Update BeursBulletin Beleggingsfonds juli 2012

Eurostoxx50 2012De aandelenmarkten zetten in juli het herstel door, dat in juni werd ingezet. De Eurostoxx50 sloot evenals het BeursBulletin beleggingsfonds de maand met een winst af. Het BeursBulletin beleggingsfonds volgt de ‘benchmark’ dit jaar op de voet. Ondanks de heftige turbulentie dit jaar, hield het fonds de voeten redelijk droog.

De Europese aandelenmarkten werden dit jaar opnieuw geteisterd door de Europese schuldencrisis. Desondanks wist het fonds de zware storm te trotseren, mede dankzij afgedekte posities.

De ‘long only’ aandelenportefeuilles (Dividend- en RatioPortefeuille) gooiden dit jaar hoge ogen. De Dividend- en de RatioPortefeuille staan dit jaar overtuigend in de plus, terwijl de SuperMomentumPortefeuille iets minder scoort. De TopPortefeuille scoort dit jaar eveneens uitstekend, zelfs ‘met1 voetop de rem’.

AEX op jacht naar top 2012

AEX op jacht naar top 2012De Amsterdamse beurs veerde in juni op vanaf het 280-puntenniveau. Een hogere bodem ten opzichte van het najaar was een feit. De index ging vanaf het laagste punt van het jaar op jacht op het hoogste punt voor dit jaar van 337,20 punten.

Het terreinverlies vanaf de top in maart is nog niet helemaal weggepoetst, maar veel scheelt het niet meer. De oplopende steunlijn vanaf de bodem in maart 2009 en de dalende weerstandslijn vanaf de top in 2007, hielden de AEX geruime tijd gevangen.

De AEX doorbrak de dalende weerstandslijn waarmee een opwaartse uitbraak uit de consolidatiedriehoek een feit was. Een volgende horde ligt nu op 337 punten, het hoogste punt van het jaar.

Een doorbraak hiervan, zal de stijgende trend sinds het najaar een nieuwe impuls geven. De weg naar de top van 2011 is echter nog lang, om nog maar te zwijgen over de weg naar de toppen van 2008 of zelfs het jaar 2000.

Ratio- en DividendPortefeuille in de plus

De ‘long only’ strategieën Ratio- en DividendPortefeuille noteren voor 2012 een winst boven 10%. Ook de TopPortefeuille schrijft inmiddels een dubbelcijferig rendement.

De resultaten van deze lange termijn strategieën zijn sterk en het is bemoedigend dat deze portefeuilles de Eurostoxx50 overtuigend verslaan. Deze strategieën vergen soms wat geduld, maar het gaat zelden in 1 rechte lijn omhoog.

Het gevaar van korte termijn strategieën is dat beleggers snel op het verkeerde been kunnen worden gezet. Beleggers die te kort op de bal spelen en het geduld niet kunnen opbrengen, missen de kans op mooie koerswinsten en fraaie dividendrendementen.

Dalingen, zoals die plaatsvonden in de afgelopen maanden, boden uitstekende kansen om ondergewaardeerde fondsen in portefeuille op te nemen. Dat dit een positief effect heeft gesorteerd, wordt dit jaar door de uitstekende resultaten van de DividendPortefeuille en de RatioPortefeuille opnieuw bewezen.

backtest-dividend versus stoxx50

De fondsen die in de Ratio- en DividendPortefeuille worden opgenomen, krijgen van ons ruimschoots de tijd om te renderen. De fondsen die in de DividendPortefeuille voorkomen, worden pas na 1 jaar verkocht. Fondsen die in de RatioPortefeuille voorkomen, krijgen van ons nog meer tijd. Het kan soms jaren duren, voordat ondergewaardeerde ondernemingen op waarde worden geschat door de markt.

RatioPortefeuille Bij de portefeuille Energie en Financiële dienstverlening en de TopPortefeuille kunnen ook shortposities worden ingenomen om het neerwaarts risico af te dekken. Dit heeft dit jaar ertoe geleid dat het neerwaarts risico van het fonds (gedeeltelijk) werd afgedekt.

De portefeuille Energie en Financiële dienstverlening heeft daardoor tijdens de daling dit jaar de voeten droog kunnen houden. De TopPortefeuille heeft de riante winsten kunnen vasthouden en zelfs kunnen uitbouwen.

De SuperMomentumPortefeuille moet dit jaar nog op stoom komen, maar heeft zich op lange termijn eveneens bewezen. Door de wisseling van long, naar short en weer naar long dit jaar zijn er nog geen successen te vieren, maar het jaar is nog niet om natuurlijk.
Energie en Financiële dienstverlening  Velen zien de schuldencrisis als een bedreiging. Wij zien daarentegen kansen, zij het middels goed gespreide strategieën.

Een goed voorbeeld is Royal Dutch Shell. Beleggers die vanwege de problematiek in Europa het fonds zou hebben verkocht, zouden de afgelopen maanden een aanzienlijke winst zijn misgelopen.

RDS noteert alweer bijna op het hoogste niveau van dit jaar. De portefeuille Energie en Financiële dienstverlening en OptieAlert hebben van de ontwikkeling van Royal Dutch Shell kunnen profiteren.

Doordat het beleggingsfonds een groot aantal strategieën combineert, wordt een solide basis gelegd om een goed resultaat te behalen. Dankzij de combinatie van long- en shortposities, waarbij lange en korte termijn strategieën worden gecombineerd, speelt het fonds in op de interessante kansen die de markt biedt.

Drs.Harm van Wijk

www.BeursBulletin.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.