Het BeursBulletin beleggingsfonds heeft de eerste maand positief afgesloten met een winst van 1,29%. De EuroStoxx50 daalde in de eerste maand van 2017 met 1,82%. De benchmark is daarmee met 3,74% verslagen.

Al met al een redelijke eerste maand. Dit ondanks wat opstartproblemen, waaronder het opbouwen van de posities en het openen en sluiten van een call spread. Deze eerste maand ben ik stap voor stap begonnen met opbouwen (niet alles werd natuurlijk direct op 2 januari belegt).

Call spread

We hebben een deukje opgelopen door de call spread die ik moest sluiten. Deze call spread namen we in omdat we de melding kregen van Lynx om te waarschuwen dat ik bij Interactive Brokers rente moet betalen over een positie eurosaldo:

Een negatieve kredietrente

“Als gevolg van het beleid van centrale banken zijn de rentes in de afgelopen jaren gestaag afgenomen. In het kader van deze ontwikkeling en de verwachting dat de depositorente niet op korte termijn positief zal worden, brengt LYNX voor cashposities… een negatieve creditrente in rekening.”

Depositogarantiestelsel

Om grotere bedragen zo risicoloos mogelijk te parkeren, we moeten immers cash aanhouden vanwege de margin, ging ik op zoek naar een oplossing. De Stichting Administratiekantoor BeursBulletin valt immers niet onder het Depositogarantiestelsel en anders was er toch maar een deel gedekt.

Circa 8% rendement

De december 2017 call spread 320/360 voor € 37,10 leek een mooie oplossing. De call spread, als de AEX boven 360 blijft, sluit je voor circa € 40, wat een rendement oplevert van circa 8% exclusief transactiekosten. Dit is toch nog ruim meer dan op een spaarrekening… En natuurlijk beter dan een negatieve rente.

Astronomische initial margin

Bij het opgeven van de order zag ik dat Lynx een astronomische initial margin eiste bij het opzetten van de positie. De maintance margin is fors lager… Mij werd verteld dat deze initial margin alleen belangrijk is bij het opzetten van een positie en dat daarna alleen werd gekeken naar de maintance margin. Niet dus…

call_spread_320_360_margin

Geen margin

De initial margin voor het kopen van 39 call spread voor € 37,20 bedroeg € 356.193. Erg vreemd natuurlijk omdat een call spread wordt gekocht en er een bedrag wordt geïnvesteerd van € 145.080. De margin voor het kopen (investeren) van een call spread is logischerwijs normaal nul. Je loopt immers geen risico omdat je een bedrag investeert. Je loopt natuurlijk wel het risico om je inleg te verliezen wanneer de AEX onder 360 punten sluit.

Illiquide toeslag

Maar goed, met een verwacht rendement van 8% binnen een jaar en een AEX in een stijgende trend en ruim 100 punten boven de 360 punten, vind ik dit een acceptabel risico. Het verhaal bleek toch heel anders te zijn. Navraag leert dat IB een illiquide toeslag hanteert voor dit soort lang lopende opties.

€ 500.000 investeren

Ondanks dat het (redelijk liquide) AEX opties zijn en het een gekochte call spread is (je koopt een call spread en investeert dus geld en loopt verder geen risico), blokkeert IB € 356.193 euro op de rekening. Dit betekent dat naast de investering van 39 call spreads voor € 145.080 er ook nog € 356.193 wordt geblokkeerd op de rekening.

Een rendement van 2,34%

Met een verwachte opbrengst van 39 × € 300 (€ 11.700) komt het rendement met een investering van circa € 500.000 uit op een rendement van 2,34%. Dit is dus geen ideale optie om af te komen van de negatieve rente. Ik besloot dus weer deze positie te sluiten.

Een groot deel van het werkkapitaal gealloceerd

Alternatief is dan aanhouden in dollars, aangezien voor dollartegoeden geen negatieve rente hoeft te worden betaald. Maar dan lopen we een dollarrisico. Ik moest deze spreads dus weer sluiten omdat IB een (onterechte) illiquidity toeslag hanteert voor dit soort lang lopende opties en daarmee een groot deel van het werkkapitaal alloceert.

Ook Lynx kan dit niet uitleggen

Voor het KOPEN (!) van de call spread voor € 37,20, moet je naast het betalen voor de call spread nog een margin aanhouden van € 112,50. Per call spread van € 3720 moet je dus € 11.250 euro aan margin aanhouden… Ook Lynx kon dit niet uitleggen en ze bespreken dit nu met IB om dit aan te passen, maar de schade is al aangericht.

Bijna 2% winst in de eerste maand

Omdat deze call spreads minder liquide zijn (de spread is bijna € 1,50) kostte dat behoorlijk wat geld om deze positie weer te sluiten. Ondanks deze forse deuk van circa € 3900 kwam de winst na aftrek van transactiekosten uit op bijna 2% in deze eerste maand.

AEX ketst af op de 490 puntengrens

De AEX-index is het jaar twijfelachtig begonnen. In januari werd aanvankelijk de stijging voortgezet (een meerjarig recordniveau, wat een positief teken is), maar de AEX ketste af op de 490 puntengrens. De Nederlandse beursgraadmeter sloot op het laagste punt van januari op 476,71 punten.

De AEX zal nog fors moeten stijgen

De AEX heeft de klap sinds 2015 nog niet verwerkt. Om het niveau van 2015 te bereiken, zal de AEX-index nog moeten stijgen tot boven de 510 puntengrens. Om het niveau van het jaar 2008 (564 punten) of het jaar 2000 (703 punten) te evenaren, zal de AEX dus nog fors moeten stijgen.

AEX al jaren in ‘trading range’

De AEX bivakkeerde de afgelopen 24 maanden in een brede ‘trading range’ tussen circa 380 en 500 punten. De AEX maakte in de betreffende periode wilde swings, maar boekte per saldo nauwelijks terreinwinst. In 2014 sloot de AEX het jaar af met een winst van 6%. In 2015 bleef de teller steken op 4%. In 2016 kwam het resultaat uit op 9,4%, wat met name te danken was aan de eindsprint in december.

aex-maand

Combineren van beleggingsstrategieën

Om deze reden is het goed om de risico’s te spreiden door het gebruiken van verschillende beleggingsstrategieën. Het combineren van strategieën die profiteren van trends in combinatie met strategieën, die profiteren van een zijwaartse markt is noodzakelijk om aan het einde van het jaar een mooie plus te kunnen laten zien.

Optiestrategie scherpt recordniveau steeds verder aan

optie-alert

Het is bemoedigend dat de succesvolle optiestrategie, ondanks de vrijwel zijwaartse markt, het recordniveau sinds 1 januari 2016 steeds verder weet aan te scherpen. De trendvolgende systemen presteren de laatste tijd minder goed, vanwege het feit dat de trend nog steeds afwezig is. Iets wat natuurlijk alleen achteraf is vast te stellen.

Jaar in jaar uit een goed rendement

Ondanks dat de aandelenmarkten in 2016 geteisterd werden door de aanhoudende Europese schuldencrisis, de Brexit, het Italiaans referendum en de verkiezing van Trump als Amerikaanse president behaalden de optiestrategie een uitstekend rendement. Deze strategie is in staat om jaar in, jaar uit goed te presteren, zowel in trenderende als in zijwaarts bewegende markten.

Aanscherpen van strategieën

BeursBulletin focust op kansen en breidt succesvolle strategieën uit. We blijven de strategieën natuurlijk aanscherpen, zoals we het afgelopen jaren succesvol hebben gedaan, met bijvoorbeeld OptionAlert door het gebruik van covered straddles en iron condors. Op deze wijze worden we minder afhankelijk van (negatieve) marktontwikkelingen, waarbij zowel in zijwaartse als trenderende markten geld wordt verdiend.

Dow Jones op 20.000 punten

Het is bemoedigend dat de AEX onlangs het meerjarig record wist aan te scherpen, waarmee de ‘uptrend’ sinds 2009 een vervolg lijkt te krijgen. Diverse indices, waaronder de Duitse DAX, de Europese Next150 en de Amerikaanse indices bereikten al eerder meerjarige hoogtepunten. De Amerikaanse indices hebben de records reeds ruimschoots overschreden. De S&P 500 en de Dow Jones hebben zelfs een nieuw ‘all time high’ bereikt.

De rente loopt op

Er staat nog steeds een aantal beren op de weg, waaronder de schuldencrisis. Een punt van zorg is de oplopende tienjaars rente. Nadat medio 2016 de Nederlandse tienjaars rente onder de nul dook, is de rente inmiddels weer opgeveerd tot boven 0,5%. Een verder oplopende rente heeft eventueel ook negatieve gevolgen voor de steeds verder oplopende staatsschuld en natuurlijk de Nederlandse huizenmarkt.

10_jaarsrente

Dalende huizenprijzen

Want wat gebeurt er als de rente verder op gaat lopen en de hypotheekrente stijgt van 2% naar stel 4%. Een verdubbeling van de woonlast zal natuurlijk een enorme impact hebben op de huizenprijzen die zich op het hoogste niveau bevinden van de afgelopen 362 jaar. Dalende huizenprijzen hebben natuurlijk een grote invloed op het consumentenvertrouwen in de consumentenbestedingen.

Huizenprijzen op hoogste punt van afgelopen 362 jaar

Obligatiehouders het schip in

De keerzijde van de medaille is dat door de oplopende rente de obligatiekoersen dalen. Veel obligatiehouders, die al te maken hadden met een negatieve rente, zagen ook nog eens de obligatiekoersen dalen. Reden voor veel obligatiehouders om de nooduitgang te zoeken. Aangezien de obligatiemarkt vele malen groter is dan de aandelenmarkt, zal een deel van het geld naar de aandelenmarkt toe kunnen stromen.

$ 12.000.000.000 extra in de markt

Wellicht dat daarom Warren Buffett in de afgelopen tijd $ 12.000.000.000 extra in de aandelenmarkt heeft gepompt. Warren Buffett is natuurlijk niet de domste jongen, en hij durft zelfs bij een Dow Jones van 20.000 punten miljarden dollars extra in de markt te pompen. Overigens heeft hij dit niet gedaan omdat hij zo’n grote fan is van Donald Trump, maar kennelijk ziet hij ondanks Trump, de toekomst zonnig in.

De meeste landen winnen terrein

Desalniettemin houden de aandelenmarkten zich (vooralsnog) sterk, behalve bijvoorbeeld Mexico, Italië, Ierland, Turkije en Maleisië wisten de meeste landen (wat) terrein te winnen. Of zou dit te maken hebben met een oplopende inflatie? Hoe dan ook, ongeacht een stijgende, een dalende of een zijwaartse markt, met opties zijn er altijd mogelijkheden om geld te verdienen.

AFM

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

 

 

 

2 antwoorden
  1. Mathieu van Helden
    Mathieu van Helden zegt:

    Ik vind 1,82% rendement in één maand en daarbij ook nog een tegenslag geïncasseerd, geen slecht resultaat! Optie beleggen met relatief kleine bedragen vind ik al lastig: grote bedragen laten renderen is dan zeker niet eenvoudiger. De openheid van de feedback waardeer ik zeer! Veel succes in februari en alle komende maanden!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.