Update BeursBulletin Beleggingsfonds januari 2018

optie-alert

Update BeursBulletin Beleggingsfonds

Hierbij de update van het BeursBulletin Beleggingsfonds. Het beleggingsfonds heeft de 1e maand afgesloten met een winst van 0,6%. De EuroStoxx50 startte 2018 positief, maar de Europese markten leverde de winst weer in. Tot op heden hebben de Europese beurzen de afgelopen maanden nog niet zoveel laten zien.

Update Beursbulletin Beleggingsfonds 2018 begint turbulent

De AEX wist de top van november te passeren, maar is daar inmiddels alweer ondergedoken. Het meerjarig record werd 23 januari verder aangescherpt tot 572,81 punten. Beleggers lijken opnieuw op het verkeerde been te werden gezet, door de forse stijging en vervolgens een forse daling tot onder de 550 punten. Een verdere analyse vind je verderop in de Update BeursBulletin Beleggingsfonds.

Schijnbewegingen

De AEX ging van 540 punten naar 570 punten en vervolgens naar onder 550 punten. Wat dit op het resultaat heeft gehad, leest u in deze Update BeursBulletin Beleggingsfonds.

De optiesstrategieën hadden het dit afgelopen jaar moeilijker vanwege de lage premies en de vele schijnbewegingen. 2018 lijkt deze traditie voort te zetten. De AEX steeg van 540 punten naar boven 570 punten om vervolgens te dalen tot onder 550 punten. Door te spreiden over strategieën, zal het resultaat naar verwachting stabieler worden.

update beursbulletin beleggingsfonds

Trading Navigator op kopen

De Trading Navigator staat nog steeds op kopen, dus zitten we objectief gezien op weekbasis nog steeds in een stijgende trend. De start van de nieuwe weekcyclus zorgde niet voor een bijzonder krachtige eerste dagcyclus, maar de start van de tweede dagcyclus verliep wel zeer krachtig. Een weekcyclus bestaat doorgaans uit vijf dagcycli. De tweede dagcyclus lijkt met het laatste, meest negatieve deel, bezig te zijn. We geven een nadere analyse in de Update BeursBulletin Beleggingsfonds.

2018 begint met twijfels

De nieuwe weekcyclus is dus overduidelijk begonnen. Het enthousiasme spat er echter niet vanaf. Zeker wanneer we kijken naar de Europese beurzen, dan moest een deel van de winst gelijk weer worden ingeleverd. De Duitse DAX heeft zelfs de hele jaarwinst alweer ingeleverd.

AEX week

Start van de nieuwe weekcyclus

Zolang de AEX boven de 535-puntengrens blijft, is de kans groot dat we profiteren van de start van een nieuwe weekcyclus. Een doorbraak van deze steun, zou echter aangeven dat deze weekcyclus minder positief zal gaan verlopen. Het tweede deel van de cyclus is namelijk doorgaans minder positief dan het eerste deel.

De maandcyclus lijkt een bodem te hebben gevormd

Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan lijkt de maandcyclus een nieuwe cyclusbodem te hebben gevormd. De aanval op de top van 2007 op 563 punten is geslaagd, al maakte de AEX vervolgens direct rechtsomkeert. Zolang de AEX boven de 506 puntengrens weet te blijven, lijkt de weg omhoog het enige logische.

AEX maand

De wind in de rug

Op de kwartaalgrafiek zien we nog duidelijk de invloed van een nieuwe kwartaalcyclus die begonnen is in 2016. Hierdoor lijken we nog steeds de wind in de rug te hebben. En de kwartaalcyclus is veel dominanter dan de dagcyclus natuurlijk. Iedere grote beweging, begint bij een kleine beweging, dus daarom houden we de daggrafiek scherp in de gaten om vast te stellen of er eerste tekenen zijn van een draai in de trend.

AEX kwartaal

DAX neemt gas terug

Bij de Duitse DAX zien we hetzelfde beeld bij de maandcyclus en de kwartaalcyclus. De cyclus van de hogere orde, de kwartaalcyclus, staat, net als bij de AEX index, al bijna halverwege. De kwartaalcyclus bodem in 2016 gevormd en inmiddels zijn we met de 8e bar bezig. De gemiddelde lengte van een cyclus is 20 bars, met een afwijking van vijf, dus tussen 15 en 25 bars.

Topvorming in de DAX

Het kwartaal is natuurlijk nog lang niet om, maar als de top nu al is gezet, met het aanscherpen van meerjarig record, dan moet de DAX op zoek naar een nieuwe midcycle low van de kwartaal cyclus. In de weekgrafiek lijkt sprake te zijn van topvorming wanneer we kijken naar de daggrafiek, dan zien we dat we rond een belangrijk punt zijn aanbeland: de start van deze dagcyclus. Het is dus erop of eronder!

Impulsief in plaats van correctief

De Duitse DAX heeft het meerjarig record aangescherpt, en dat is natuurlijk een teken van kracht. De daling die volgde, lijkt echter meer impulsief te zijn dan correctief. Wellicht krijgen we nog een herstel richting de vorige top. Uit deze beweging zou kunnen worden afgeleid dan wel dat er een lagere top wordt gevormd dan wel dat we het meerjarig recordniveau verder gaan aanscherpen.

De Europese beurzen weten niet te overtuigen

De brede Euronext 100 passeerde heel even de top van 2017, maar viel daarna ook weer terug. De Eurostoxx50 staat nog niet eens in de buurt van de top van 2007, staat nog ruim onder de top van 2015 en wist de top van 2017 niet eens te passeren. Ook de Franse CAC40 staat nog ruim onder de top van 2007.

De Amerikanen vieren nog steeds feest

De Dow Jones noteerde in 2009 nog onder 6500 punten, maar heeft zelfs de 26.500-puntengrens gepasseerd… 20.000 punten hoger binnen 10 jaar! De Dow Jones verloor vrijdag echter 666 indexpunten ofwel een min van 2.54%: ‘the worst single-session point plunge since 2008’. De Amerikaanse Dow Jones-index zit nog in een stijgende trend, maar dit is natuurlijk niet sterk.

Dit lijkt een mid cycle low te moeten worden van de kwartaal….en dus ook een cyclusbodem van de

  • maand
  • week
  • dag
  • uur
  • minuut

Dit zou zelfs wel eens mid cycle low kunen zijn van de jaarcyclus….en dus ook een cyclusbodem van de

  • kwartaal
  • maand
  • week
  • dag
  • uur
  • minuut….

dan wordt 2018 behoorlijk heftig!!!! Maak je stoelriemen dus maar vast, wanneer dit scenario wordt gevolgd.

DOW jaar

Nog steeds historisch lage niveaus van de impliciete volatiliteit

De impliciete volatiliteit van de AEX is op dit moment opgelopen naar 13%. De historische volatiliteit, gebaseerd op de laatste 20 handelsdagen is nog maar 10,2%. De impliciete volatiliteit is enorm gestegen: het IVX percentiel nu 28,4%. Dit betekent dat circa 70% van de waarnemingen van de historische impliciete volatiliteit hoger ligt dan de actuele impliciete volatiliteit.

IVX

Minder aandelen in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten er momenteel nog 21 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand 24 aandelen waren. 9 aandelen zitten dus in een dalende trend, zodat de stijging weer wat minder breed wordt gedragen. Het lijkt er dus op dat de stijgende trend aan kracht afneemt.

Lage optiepremies

Een lage volatiliteit houdt niet automatisch in dat de volatiliteit moet stijgen, maar we zien toch dat de beweeglijkheid behoorlijk is toegenomen. De optiepremies zijn nog steeds laag, maar lopen ook snel op. Omdat we niet langer afhankelijk wil zijn van het succes van een strategie, hanteren we nu meerdere strategieën.

Zelfs de beste beleggers worstelen

Het zijn lastige tijden voor beleggers. Zelfs de beste beleggers van de wereld (Harvard en Yale) hadden afgelopen jaren moeite om goede resultaten te behalen. Zie bijvoorbeeld

Harvard: “Onze prestaties zijn teleurstellend en niet waar het moet zijn.”

http://www.hmc.harvard.edu/docs/Final_Annual_Report_2017.pdf

“…de waarde van het kapitaal met is 3,9 procent gestegen, tot 37,1 miljard dollar. Het is te vergelijken met een 5,1 procent afname van de waarde van de schenking tijdens het fiscale jaar 2016, en een winst van 3,3 procent tijdens het boekjaar 2015.

https://harvardmagazine.com/2017/09/harvard-endowment-37-1-billion-on-8-1-percent-return

yale slips

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-10-10/yale-endowment-gains-annual-11-3-as-value-reaches-27-2-billion

optie-alert

Behoorlijke turbulentie

Het waren de afgelopen jaren ook pittige tijden voor optiebeleggers. Zeker gezien het feit dat de impliciete opties/volatiliteit-beweeglijkheid/” title=”volatiliteit”>volatiliteit nog steeds laag is en de premie op opties dus nog steeds historisch laag is. De aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2007: + 85,1%) en de TopPortefeuille (2007: + 65%) deden het in 2017 fantastisch. Aanzienlijk beter dan de AEX index (+12,7%) of de Stoxx 50 (+6,5%).

SuperMomentumPortefeuille

De kracht van spreiding

TopPortefeuille

Dit is dus de kracht van spreiding. Op het moment dat enkele strategieën minder goed presteren, presteren andere strategie juist weer uitstekend. Ook de TrendPortefeuille en de DividendPortefeuille doen het uitstekend. Maar het resultaat verbleekt bij de opbrengsten die we genereren met het minen van crypto currency.

Bitcoin en Ethereum leveren dubbele cijfers per maand!

In januari maakten we een rendement met het minen van Bitcoin en Ethereum van 12,08% (ondanks de daling van de Bitcoin van bijna $ 20.000 naar onder $ 8.000). De Bitcoin heeft sinds medio 2016 al 6 bull en beermarkten gekend. Wat in jaren gebeurt in de aandelenmarkten, gebeurt in de cryptowereld in maanden.

fundstrat-bitcoin

De Bitcoin zal wel beweeglijk blijven, maar herstelde in de afgelopen jaren al 12 keer vanaf een daling van 30% tot 83%.

btc correcties

Hoe verdien je geld met de Bitcoin zonder technische kennis en zonder veel risico te lopen?

Ondanks de stijgingen en dalingen blijft het maandelijks rendement redelijk stabiel, in de Update BeursBulletin Beleggingsfonds ook aandacht voor de Crypto’s. Ik geef dus de voorkeur aan investeren (opbouw van een maandelijkse inkomstenstroom) boven speculeren (hopen en bidden dat de koers gaat stijgen). Ik ga dus (veel) meer investeren in de achterliggende techniek van de Bitcoin en Entereum. Zie ook het gratis boek “De meest gestelde vragen over de Bitcoin”. https://beleggen.com/boek

Het gemiddelde resultaat voor 2007 was 25,1%

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door onze optieposities, werd de afgelopen maanden ruimschoots gecompenseerd door onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles vanaf 1 januari is 25,1%. Dit nemen we ook op in de Update BeursBulletin Beleggingsfonds.

Dividend-Portefeuille

Ook wanneer we kijken naar de correlatie tussen de crypto currency en de aandelen koersen, dan is spreiding erg interessant. Er blijkt namelijk geen relatie te zijn tussen de koersbewegingen van de digitale munten en de aandelenkoersen.

Correlatie Bitcoin en aandelen

Ik ben zeer benieuwd naar wat u van Update BeursBulletin Beleggingsfonds vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.