Laatste update:

De aandelenbeurzen daalden de eerste handelsmaand van het jaar fors. De EuroStoxx50 bijvoorbeeld daalde afgelopen maand circa 6,4%. Het BeursBulletin Beleggingsfonds deed het in januari opnieuw aanzienlijk beter dan de benchmark, al moest het fonds vanwege deze forse correctie natuurlijk ook iets inleveren. Dit is te danken aan het neerwaarts risico dat (gedeeltelijk) werd afgedekt en aan het feit dat sterke fondsen deel uitmaken van de portefeuille. Het BeursBulletin Beleggingsfonds blijft op deze wijze goed gepositioneerd voor zowel een verdere stijging, als voor een eventuele daling in 2010. AEX neemt gas terug
Ook de AEX-index heeft in januari gas teruggenomen na een voortvarende start. De index is daarbij zelfs teruggevallen tot onder 330 punten, hetgeen overigens nog steeds past binnen het positieve beeld sinds maart vorig jaar. Aan de andere kant ondervindt de AEX aanzienlijke weerstand van de dalende weerstandslijn sinds 2007.

AEX

De AEX bereikte in januari een top op 345,56 punten, waarmee opnieuw een hogere top werd gevormd. Bovendien is er geen lagere bodem gevormd, waardoor er sinds maart 2009 sprake is van een positief sentiment. Er is daarom (vooralsnog) slechts sprake van een correctie binnen de stijgende trend.

De AEX-index is nog steeds op zoek naar een duidelijke richting binnen de stijgende trend vanaf maart en de dalende trend vanaf 2007. Pas bij een doorbraak van de belangrijke steunzone rond 296 punten, kunnen we een continuering van de dalende trend verwachten. Vorige maand schreven we in het fondsverslag, onder meer gezien de dalende weerstandslijn: “Een positieve visie ten aanzien van de AEX is weliswaar gerechtvaardigd, maar voorzichtigheid dient op dit moment wel te worden betracht!” Deze waarschuwing bleek, gezien de daling in januari terecht.

BeursBulletin Beleggingsfonds standvastig
Terwijl de EuroStoxx50 circa 6,4% daalde, nam de waarde van het fonds 1,7% af. Hieruit blijkt de succesvolle strategie: ten tijde van een (forse) correctie, blijft de waarde van het fonds zoveel mogelijk intact. Dit in tegenstelling tot de klassieke ‘buy-and-hold’-fondsen die de index passief volgen. Deze categorie fondsen heeft bijvoorbeeld in 2009 een ‘redelijk’ resultaat geboekt, maar doken in de dramatische beursjaren zoals 2008 50%, 60%, 70% in de min en enkele sloten (voorgoed) de deuren. Zoals u wellicht weet, dient een fonds dat 50% verliest, het jaar daarop 100% rendement te maken om alleen al het verlies uit het voorgaande jaar te compenseren. En dan hebben we het dus over de meest gunstige gevallen wel te verstaan…

Beter dan de index
Als we het jaar 2000 als uitgangspunt nemen, wordt het beeld voor indexfondsen er niet bepaald vrolijker op. Wie in 2000 ging beleggen in een fonds dat de index volgt, zag zijn beleggingen waarschijnlijk voor een groot deel in rook opgaan. De AEX-index heeft in de afgelopen 10 jaar ruim 50% verloren (van 700 punten naar circa 330 punten nu) en dan hebben we het nog niet eens over belasting en inflatie. Indexbeleggers zullen derhalve een winst van 100% moeten halen om op hetzelfde (aankoop)niveau te komen.

Nog schrijnender is de situatie op de Japanse aandelenbeurs: de Nikkei stond 20 jaar geleden rond 40.000 punten en beweegt nu rond 10.000 punten. Beleggers die indertijd voor hun oude dag belegden via een beleggingsfonds dat de Japanse index volgt (Japan werd destijds dezelfde kwaliteiten toegedicht als nu China), zagen 75% van hun vermogen in rook op gaan. Deze beleggers moeten derhalve hun beleggingen nog met 300% zien toenemen om op het aankoopniveau uit te komen. Zelfs dan zijn zij er per saldo veel bij in geschoten, gezien de belasting en inflatie die de koopkracht ernstig hebben aangetast.

Daarom geeft BeursBulletin nog steeds de voorkeur aan een actievere benadering van de markt. Daarbij dienen de resultaten wel over een langere periode te worden beoordeeld en niet op basis van slechts een aantal maanden.

Positionering fonds
Het fonds heeft goede resultaten behaald dankzij het short-gaan in zwak liggende fondsen zoals SNS Reaal en TomTom, alsmede de gekochte sterke fondsen zoals onder meer Philips en Fugro. De goede resultaten zijn uiteraard niet in enkele dagen behaald. Goede aandelen zijn als goede wijn: de posities moeten voldoende tijd hebben om te rijpen om het beste eruit te halen. Wij koesteren dan ook de winstgevende posities en beschermen de portefeuille bovendien indien de marktomstandigheden hierom vragen.

Wij zijn ervan overtuigd dat op deze wijze, uw vermogen ten eerste intact kan blijven en -als tweede doel- kan worden vermeerderd, zelfs in geval van dalende aandelenmarkten. De sleutel tot succes ligt dan ook in het gedisciplineerd volgen van ons systeem, waarbij geen grote risico’s worden genomen.

Winstgevende posities krijgen de tijd om door te groeien, terwijl verliezen worden afgekapt. Dit vormt een goede basis om ten volle te kunnen profiteren van Einstein’s ‘achtste wereldwonder’. Zoals vorige maand op deze plaats besproken, groeit uw kapitaal niet lineair, maar exponentieel vanwege het ‘rente-op-rente-effect’. Uw kapitaal groeit dus steeds sneller en sneller. Hierbij is geduld een schone zaak. Wij gaan ons het komende jaar weer tot het uiterste inspannen om de ingezette trend optimaal te benutten.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.