Laatste update:

In februari daalden de aandelenkoersen opnieuw. Daarbij speelden de problemen van Griekenland een grote rol. Sinds het begin van dit jaar daalde de EuroStoxx50 mede hierdoor aanzienlijk. Hoewel het BeursBulletin Beleggingsfonds sinds januari eveneens onder druk stond, versloeg het fonds vanaf het begin van dit jaar de ‘benchmark’. Dit is mede te danken aan het afdekken van het neerwaartse risico, en het short gaan in zwakke fondsen.

Aan de andere kant hielden de sterke fondsen, die deel uitmaakten van de portefeuille, zich redelijk staande. Doordat het BeursBulletin Beleggingsfonds zowel long als short posities heeft, is het fonds goed gepositioneerd voor de volgende beweging. Daarbij zal de markt echter wel spoedig richting moeten kiezen. Het zou daarbij wenselijk zijn dat de AEX dan tevens die ingeslagen weg vervolgt.

AEX op zoek naar richting
De AEX-index vervolgde in februari de ingezette dalende trend die in januari werd ingezet. De AEX bereikte daarbij in februari zelfs een dieptepunt op 311,53 punten. De correctieve beweging sinds het begin van dit jaar past nog steeds binnen het patroon van hogere bodems en hogere toppen dat vanaf maart vorig jaar werd ingezet. De AEX zit ingeklemd tussen de dalende weerstandslijn uit het jaar 2007 enerzijds en de stijgende steunlijn sinds september 2009 anderzijds.

AEX

De AEX-index is nog steeds op zoek naar richting binnen de stijgende trend vanaf maart en de dalende trend vanaf 2007. Pas bij een doorbraak van de steunzone rond 296 punten, kunnen we een continuering van de dalende trend verwachten. Een eerste waarschuwing voor de korte termijn wordt gegeven zodra de steunzone rond 315 punten wordt doorbroken. Rond 310 punten ligt tevens het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, dat voor steun zou kunnen zorgen. Dit oplopende gemiddelde duidt op een stijgende lange termijn trend. Het lange termijn gemiddelde is weliswaar nog stijgende, maar begint wel wat te vervlakken. Dit is niet onlogisch gezien het neutrale beeld van de afgelopen maanden. Ondanks forse uitslagen, noteert de AEX nog steeds op niveaus die we in sinds september en oktober hebben gezien.

BeursBulletin Beleggingsfonds goed gepositioneerd
BeursBulletin voert een actief beleggingsbeleid: sterke fondsen worden gekocht, terwijl in zwak presterende aandelen ‘baisse posities’ worden opgebouwd. De resultaten dienen echter wel over een langere periode te worden beoordeeld. Winstgevende posities hebben immers tijd nodig om te renderen. Des te korter er op de bal wordt gespeeld, des te groter de kans dat men op het verkeerde been wordt gezet en dat men de grote lijn uit het oog verliest.

Het fonds heeft het in 2010 iets beter gedaan dan de ‘benchmark’, mede dankzij het short-gaan in zwak presterende fondsen zoals DSM, Akzo Nobel en TomTom. Daarnaast werden sterke fondsen zoals Philips en Fugro in portefeuille opgenomen. De resultaten worden uiteraard niet in enkele dagen behaald. Winstgevende posities moeten voldoende tijd worden gegund om een optimaal rendement te behalen. Wij koesteren dan ook de winstgevende posities en beschermen deze posities bovendien indien de marktomstandigheden hierom vragen.

Wij zijn ervan overtuigd dat door onze actieve benadering van de markt uw vermogen behouden blijft. Sterker nog, uw vermogen kan zelfs worden vermeerderd, zelfs in dalende aandelenmarkten. De sleutel tot succes ligt in het gedisciplineerd volgen van ons systeem, waarbij risico’s worden beperkt.

Winstgevende posities krijgen van ons de tijd om door te groeien, terwijl verliezen worden afgekapt. Dit vormt een goede basis om optimaal te kunnen profiteren van Einstein’s ‘achtste wereldwonder’. Zoals in januari in het verslag is besproken, groeit uw kapitaal niet lineair, maar exponentieel vanwege het ‘rente-op-rente-effect’. Uw kapitaal groeit dus steeds sneller en sneller. Hierbij dient evenwel geduld te worden betracht. Een groot deel van de tijd beweegt de markt zijwaarts, afgewisseld met (sterk) trenderende fases. Het is zaak om kapitaal te behouden in zijwaartse markten en meer uitgesproken posities te hebben in trenderende (zowel dalende, als stijgende) markten.

We sluiten af door te herhalen wat we in de voorgaande verslagen hebben gemeld: “Een positieve visie ten aanzien van de AEX is weliswaar gerechtvaardigd, maar voorzichtigheid dient op dit moment wel te worden betracht!”. De AEX zal evenwel een richting moeten kiezen, door het consolidatiepatroon van de afgelopen maanden te doorbreken: opwaarts, danwel neerwaarts. Het lijkt er op dat we op korte termijn een keuze van de markt kunnen verwachten. Geduld is een schone zaak.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.