AEX dag

Update BeursBulletin Beleggingsfonds december 2017

Het BeursBulletin beleggingsfonds heeft de 12e maand afgesloten met een kleine winst. De EuroStoxx50 daalde daarentegen in de 12e maand van 2017 met 1,85%. De AEX index beweegt de afgelopen maanden zijwaarts. Tot op heden hebben de Europese beurzen in 2017 nog niet zoveel laten zien.

 

Meerdere strategieën

De verwachte eindejaar rally bleef dit jaar uit. Doorgaans zijn de laatste twee weken van het jaar positief, maar 2017 vormt hierop dus een uitzondering. De AEX wist de top van november niet meer te passeren en sloot 2017 ongeïnspireerd af.

 

Op het verkeerde been

Het meerjarig record werd 8 januari verder aangescherpt tot 561 punten. 2017 gaat de boeken in als een jaar waarin beleggers regelmatig op het verkeerde been werden gezet. Om deze reden is besloten tot uitbreiding met meerdere strategieën binnen het fonds.

 

Stabieler resultaat

De aandelenstrategieën deden het in 2017 bijzonder goed, met uitschieters tot 65% en zelfs 85,1% voor de momentenstrategieën. De optiesstrategieën hadden het afgelopen jaar moeilijker vanwege de lage premies en de vele schijnbewegingen. Door te spreiden over strategieën, zal het resultaat naar verwachting stabieler geworden.

 

 

 

Trading Navigator op kopen

De Trading Navigator staat nog steeds op kopen, dus zitten we objectief gezien op weekbasis nog steeds in een stijgende trend. De start van de nieuwe weekcyclus zorgde ditmaal niet voor een bijzonder krachtige eerste dagcyclus. Een weekcyclus bestaat doorgaans uit vijf dagcycli. De eerste dagcyclus van een nieuwe weekcyclus is doorgaans krachtig. De tweede dagcyclus lijkt met de start van het nieuwe jaar te zijn begonnen.

 

December geen feestmaand

De vraag is nu of de nieuwe weekcyclus al begonnen was, lijken we inmiddels positief te kunnen beantwoorden. Het enthousiasme spatte er echter niet vanaf. Zeker wanneer we kijken naar de Europese beurzen, dan kunnen we december niet echt als feestmaand betitelen. Maar goed, nieuwe ronden nieuwe kansen dus laten we focussen op de krachtige start van 2018.

AEX week

Start van de nieuwe weekcyclus

Zolang de AEX boven de 535-puntengrens blijft, is de kans groot dat we profiteren van de start van de nieuwe weekcyclus. Dit zou dan betekenen dat de komende weken we opnieuw verdere stijgingen mogen verwachten. Een doorbraak van deze steun, zou echter aangeven dat de weekcyclus ten einde is.

 

De maandcyclus lijkt een bodem te hebben gevormd

Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan lijkt de maandcyclus een nieuwe cyclusbodem te hebben gevormd. Ondanks de daling in november, is de aanval op de top van 2007 op 563 punten nog steeds in volle gang. Zolang de AEX boven de 506 puntengrens weet te blijven, lijkt de weg omhoog het enige logische.

AEX maand

 

De wind in de rug

Op de kwartaalgrafiek zien we nog duidelijk de invloed van een nieuwe kwartaalcyclus die begonnen is in 2016. Hier lijken we nog steeds de wind in de rug te hebben. En de kwartaalcyclus is veel dominanter dan de dagcyclus natuurlijk. Iedere grote beweging, begint bij een kleine beweging, dus daarom houden we de daggrafiek scherp in de gaten om vast te stellen of er eerste tekenen zijn van een draai in de trend.

AEX kwartaal

 

DAX geeft opnieuw gas

Bij de Duitse DAX zien we hetzelfde beeld bij de maandcyclus en de kwartaalcyclus. De cyclus van de hogere orde, de kwartaalcyclus, staat, net als bij de AEX index, nog steeds aan het begin en zorgt daardoor voor opwaartse druk. Toch heeft de Duitse DAX het meerjarig record nog niet aangescherpt.

 

De Europese beurzen weten nog niet te overtuigen

De brede Euronext 100 staat nog onder de top van 2017. De Eurostoxx50 staat nog niet eens in de buurt van de top van 2007 en staat nog ruim onder de top van 2015. Ook de Franse CAC40 staat nog ruim onder de top van 2007. De AEX doet het dus nog steeds relatief goed ten opzichte van de Europese indices.

 

De Amerikanen vieren nog steeds feest

De Amerikaanse Dow Jones-index zit nog steeds comfortabel in een stijgende trend. De all time high wordt vrijwel dagelijks verder aangescherpt. De Dow Jones noteerde in 2009 nog onder 6500 punten, maar is inmiddels ruimschoots de 25.000-puntengrens gepasseerd.

 

Russell 2000 loopt opnieuw omhoog

De kleinere fondsen, die samen de Russell 2000 vormen, scherpten ook het record verder aan. De belastingverlaging, die Trump voorstelde, heeft veel fondsen vleugels gegeven. Met name de kleinere fondsen profiteren. Vooralsnog lijkt niets de beleggers zorgen te baren.

Russell2000

 

Nog steeds historisch lage niveaus van de impliciete volatiliteit

De impliciete volatiliteit van de AEX is op dit moment 8,1%. De historische volatiliteit, gebaseerd op de laatste 20 handelsdagen is uitgekomen op 9,8%. De impliciete volatiliteit is nog steeds laag: het IVX percentiel nu 0,8%. Dit betekent dat circa 99,2% van de waarnemingen van de historische impliciete volatiliteit hoger ligt dan de actuele impliciete volatiliteit.

 

 

Meer aandelen in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten er momenteel nog 24 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand 20 aandelen waren. 6 aandelen zitten dus nog maar in een dalende trend, zodat de stijging weer wat breder wordt gedragen. Het lijkt er dus op dat de stijgende trend weer aan kracht wint.

 

Lage optiepremies

Zoals we in de voorgaande maanden al diverse malen constateerden, een lage volatiliteit houdt niet automatisch in dat de volatiliteit moet stijgen. Dat hebben we weer gezien. De volatiliteit is nog steeds laag en kan lang op dit lage niveau blijven. De optiepremies zijn nog steeds laag en je ontvangt dus weinig voor het schrijven van opties. Omdat we niet langer afhankelijk wil zijn van het succes van een strategie, hanteren we nu meerdere strategieën.

optie-alert

 

Behoorlijke turbulentie

Het waren de afgelopen maanden pittige maanden voor optiebeleggers. Zeker gezien het feit dat de impliciete volatiliteit nog steeds laag is en de premie op opties dus nog steeds historisch laag is. De aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2007: + 85,1%) en de TopPortefeuille (2007: + 65%) deden het in 2017 fantastisch. Aanzienlijk beter dan de AEX index (+12,7%) of de Stoxx 50 (+6,5%)

 

SuperMomentumPortefeuille

 

 

TopPortefeuille

De kracht van spreiding

Dit is dus de kracht van spreiding. Op het moment dat enkele strategieën minder goed presteren, presteren andere strategie juist weer uitstekend. Ook de TrendPortefeuille en de DividendPortefeuille doen het uitstekend.

Trend-Portefeuille

 

Dividend-Portefeuille

 

 

Het gemiddelde resultaat voor 2007 is 25,1%

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door onze optieposities, werd de afgelopen maanden ruimschoots gecompenseerd door onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles vanaf 1 januari is 25,1%.

 

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

 

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.