Juli bleek de maand van de waarheid: de AEX wist eindelijk de weg naar boven in te slaan. De index zat sinds november 2008 gevangen in een brede trading range tussen 195 en 272 punten. Met de uitbraak boven de weerstand rond 272 punten én boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde heeft de AEX kleur bekend: de neutrale tot dalende trend maakte plaats voor een stijgende. Het BeursBulletin Beleggingsfonds positioneerde zich in deze maand voor een verder stijgende aandelenbeurs. Stijging beurzen breed gedragen

De AEX zat maandenlang gevangen in een brede bandbreedte van circa 77 punten, waarbij de markt keer op keer beleggers op het verkeerde been wist te zetten. In januari leek de index aanvankelijk de weg omhoog in te slaan, maar de AEX daalde vervolgens in hoog tempo tot aan het dieptepunt van maart. Hierdoor kreeg het patroon van lagere bodems en lagere toppen een nieuwe impuls.

In de periode van maart tot mei zette de index echter een miraculeus herstel in tot 270 punten. Hieruit bleek dat de neerwaartse uitbraak in maart ‘vals’ was geweest. Aangezien het herstel plaatsvond binnen de dalende trend vanaf 2007 (eigenlijk al vanaf 2000) leek dit een opleving in de dalende trend. En omdat de voorgaande top (in januari) op 272 punten was gevormd, kon pas in juni worden vastgesteld dat het patroon van lagere toppen en lagere bodems geen vervolg kreeg.

In juni leek de AEX vervolgens naar boven uit te willen breken, maar de index zette na de test van de top van januari de dalende lijn in. Daarbij werd in juli de neklijn van een gevaarlijk hoofd-schouderpatroon doorbroken. In aanloop naar de juli-expiratie veranderde de AEX echter weer van koers en bleek ook deze neerwaartse uitbraak vals te zijn. Zodra een uitbraak vals blijkt te zijn, gaat de markt meestal des te harder de andere kant op omdat beleggers hun ingenomen posities dienen te sluiten.

Eind juli kwam de AEX aan bij een cruciaal beslispunt: de zware weerstand rond 272 punten, zijnde de neklijn van het grote omgekeerde hoofd-schouderpatroon (zie bijgaande grafiek). Het was dus erop of eronder. De AEX doorbrak de belangrijke weerstand en werd daarin gesteund door een groot aantal internationale indices. De stijging wordt derhalve steeds breder gedragen.

AEX

Door de forse stijging was een hogere bodem sinds maart in de maak, maar de AEX moest nog wel de weerstand doorbreken. Toen dit lukte, werd een belangrijk signaal afgegeven: de AEX rondde een bodempatroon af. Uit hoofde van het betrouwbare omkeerpatroon ligt een verdere stijging nu in lijn der verwachting.

Het bereiken van het koersdoel van een (omgekeerd) hoofd-schouderpatroon kent een betrouwbaarheidspercentage van 80. Dat het in 20 van de 100 gevallen mis gaat, hebben we een aantal weken geleden kunnen zien. In plaats van dat de AEX verder wegzakte onder 240 punten, veerde de index daarentegen hard op en bereikte zelfs bijna de 290-puntengrens. Het record voor 2009 werd na de overtuigende uitbraak verder aangescherpt.

Bovendien wist de index het 200-daags exponentieel gewogen gemiddelde opwaarts te passeren. Het opkrullende gemiddelde geeft aan dat de lange termijn trend positiever is geworden. Daarbij wordt de AEX gesteund door de Coppock-indicator. De door ons veelbesproken indicator gaf eind mei een historisch koopsignaal en staat nog steeds op ‘kopen’. Dit impliceert dat de rouwperiode van beleggers is afgesloten. Voor de lange termijn blijkt de Coppock-indicator zeer betrouwbaar te zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de S&P500 16 van de 17 keren in de jaren na een koopsignaal aanzienlijk is gestegen.

Aangezien de AEX een bodemproces van vele maanden heeft afgerond, dient hieraan een groot gewicht te worden toegekend. Wel is het belangrijk dat de AEX niet meer te ver wegzakt en bij voorkeur boven het uitbraakniveau weet te blijven. Hoe verder de index doorstijgt, hoe meer lange termijn indicatoren koopsignalen gaan genereren. Dit zal steeds meer lange termijn beleggers in actie laten komen.

De recente koersontwikkeling lijkt op de periode in 2003. In maart 2003 noteerde de AEX een dieptepunt van 217,80 punten waarna een opmerkelijk herstel intrad. De AEX kende in april 2003 een stijging van 13,7% nadat de bodem was gevormd. In juli 2009 steeg de AEX 11,2%, waaruit blijkt dat de stijging van de index momentum heeft gekregen. Dit was de grootste maandelijks stijging die werd opgetekend sinds april 2003.

Indien de geschiedenis zich herhaalt, staan we aan de vooravond van een nieuwe, forse stijging. In de jaren na de bodemvorming in 2003 steeg de AEX meer dan 100%. Zelfs de Japanse Nikkei wist in deze periode circa 100% te stijgen, binnen de dalende trend van de afgelopen 20 jaar. Uiteindelijk staat de Japanse beurs toch 80% lager sinds de top rond 40.000 punten, maar beleggers die een tweetal decennia geleden short gingen, kregen het in deze periode ongetwijfeld behoorlijk warm.

Het zal een geruime tijd duren voordat de AEX het hoogtepunt van het jaar 2000, rond 700 punten, opnieuw weet te bereiken, maar de index heeft een stap in de goede richting gezet door niet verder weg te zakken en de dalende trend sinds 2007 om te buigen.

BeursBulletin Beleggingsfonds goed gepositioneerd
In juli is de waarde van het BeursBulletin Beleggingsfonds weliswaar afgenomen, maar het fonds is inmiddels goed gepositioneerd voor een verder herstel. Het fonds presteert het best wanneer er sprake is van een trend. Aangezien de AEX sinds kort een bodempatroon heeft afgerond, lijkt er een nieuwe stijgende fase te zijn begonnen.

Het fonds had reeds een aantal aandelenposities ingenomen die inmiddels fors zijn gestegen. Voorbeelden hiervan zijn: BinckBank, ArcelorMittal, AMG, Fugro en SBM Offshore. Deze posities staan inmiddels op een winst tussen 50% en 100%. De winsten kunnen exploderen, aangezien we op zeer lage niveaus zijn ingestapt. Ter illustratie: bij een aankoop op € 10, inmiddels verdubbeld naar € 20, zal bij een volgende verdubbeling naar € 40 een koerswinst van 300% kunnen worden opgetekend. ArcelorMittal kende in de hoogtijdagen een niveau van € 66. Vanaf het huidige niveau betekent dit nog een winstpotentieel van meer dan 150%.

Het beleggingsbeleid van het fonds is gebaseerd op strategieën voor zowel de lange als de wat kortere termijn. Middels het afkappen van verliezen en het laten doorgroeien van winsten, verslaat BeursBulletin jaar in jaar uit de benchmark. Uiteraard zijn er periodes waarin we minder goed presteren dan de beurzen, maar in de afgelopen vijf jaar presteerde het systeem aanzienlijk beter dan de AEX-index (zie bijgaande grafiek van de portefeuille Energie & Financiële dienstverlening).

beursbulletin

Het fonds heeft een uitstekende uitgangspositie indien de AEX de stijgende lijn sinds maart weet vast te houden. Er kan immers geld worden verdiend zodra er een trend is. Mocht de AEX onverhoopt toch weer gaan dalen, dan kan er een groot aantal winsten worden gerealiseerd op huidige posities. Nu de AEX eindelijk kleur heeft bekend, na circa negen maanden in een zijwaartse markt te hebben gebivakkeerd, kan er een mooie stijging in het verschiet liggen. Hiervan zou het BeursBulletin Beleggingsfonds eindelijk de vruchten kunnen plukken.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.