Update BeursBulletin Beleggingsfonds februari 2018

AEX dag

Het BeursBulletin beleggingsfonds heeft in februari een forse tik gekregen door de forse daling op de beurzen. De Europese markten kregen allemaal behoorlijke klappen te verwerken. De Europese beurzen noteren sinds de start van het jaar allemaal een verlies.

2018 begint turbulent

Het meerjarig record werd 23 januari aangescherpt tot 572,81 punten. Op 9 februari bereikte de AEX een lage stand van 515,96 punten. Beleggers lijken opnieuw op het verkeerde been te worden gezet, door de forse stijging en vervolgens een forse daling. Zeker het feit dat deze daling na het aanscherpen van de top plaats vond, is zeer uitzonderlijk en heeft menig belegger verrast.

Schijnbewegingen

De optiestrategieën hadden het vorig jaar moeilijk vanwege de lage premies en de vele schijnbewegingen. 2018 lijkt deze traditie voort te zetten. Van de 42 verschillende systemen die op iris.nl worden aangeboden, wist geen enkel systeem in februari de voeten droog te houden. Eén systeem, nota bene een zeer ervaren belegger, moest door het grote verlies zelfs de boeken sluiten.

AEX dag

Trading Navigator op verkopen

De Trading Navigator staat inmiddels op verkopen, dus zitten we objectief gezien op weekbasis in een dalende trend. We krijgen niet vaak een verkoopsignaal, dus we moeten dit zeer serieus nemen. Omdat we nu in een dalende trend zitten, hebben we het grootste deel van alle optieposities moeten afbouwen.

Europa oogt zwak

Het enthousiasme spat er niet vanaf in Europa. De Europese beurzen noteren voor 2018 allemaal rode cijfers. De Duitse DAX dook zelfs even onder het niveau van de bodem in de zomer van 2017. De locomotief van Europa heeft het blijkbaar heel zwaar. Maar ook de AEX laat slechts een flauw herstel zien na de grote daling van de afgelopen periode.

AEX week

Start van de nieuwe weekcyclus

De AEX is onder de 535-puntengrens gedoken, de start van de nieuwe weekcyclus, wat een negatief signaal is. Deze doorbraak van de steun, lijkt erop te duiden dat deze weekcyclus veel minder positief zal gaan verlopen. Het tweede deel van de cyclus is bovendien doorgaans minder positief dan het eerste deel.

De maandcyclus lijkt nog geen bodem te hebben gevormd

Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan lijkt de maandcyclus toch nog steeds geen nieuwe cyclusbodem te hebben gevormd. De aanval op de top van 2007 op 563 punten slaagde, maar de AEX maakte vervolgens direct rechtsomkeert.

AEX maand

De stijging verliest aan kracht

Op de kwartaalgrafiek lijkt de invloed van de nieuwe kwartaalcyclus, die begonnen is in 2016, af te nemen. De indicatoren krullen naar beneden door de daling in dit kwartaal. En de kwartaalcyclus is veel dominanter natuurlijk, dus moeten we de invloed hiervan zeker niet onderschatten. De kwartaalcyclus lijkt inmiddels alweer op de helft van de cyclus te zitten.

Het vertrouwen onder beleggers neemt af

Iedere grote beweging, begint bij een kleine beweging, dus daarom houden we de daggrafiek en de weekgrafiek scherp in de gaten. Zowel de dag als de weekgrafiek zitten dus in een dalende trend. De daggrafiek zal natuurlijk als eerste tekenen van kracht moeten tonen, voordat het vertrouwen onder beleggers weer toeneemt.

AEX kwartaal

Topvorming in de DAX

Het kwartaal is natuurlijk nog niet om, maar de top lijkt gezet, met het aanscherpen van meerjarig record. Ook de DAX moet dan ook op zoek naar een nieuwe midcycle low van de kwartaal cyclus. In de weekgrafiek signaleerden we vorige maand al topvorming, en dit heeft een forse correctie tot gevolg gehad.

Impulsief in plaats van correctief

De daling van de Duitse DAX lijkt meer impulsief te zijn dan correctief. Heel misschien krijgen we nog een herstel richting de vorige top, maar in de daggrafiek zien we dat het herstel ook al lagere bodems en lagere toppen laat zien. Het beeld oogt daardoor zwak.

De Europese beurzen weten niet te overtuigen

De brede Euronext 100 passeerde heel even de top van 2017, maar viel daarna ook weer terug en doorbrak daarbij de bodems van eind 2017. De Eurostoxx50 wist de top van 2017 niet eens te passeren en liet na een lagere top een impulsieve daling zien. Ook de Franse CAC40 oogt niet sterk.

De Amerikanen worden ook minder enthousiast

De Dow Jones noteerde in 2009 nog onder 6500 punten, maar scherpte in januari het recordniveau aan tot boven de 26.500-puntengrens… 20.000 punten hoger binnen 10 jaar! De Dow Jones verloor circa 3000 indexpunten binnen een maand ofwel een min van ruim 11%. De Amerikaanse Dow Jones-index zit nog in een stijgende trend, maar dit is natuurlijk niet sterk.

We schreven het vorige maand al: dit lijkt een mid cycle low te moeten worden van de kwartaal….en dus ook een cyclusbodem van de

maand

week

dag

uur

minuut

Dit zou zelfs wel eens mid cycle low kunen zijn van de jaarcyclus….en dus ook een cyclusbodem van de

kwartaal

maand

week

dag

uur

minuut….

dan wordt 2018 behoorlijk heftig!!!! Maak je stoelriemen dus maar vast, wanneer dit scenario wordt gevolgd.

DOW 100 jaar

Minder aandelen in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten er momenteel nog maar 17 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand 21 aandelen waren. 13 aandelen zitten dus in een dalende trend, zodat de stijging opnieuw weer wat minder breed wordt gedragen. Het lijkt er dus op dat de trend aan het draaien is.

Lage optiepremies

De optiepremies zijn nog steeds laag, maar liepen in februari snel op. We kregen met de opties een flinke dreun om onze oren. Omdat we niet langer afhankelijk willen zijn van het succes van 1 strategie, hanteren we nu meerdere strategieën. We zijn steeds meer aan het kijken naar de interessante opbrengsten bij het mijnen van digitale munten.

optie-alert

Behoorlijke turbulentie

Het waren de afgelopen jaren pittige tijden voor optiebeleggers. Zeker gezien het feit dat de impliciete opties/volatiliteit-beweeglijkheid/” title=”volatiliteit”>volatiliteit nog steeds laag is en de premie op opties dus nog steeds historisch laag is. De aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2007: + 85,1%) en de TopPortefeuille (2007: + 65%) deden het in 2017 fantastisch. Aanzienlijk beter dan de AEX index (+12,7%) of de Stoxx 50 (+6,5%).

SuperMomentumPortefeuille

TopPortefeuille

De kracht van spreiding

Dit is dus de kracht van spreiding. Op het moment dat enkele strategieën minder goed presteren, presteren andere strategie juist weer uitstekend. Ook de TrendPortefeuille en de DividendPortefeuille doen het uitstekend.

Hoe verdien je geld met de Bitcoin zonder technische kennis en zonder veel risico te lopen?

Door de daling van de koersen van de digitale munten in de afgelopen tijd en de toegenomen moeilijkheidsgraad, is het maandelijkse rendement momenteel aanzienlijk gedaald. Investeren in de achterliggende techniek van de Bitcoin en Ethereum is nog steeds bijzonder interessant, maar we halen op dit moment geen dubbele cijfers meer per maand. Zie ook het gratis boek “De meest gestelde vragen over de Bitcoin”. https://beleggen.com/bitcoin

Dividend-Portefeuille

Het gemiddelde resultaat voor 2017 was 25,1%

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door onze optieposities, werd de afgelopen maanden ruimschoots gecompenseerd door onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles in 2017 was 25,1%.

Ook wanneer we kijken naar de correlatie tussen crypto currency en de aandelen koersen, dan is spreiding erg interessant. Er blijkt namelijk geen relatie te zijn tussen de koersbewegingen van de digitale munten en de aandelenkoersen.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.