Laatste update:

Het BeursBulletin Beleggingsfonds slaagde er in december opnieuw in om de stijgende lijn van de afgelopen maanden voort te zetten. Het fonds wist goed te profiteren van de eindejaarsrally, ondanks het feit dat het neerwaarts risico werd afgedekt, onder andere door een behoorlijk aantal shortposities. Het BeursBulletin Beleggingsfonds blijft nog steeds goed gepositioneerd voor zowel een verdere stijging, maar ook voor een eventuele daling in 2010. AEX herstelt in 2009
De AEX sloot 2009 af op de stand van 335,33 punten en boekte hiermee een jaarwinst van 36%. Desondanks noteert de AEX-index nog altijd 35% onder de openingskoers van het jaar 2008 en ruim 50% onder het hoogste niveau van 2000. Voor de Dow Jones Industrials Index waren de voorgaande tien jaren het op één na slechtste decennium sinds 1900. De kans is dan ook groot dat de komende 10 jaren beter worden.

De komende weken zal blijken welke richting de AEX gaat inslaan. De grote partijen zijn weer terug van de kerstvakantie en de handelsvolumes zullen weer verder toenemen. Zodra de aandelenkoersen verder stijgen met een toenemend volume, zal dit een teken van kracht zijn.

AEX

Het sentiment op de aandelenmarkten is sinds maart aanzienlijk verbeterd, waarbij de AEX in december een recordstand voor dit jaar wist te bereiken. Sinds eind september bewoog de Amsterdamse beurs zijwaarts, met forse op- en neerwaartse uitslagen. Geen ideale situatie voor een trendvolgend fonds. Desalniettemin wist het fonds de afgelopen maanden toch verder op te krabbelen. De koers van het fonds nam de afgelopen maand toe van € 23.199 tot € 24.573, een stijging van circa 6%.

Nog altijd maakt een groot aantal stijgende aandelen deel uit van de portefeuille. Chemiereus DSM en bodemonderzoeker Fugro staan inmiddels op een ongerealiseerde winst van 30% respectievelijk 40%. Deze fondsen zitten reeds geruime tijd in portefeuille, wat aangeeft dat geduld beloond wordt. Wij laten onze winsten zo lang mogelijk doorgroeien, maar onze verliezen worden zo snel mogelijk afgekapt, waardoor in de afgelopen vijf jaar een aanzienlijk beter resultaat is behaald dan het klassieke buy and hold-principe.

Participanten in het fonds hebben de afgelopen maand geprofiteerd van de rally. De vraag is nu wat de aandelenmarkten in het algemeen en de AEX in het bijzonder in 2010 gaan doen: opnieuw de dalende trend, die in 2007 werd ingezet, voortzetten of het herstel dat in 2009 werd ingezet verder uitbouwen. Voor de AEX staat nog steeds de uitdaging om de dalende weerstandslijn vanaf de top van 2007 te overschrijden. Zodra de AEX onder de steunzone rond 296 punten duikt, zou dit op een trendomkeer kunnen duiden. Een positieve visie ten aanzien van de AEX is weliswaar gerechtvaardigd, maar voorzichtigheid dient op dit moment wel te worden betracht!

Beleggingsfonds voegt opnieuw waarde toe

Het BeursBulletin Beleggingsfonds is er in december opnieuw in geslaagd waarde toe te voegen. Dit sluit aan bij de verwachting die we reeds verschillende malen op deze plaats uitspraken: zodra zich een trend, stijgend dan wel dalend, manifesteert, zal het beleggingsfonds daarvan profiteren. Toch zijn we vanzelfsprekend nog (lang) niet tevreden, al zien we wel dat de gehanteerde strategieën (en het gedisciplineerd volgen daarvan) zijn vruchten afwerpt.

Ondanks de vele negatieve economische verhalen en het feit dat de beurs vanaf het dieptepunt in maart al vele tientallen procenten wist te stijgen, wist de AEX er een heuse eindejaarsrally uit te persen. De statistieken pleitten reeds voor een stijgende beurs richting het einde van het jaar. In de afgelopen 10 jaar was bij de Dow Jones slechts tweemaal -in de jaren 2007 en 2008- sprake van een negatief laatste kwartaal. Oftewel, in 80% van de gevallen was dus sprake van positieve maanden aan het einde van het jaar. Het gevoel dat het al zo hard is gestegen, moet je dan naast je neer leggen.

Eindejaarsrally

Als we de laatste drieëntwintig jaar van de AEX in ogenschouw nemen, tellen we slechts zeven jaren waarin de AEX in het vierde kwartaal een daling liet zien. De eindejaarsrally als statistisch fenomeen blijkt dus moeilijk te negeren. Er bestond dus een redelijke kans dat we opnieuw een eindejaarsrally konden meemaken, schreven we vorige maand en hiervan hebben we duidelijk weten te profiteren.

Met de ingezette trend op de AEX is het fonds weer op de goede weg. We zijn echter nog lang niet waar we willen zijn, dus we gaan er ook dit jaar weer keihard tegen aan. Ons belangrijkste doel is om structureel een bovengemiddeld rendement te behalen. Ongeacht wat de AEX doet. Dus als de AEX, net als in 2008 halveert, willen we weer minimaal onze voeten droog houden. Veel beleggers, waaronder alle pensioenfondsen, hebben inmiddels pijnlijk ervaren hoe belangrijk dit is. Hadden ze dit maar eerder geweten…

Achtste wereldwonder

Veel mensen zijn daarnaast niet op de hoogte van, wat Albert Einstein noemde, het achtste wereldwonder: samengestelde interest. Het rendement dat kapitaal oplevert, levert zelf ook weer rente op. Door dit ‘rente-op-rente-effect’ groeit kapitaal niet lineair, maar exponentieel. Uw kapitaal groeit dus sneller en sneller zodat u voldoende geld heeft om de toekomst naar wens in te richten.

Stel bijvoorbeeld dat u in de voorgaande 10 jaar jaarlijks 7% rendement zou hebben behaald, dan is de waarde van uw beleggingen niet met 10 maal 7% dus met 70% gegroeid, maar verdubbeld (1,07 tot de macht 10). Maar als dat zuurverdiende geld in 1 jaar weer halveert, dan is al het rendement als sneeuw voor de zon verdwenen en staat het vermogen weer op hetzelfde niveau als waar u 10 jaar geleden mee begon.

Stel, u zet € 20.000,- op de bank tegen 4% per jaar. Na het eerste jaar ontvangt u € 800. Het jaar daarop ontvangt u 4% over € 20.800. De rente zal het jaar daarop niet € 800 zijn, maar € 832. Het derde jaar neemt het rentebedrag toe tot € 865. Het kapitaal stijgt dus elk jaar iets sneller. Na 17,5 jaar is uw geld verdubbeld. Wanneer u echter niet 4% maar bijvoorbeeld 14% rendement per jaar behaalt, dan zal uw geld in 5 jaar tijd verdubbelen.

De wonderen zijn de wereld dus nog niet uit en wij gaan ons het komende jaar tot het uiterste inspannen om de ingezette trend optimaal te benutten, echter zonder daarbij grote risico’s te nemen. Wij bedanken u graag voor het in ons gestelde vertrouwen en wensen u en uw dierbaren de allerbeste wensen voor 2010. Dat al uw dromen en wensen mogen uitkomen!

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.