De effectenbeurzen herstelden in juli binnen de dalende trend die eind april werd ingezet. Vooral de ‘financials’ voerden hierbij de boventoon dankzij de (geen) stresstest. Terwijl onze ‘benchmark’ EuroStoxx50 vorige maand per saldo met een winst afsloot, behaalde het BeursBulletin Beleggingsfonds in juli een verlies. Desalniettemin presteert het fonds sinds de start van dit jaar nog steeds beter dan de EuroStoxx50.

AEX gevangen in brede bandbreedte

De AEX bereikte eind april een hoogste punt van dit jaar rond 360 punten en stortte vervolgens met donderend geraas naar beneden. Daarbij werd eind mei een dieptepunt voor 2010 gevormd van 301,48 punten. De AEX dreigde onder de 300-puntengrens te zakken en zou dan daarmee een hoofd-schouderpatroon voltooien. De maand juni werd gekenmerkt door een stevig herstel, gevolgd door opnieuw een stevige daling.

In plaats van verder af te storten, zette de AEX in juli opnieuw een herstel in, waarbij vooral de financiële waarden de lucht in vlogen. De AEX-index overschreed daarbij weliswaar de top van juli en brak uit een diamantpatroon, maar de junitop rond 343 punten werd niet gepasseerd. Kortom, de AEX consolideert nog steeds in een neutrale bandbreedte tussen 300 punten en 360 punten. Sinds het begin van 2010 stuitert de AEX-index wild op en neer en heeft sindsdien geen terreinwinst geboekt.

AEX

Juli stond in het teken van de ‘stresstest’ waaraan Europese banken werden onderworpen. Deze (geen) stresstest had echter nog het meest weg van een PR-stunt voor de banken, want vrijwel alle banken slaagden met vlag en wimpel. De banken hoefden bij deze test geen rekening te houden met wanbetalingen of ‘defaults’ op staatsobligaties, terwijl hier nu juist een belangrijk deel van de pijn zit. De problemen van bijvoorbeeld Griekenland, Spanje, Portugal, Italië en Ierland werden derhalve grotendeels genegeerd bij de test.

Bovendien werd niet gekeken naar de blootstelling van banken aan de vastgoedmarkt. Wij vroegen ons al eerder af of de onvermijdelijke prijsdaling van vastgoed zou worden meegenomen bij de stresstests. Op Jaap.nl staan circa 330.000 huizen te koop. Er van uitgaande dat er geen nieuwe woningen bij komen en dat de meer dan 40.000 woningen, die uit de verkoop zijn gehaald, niet terugkomen, dan duurt het meer dan 2,5 jaar voordat de huidige voorraad is verkocht (uitgaande van de verwachting van de NVM dat er jaarlijks 125.000 huizen worden verkocht). Het antwoord is dus dat daar niet naar wordt gekeken.

Waar ook niet naar wordt gekeken, is het risico dat landen zoals Griekenland, Spanje, Portugal, Italië en Ierland niet langer hun schulden kunnen betalen. Vele noodlijdende Spaanse banken, die middels slimme trucjes door de test kwamen, spanden de kroon. Zo beschouwden de Spaanse ‘banksters’ steungelden uit het Spaanse steunfonds FROB als ‘eigen kapitaal’. De Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria werd in juni 2009 opgericht, waarna regionale spaarbanken meer dan € 10 miljard binnen harkten.

Al met al wisten de financiële waarden te profiteren van bovenstaande trucjes en kwamen er voor de financials, en de indices waarvan deze financiële waarden deel van uit maken, forse plussen op het bord.

Actief beleggingsbeleid fonds
BeursBulletin voert een actief beleggingsbeleid: sterke fondsen worden gekocht, terwijl in zwak presterende aandelen ‘baisseposities’ worden opgebouwd. Zo profiteerde het fonds tot juli van shortposities in bijvoorbeeld de financiële waarden en de euro. Doordat in juli vooral de ‘financials’ de lucht in schoten en de euro sterk opleefde binnen de dalende trend, liet het fonds een ‘underperformance’ zien ten opzichte van onze benchmark. De slinkende winsten op diverse shortposities deden het fonds pijn.

Aan de andere kant presteerde een aantal fondsen dat was opgenomen, minder goed dan in de voorgaande maanden omdat deze longposities niet voldoende meestegen. De stijging in de markt concentreerde zich namelijk vooral rond de financiële waarden. Andere sectoren bleven duidelijk achter zodat de aandelen die BeursBulletin in portefeuille heeft, slechts mondjesmaat profiteerden van de sterke stijging. Dankzij het tijdig in- en uitstappen, alsmede het innemen van shortposities, behaalt BeursBulletin desalniettemin sinds augustus 2004 een gedegen resultaat.

Bij een trendvolgend systeem kan er helaas alleen maar rendement worden behaald zodra er een trend is. Nog steeds is geduld en alertheid vereist: sinds 10 maanden rijdt de AEX rondjes rond de kerk en is het wachten tot een nieuwe trend zich openbaart. Zodra de nieuwe trend zichtbaar wordt, breiden wij onze posities verder uit. Dat geldt ook voor het geval de dalende trend sinds 2007 wordt voortgezet. Het is derhalve wachten op een uitbraak en een duidelijke trend van de AEX-index: opwaarts danwel neerwaarts.

De vraag is nu of de AEX de stijgende lijn van de voorgaande maand weet voort te zetten. De AEX zal daarvoor eerst moeten afrekenen met de top van juni die rond 343 punten ligt, waarmee we een bevestiging krijgen van de recente uitbraak.

Het zou van kracht getuigen indien de AEX erin slaagt om deze barrière met enig volume te doorbreken. Momenteel zien we echter alleen volumes bij dalingen, maar blijven de volumes bij stijgingen uit. Ook is het belangrijk dat de stijging breder wordt gedragen dan nu het geval is. We constateren dat vooral de kleinere fondsen het laten afweten. De ‘MidCap’- en ‘SmallCap’-fondsen zijn minder liquide dan de grotere broers binnen de AEX-index. Het achterblijven, duidt op risico-aversie van beleggers. Beleggers kunnen weliswaar in kleinere fondsen stappen, maar uitstappen is doorgaans lastiger.

Hoewel de uitbraak uit het diamantpatroon een stap in de goede richting is, blijven wij op onze ‘qui vive’. Aangezien de AEX (nog) niet overtuigend de stijgende lijn vervolgt, blijven wij op onze hoede. BeursBulletin houdt dan ook nog steeds de posities klein, waarbij sterk presterende aandelen in de portefeuille worden gekoesterd.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.