10 jaarsrente loopt op

Laatste update:

Het BeursBulletin beleggingsfonds heeft de tweede maand negatief afgesloten met een verlies van 2,85%. De EuroStoxx50 steeg in de tweede maand van 2017 met 2,75%. De AEX staat sinds begin van dit jaar fors in de plus.

Valse uitbraak

Na de valse uitbraak eind januari wist de AEX op te veren van 476 punten tot boven 500 punten. Voor onze optieposities ging deze stijging te hard. Nadat de AEX in januari klem zat tussen 480 en 490 punten, brak de AEX aan het einde van januari neerwaarts uit. Dit bleek echter een valse uitbraak te zijn.

AEX valse uitbraak

Short squeeze

Een valse uitbraak wordt doorgaans gevolgd door een felle beweging de andere kant op. Partijen moeten hun shortposities terugdraaien door het terugkopen waardoor de beweging versneld de andere kant opgaat (short squeeze). Je kunt het vergelijken met een bal die onder water wordt geduwd.

Psychologische weerstand

Met grof geweld werd vervolgens de 490 puntengrens gepasseerd. De AEX aarzelde heel even rond de 500 puntengrens, maar wist deze psychologische weerstand uiteindelijk toch te passeren. De weg ligt nu open richting de weerstand rond 510 punten. Hier ligt de top van 2015.

Meerjarige toppen

De forse stijging in december lijkt na de consolidatie in januari, een vervolg te hebben gekregen. De vraag is nu echter of we moeiteloos door de meerjarige weerstand zullen breken. Vaak zien we dat dit soort meerjarige toppen de nodige weerstand opleveren.

Fibonacci retracement level

Ook de Duitse DAX lijkt op weg naar de top van 2015. De EuroNext100 index is echter nog een stuk verwijderd vanaf deze top. Ook voor de Dow Jones EuroStoxx 50 is deze top nog lang niet in zicht. De Dow Jones EuroStoxx 50 worstelt momenteel met het 61,8 Fibonacci retracement level.

Stoxx maand

Gulden snede

Dit 61,8 Fibonacci niveau zien we regelmatig terug. Dit had ook wel bekend als de gulden snede. Fibonacci-getallen zijn getallen die veel voorkomen in de natuur. De reeks bestaat uit cijfers die steeds de optelsom van de vorige twee cijfers zijn: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233 et cetera.

Phi

Wanneer we twee opeenvolgende getallen op elkaar delen krijgen we phi: 34 gedeeld door 55 of 55 gedeeld door 89 (et cetera) geeft als uitkomst 0,618 of 61,8%. Dit noemen we ook wel de gulden snede (‘golden section’).

Stijgende trend

Met enige regelmaat zien we dat de koers 61,8% corrigeert om vervolgens de impulsbeweging voort te zetten. We moeten echter niet vergeten dat we nog steeds in een stijgende trend zitten: de weekindicator heeft in oktober een koopsignaal gegeven voor de Stoxx 50.

Stoxx week

Volatiliteit

De weg van de minste weerstand is dan ook omhoog. Omdat de koersen steeds verder oplopen, daalt de volatiliteit. Door deze lage volatiliteit zijn de premies op opties laag. Hierdoor ontvangen we voor de april en mei series te weinig premie. Hierdoor waren we genoodzaakt om opties te schrijven op juni.

VIX

Marginverplichting

Het liefst schrijven we opties met een kortere looptijd. De tijdswaarde loopt er dan sneller uit. De kans op een tussentijds verlies is bij lang lopende opties groter. Wanneer de volatiliteit oploopt, zal dit een stijging van de optiepremie betekenen. Door de stijging van de optiepremies, kan dit ook betekenen dat de marginverplichting vergroot wordt.

Lage volatiliteit

Al met al geen eenvoudige opgave voor beleggers die opties schrijven wanneer de volatiliteit laag is. Er is echter niemand die weet hoe lang de volatiliteit laag blijft. Zo zagen we in 2013 en 2014 lange periodes van een lage volatiliteit. Ook in 2005 en 2006 was de volatiliteit historisch laag.

Implied Volatility Index Percentiel

Het Implied Volatility Index Percentiel, het percentage aan historische Implied Volatility Indices dat lager ligt dan de actuele Implied Volatility Index (IVIx) is op dit moment 16,9%. Een IVIx percentiel van 16,9% geeft aan dat de waardering van opties, in historische perspectief, in absolute zin laag is.

Vix 30 jaar

Call spread

Maar goed, de volatiliteit is laag maar dat betekent dus niet dat deze moet gaan stijgen. De volatiliteit kan dus nog best wel een tijd laag blijven. Bij een forse daling van de beurs zal de volatiliteit en dus de premie en dus de marginverplichting oplopen. Bij een verdere stijging zal echter de call spread in waarde oplopen.

AEX breekt door de 500 puntengrens

De AEX-index heeft in februari de ingezette stijging van december, na een pauze in januari, voortgezet. De Nederlandse beursgraadmeter wist hierdoor een nieuw meerjarig record op de borden te krijgen.

Onverwachte bod op Unilever

De stijging werd mede veroorzaakt door het onverwachte bod op Unilever. Unilever staat op plaats 109 van de Forbeslijst van grootste bedrijven ter wereld met een marktkapitalisatie van $ 137.000.000.000. Qua marktkapitalisatie staat Unilever zelfs op plaats 49. De kans op een overnamebod op Unilever leek niet bijzonder groot.

Overnameprooi

Verwacht dus het onverwachte. Wanneer zelfs dit soort grote bedrijven als overnameprooi wordt gezien, dan kan alles. De koers-winstverhouding van Unilever bedraagt niet minder dan 24,4. Bijzonder goedkoop kan het aandeel dan ook niet worden genoemd. Kennelijk dacht Buffett hier anders over. unilever

Bod Unilever ingetrokken

Het overnamebod werd echter snel weer ingetrokken, maar de koers bleef op een hoog niveau. Blijkbaar verwachten beleggers dat er nog meer geïnteresseerden zijn om het bedrijf over te nemen.

De rente loopt op

Een punt van zorg blijft de oplopende tienjaars rente. Nadat medio 2016 de Nederlandse tienjaars rente onder de nul dook, is de rente inmiddels weer opgeveerd tot boven 0,6%. Een verder oplopende rente heeft eventueel ook negatieve gevolgen voor de steeds verder oplopende staatsschuld en natuurlijk de Nederlandse huizenmarkt.

Obligatiehouders

Een mogelijk positief effect is het feit dat obligatiehouders de nooduitgang opzoeken. De omvang van de wereldwijde obligatiemarkt, inclusief staatsobligaties, was EUR 59 biljoen in 2009, zo lezen we in het rapport van de AFM met als titels: De staatsobligatiemarkt in Europees perspectief.

Obligatiemarkt veel groter dan S&P500

The S&P 500’s total market value is now above $15 trillion, schrijft CNBC op zijn website in 2013. De marktkapitalisatie van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven bedroeg dus circa $ 15 biljoen bij een stand van de S&P 500 van circa 1700. De S&P staat inmiddels rond 2400 dus de marktkapitalisatie zou rond $ 20 biljoen bedragen. De obligatiemarkt is dus circa een factor drie groter dan de S&P 500, wat met afstand de grootste beursindex ter wereld is.

Dividendrendement van 7,16%

Een verder oplopende rente, dus dalende obligatiekoersen, zouden een positief effect kunnen hebben op de aandelenkoersen wanneer obligatiehouders hun obligaties verkopen en daarvoor in plaats aandelen kopen. Bijvoorbeeld Royal Dutch Shell met een dividendrendement van 7,16%.

Rentevergoeding van 0,6%

Ik zou in ieder geval niet lang hoeven na te denken over een rentevergoeding van 0,6% en het risico op een daling van de obligatiekoers ten opzichte van een dividendrendement van ruim 7%. Aangezien de obligatiemarkt groter is dan de aandelenmarkt, zal een deel van het geld naar de aandelenmarkt toe kunnen stromen.

Wereldproblemen

De AEX is echter sinds december opgeklommen vanaf een dieptepunt van 445 punten naar meer dan 500 punten, wat natuurlijk een forse stijging is. We moeten ook niet vergeten dat we in februari 2016 nog op 378,53 punten stonden. Zijn alle wereldproblemen dan nu opgelost?

Schuldenberg

Laten we het hopen, maar zeker ben ik er nog niet van wanneer ik kijk naar de http://usdebtclock.org

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.