties dus nog steeds historisch laag is. We blijven daarom uiterst voorzichtig en nemen genoegen met op dit moment beperkte winsten.

 

Diverse nieuwe records

Niet alleen de optieportefeuille scherpte het recordniveau verder aan. Ook de aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2007: + 39%) en de TopPortefeuille (2007: + 51%) scherpten het record opnieuw verder aan. Aanzienlijk beter dan de AEX index.

TopPortefeuille

 

SuperMomentumPortefeuille

 

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

 

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.