Laatste update:

Na een voortvarend begin van het nieuwe jaar, sloegen de effectenbeurzen al vrij snel de weg naar beneden weer in. Onze benchmark -de brede Dow Jones Euro Stoxx 50- verloor in februari 10,8%. Deze index, die representatief is voor de beursontwikkeling binnen Europa, verloor in de periode sinds 2 januari 23%. Het rendement van BeursBulletin Beleggingsfonds steeg in dezelfde periode met 0,8%. Het totale resultaat sinds de start op 3 november 2008 komt uit op -6,8% versus een verlies van 27,7% van de Stoxx50. Hiermee presteert het Fonds 20,9% beter dan de Stoxx50. Ontwikkeling februari

In februari zijn er relatief weinig mutaties geweest binnen het Fonds. Wel handhaafden wij onze short-posities en hebben deze zelfs licht uitgebreid. Deze strategie heeft zijn vruchten afgeworpen want het fonds wist de forse koersdalingen goed te pareren. De beurzen werden andermaal gedrukt door financiële waarden. Ook daalden de commodity-fondsen zoals de oliewaarden en ArcelorMittal fors.

De Stoxx50 zette na een hoopvolle start begin januari de dalende lijn al snel weer in. De index bewoog een aantal maanden binnen een brede bandbreedte, maar is daar inmiddels neerwaarts uitgebroken. Recent heeft de Stoxx50 zelfs het laagste niveau van de afgelopen 13 jaar doorbroken. Ondanks kortstondige herstelbewegingen, moeten we voor het ergste vrezen. Mocht een ‘Japan-scenario’ ook in Europa realiteit worden, dan is het einde nog lang niet in zicht en gaan we een barre tijd tegemoet. Het huidige negatieve beursklimaat biedt echter ook beleggingskansen. Enerzijds profiteren wij middels diverse short-posities natuurlijk van de dalende koersen. Anderzijds kunnen aandelen op een veel lager niveau worden gekocht, indien deze zijn uitgebodemd. De malaise op de beurzen heeft ervoor gezorgd dat veel aandelen circa 90% in waarde zijn gedaald. Anders gezegd, voor hetzelfde geld kunnen we nu tien keer zoveel aandelen kopen. Afgelopen maand namen wij selectief enkele van deze fondsen op in portefeuille.

De euro/dollar-ontwikkeling stemt ons eveneens tevreden. Eind januari nam het Fonds posities in die van een verzwakkende euro versus de Amerikaanse dollar profiteren. De euro daalde vorige maand richting $ 1,25, hetgeen tot een (ongerealiseerde) winst leidde. De Europese munteenheid testte in alle hevigheid de steungrens rond $ 1,25 die in 2006 ook al een aantal malen steun bood. Rond dit niveau bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. Nadat de Fed de basisrente in december verlaagde tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, volgde de Europese centrale bank met forse renteverlagingen. De ECB verlaagde de rente onlangs naar een historisch laag niveau van 1,5%. Marktvorsers menen echter dat Trichet cum suis desondanks nog steeds behind the curve is. Börsen Zeitung citeerde onlangs Lorenzo Bini Smaghi. Het Italiaanse ECB-directielid stelde zelfs dat de ECB “indien nodig de rente naar nul zal reduceren”. Tot voor kort stelde Trichet nota bene het tegenovergestelde; met andere woorden, hoe geloofwaardig is de ECB? Beleggers vrezen dat de Europese economie door onder meer de trage besluitvorming in een nog diepere recessie zal terechtkomen. De $ 1,25-grens is vooralsnog niet doorbroken, maar een doorbraak van deze steungrens zal de luiken waarschijnlijk wagenwijd open zetten.

Verwachting

Het beleggingsbeleid van het Fonds is gebaseerd op verschillende portefeuilles van BeursBulletin. Met onze aandelenportefeuilles is in de afgelopen 4 jaar een winst van circa 80% behaald, terwijl de Stoxx50 het met een verlies van 21% moet doen (de AEX daalde in deze periode maar liefst 37%!). Door het tijdig in- en uitstappen en het selecteren van de sterkste aandelen, wordt de voorsprong op de Stoxx50 en de AEX steeds verder uitgebouwd. Ook op dit moment heeft BeursBulletin sterke aandelen in portefeuille om van een mogelijk herstel te profiteren. Bovendien heeft het Fonds de neerwaartse risico’s aanzienlijk gereduceerd middels short-posities op de AEX-index, de EuroStoxx50 en een aantal aandelen. Hiermee onderscheidt BeursBulletin zich duidelijk van conventionele long only beleggingsfondsen die bijvoorbeeld de index volgen en werken volgens het buy and hold-principe.

Sinds 1 januari laat het Fonds een behoorlijke outperformance ad 23,8% zien ten opzichte van de Stoxx50 (-23% in 2009). Uiteraard komt het systeem van BeursBulletin het beste tot zijn recht wanneer er sprake is van een trend. Omdat wij de trend volgen, is het resultaat in een per saldo zijwaartse markt (zoals de maanden november 2008 tot en met januari 2009) helaas minder.

Zolang de markt een trend laat zien, die momenteel overigens neerwaarts is, zullen de resultaten naar verwachting verder verbeteren. We beseffen dat aandelenkoersen niet in een rechte lijn naar beneden gaan en af en toe forse bear market rallies kunnen laten zien. Dit wordt duidelijk geïllustreerd door Japan, alwaar de Nikkei Index na ruim 20 jaar inmiddels 80% lager staat, maar tussen 2003 en 2007 wel 100% opveerde. Vandaar dat het Fonds voldoende sterk geachte aandelen in portefeuille heeft om van dergelijke oplevingen te profiteren.

Middels de strategie van het afkappen van verliezen en het laten doorgroeien van winsten, verslaat BeursBulletin jaar in jaar uit de benchmark. Uiteraard zijn er periodes waarin we minder goed presteren dan de beurzen, maar gemiddeld doet het systeem het veel beter dan de markt. Gemiddeld 60% van de adviezen wordt namelijk met winst afgesloten waarbij de gemiddelde winst groter is dan het gemiddelde verlies. Wij verwachten dan ook dat we in de komende tijd per saldo weer een bovengemiddeld rendement zullen realiseren.

Het Fonds is goed gepositioneerd voor zowel een dalende als een stijgende markt. Aangezien wij een systeem hanteren dat zich structureel heeft bewezen, hebben wij alle vertrouwen dat het Fonds structureel een goede performance kan neerzetten en de dit jaar ingeslagen weg kan vervolgen.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.