Update BeursBulletin Beleggingsfonds juli 2017
Het BeursBulletin beleggingsfonds heeft de zevende maand positief afgesloten met een winst van 1,7%. De EuroStoxx50 steeg in de zevende maand van 2017 met 0,2%. De AEX index daalde in de afgelopen maanden van 537 punten naar 506 punten en veerde vervolgens die kracht er op. Door actief bijsturen, wisten we opnieuw een plus te behalen en de Eurostoxx50 te verslaan.
Forse daling van de AEX
Na het aanscherpen van het meerjarig record tot 537,84 punten dook de AEX omlaag om vervolgens weer net zo snel te herstellen. Per saldo is de AEX nauwelijks van zijn plaats gekomen, maar tussentijds was sprake van behoorlijke turbulentie. Een behoorlijke beweeglijkheid in combinatie met lage optiepremies, zijn natuurlijk niet ideale omstandigheden.
Uitdagende omstandigheden
Een duikeling van ruim 5% in ongeveer een maand gevolgd door een stijging van circa 4% in ongeveer een maand. Binnen de stijgende trend zien we daardoor de afgelopen maanden een consolidatie. De forse stijging was vanzelfsprekend niet positief voor onze optieposities, maar we wisten deze maand opnieuw met een mooie plus te eindigen.
Cyclusbodem doorbroken?
De AEX vormde sinds de start van 2016 steeds hogere bodems en hogere toppen, maar leek met de doorbraak van de cyclusbodem van april een einde te maken aan deze stijgende trend. De korte Moving Averages waren onder de lange Moving Averages gekomen wat erop duidde dat het sentiment leek te draaien. Achteraf blijkt dat er sprake was van een valse uitbraak.
De shorters werden eruit geperst
Een valse uitbraak wordt vaak gevolgd door een stevige counterbeweging. Iedere belegger die short ging op de neerwaartse uitbraak, moest de shortpositie terugkopen, wat leidde tot een versnelling van de stijging. Dit wordt ook wel een short squeeze genoemd, omdat de shorters eruit worden geperst.
De dominantere weekcyclus
Het is niet ongebruikelijk dat een cyclusbodem van een hogere orde, de vorming van een cyclusbodem voor het kortere timeframe sterk beïnvloedt. Ditmaal lijkt het erop dat er een weekcyclus bodem werd gevormd, die er dus voor zorgde dat dagcyclusbodem onder de voorgaande dagcyclusbodem kwam.
Een neutrale beweging
Al met al is dit natuurlijk geen sterk teken. De stijgende trend op dagbasis heeft plaatsgemaakt voor een meer neutrale beweging. Er zijn door de daling van juni barstjes gekomen in het positieve beeld. Op weekbasis is er nog steeds geen vuiltje aan de lucht. Maar iedere grote beweging (weekbasis) begint natuurlijk klein (dagbasis).
Waar komt de bodem?
Het positieve nieuws is natuurlijk dat er een nieuwe weekcyclusbodem lijkt te zijn gevormd eind juni. De start van een nieuwe weekcyclus zorgt vaak voor een positieve eerste dagcyclus. Een weekcyclus bestaat doorgaans uit vijf dagcycli. Deze eerste dagcyclus lijkt echter alweer op zijn laatste benen te lopen. De vraag is dus nu hoe ver de AEX terugvalt om een nieuwe dagcyclusbodem te vormen.
De trendindicator staat nog steeds op groen
De trendindicator geeft nog steeds aan dat we in een stijgende trend zitten. Er is dan ook geen enkele reden tot paniek. Om definitief de conclusie te mogen trekken dat er een nieuwe weekcyclus bodem is gevormd, zou de AEX een succesvolle aanval moeten doen op het meerjarig record rond 540 punten.
De maandcyclus loopt op zijn laatste benen
Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan lijkt de maandcyclus ook op zijn laatste benen te lopen. De AEX heeft met het doorbreken van de top van 2015 nog steeds een patroon van hogere toppen en hogere bodems. Er is dus nog niets aan de hand. We moeten dan wel voor lief nemen dat de AEX kan corrigeren tot de bodem van 2016 rond de 380 puntengrens.
We kunnen nog een forse correctie krijgen
Wanneer we ervan uitgaan dat de maandcyclusbodem nog moet worden gevormd, dan zou dit inhouden dat we nog een (forse) tik naar beneden kunnen krijgen. Zover is het echter nog niet, maar we houden dit natuurlijk wel in het achterhoofd. Grotere bewegingen beginnen natuurlijk op de kleinere time frames zoals de daggrafiek.
Let op de dagcyclusbodem rond 506 punten
Belangrijk is dat in de daggrafiek de dagcyclusbodem rond de 506 puntengrens intact blijft. Een slot onder deze cyclusbodem zou een signaal kunnen geven dat de maandcyclus bezig is met een bodemproces. Aangezien dit een cyclus van een hogere orde is, is deze vanzelfsprekend dominant en drukt zijn stempel op de kleinere time frames.
DAX neemt opnieuw gas terug
De Duitse beurs nam in juli opnieuw gas terug, na het aanscherpen van de all time high juni. Bij de Duitse DAX zien we nog steeds een stevige correctie, die geïnitieerd lijkt te worden door het naderen van het einde van de maandcyclus. De cyclus van de hogere orde, de kwartaalcyclus, staat, net als bij de AEX index, nog steeds aan het begin en zorgt daardoor voor opwaartse druk.
De Europese beurzen hebben er nog weinig zin in
Ook de brede Euronext 100 oogt nog steeds niet sterk. Sinds mei is sprake van een patroon van lagere toppen en lagere bodems. Ook de Eurostoxx50 laat sinds mei lagere koersen zien. De AEX index lijkt een buitenbeentje te zijn ten opzichte van de Europese indices.
De Amerikanen zetten het feest voort
De Amerikaanse Dow Jones-index zit nog steeds comfortabel in een stijgende trend en scherpt zelfs het recordniveau verder aan. De all time high wordt nog vrijwel wekelijks verder aangescherpt. De Dow Jones noteerde in 2009 nog onder 6500 punten, maar is inmiddels de 22.000-puntengrens op een haar na genaderd.
Russell 2000 oogt vermoeid
De kleinere fondsen, die samen de Russell 2000 vormen, lijken nog steeds vermoeidheidsverschijnselen te vertonen. Sinds december 2016 is sprake van min of meer een zijwaarts verloop. Hierdoor lijkt zich een wigpatroon te vormen. Even leek het erop alsof de Russell 2000 aan de bovenkant wilde uitbreken. Inmiddels is de koersen teruggevallen binnen de oplopende wig. Een oplopende wig is vaak een voorbode voor een correctie. Het signaleert dat de kracht er uitloopt (de bewegingen worden steeds kleiner).
Nog steeds historisch lage niveaus van de impliciete volatiliteit
De impliciete volatiliteit van de AEX is op dit moment 10,2%. De historische volatiliteit, gebaseerd op de laatste 20 handelsdagen is, door de correctie en het daaropvolgende herstel, uitgekomen op 11,3%. De impliciete volatiliteit is nog steeds laag: het IVX percentiel nu 3,3%. Dit betekent dat circa 97% van de waarnemingen van de historische impliciete volatiliteit hoger ligt dan de actuele impliciete volatiliteit.
Nog niet overal feest
De Eurostoxx50 lijkt een lagere top dan die in 2015 te hebben gevormd. Nog niet op alle plaatsen binnen Europa is het dus feest. Dit zou een slecht teken zijn na de vorming van een lagere top ten opzichte van 2007 wat weer een lagere top was dan rond de millenniumwisseling. De optimist focust natuurlijk op de hogere bodem die is gevormd, ten opzichte van de bodem in 2012.
Meer aandelen in een stijgende trend
Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten er 21 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand nog 19 aandelen waren. Negen aandelen zitten dus in een dalende trend, zodat de stijging weer wat breder wordt gedragen.
Lage optiepremies
Zoals we in de voorgaande maanden al enkele malen constateerde, een lage volatiliteit houdt niet automatisch in dat de volatiliteit moet stijgen. De volatiliteit is nog steeds laag en kan lang op dit lage niveau blijven. De optiepremies zijn wel weer iets opgelopen en je ontvangt dus weer iets meer voor het schrijven van opties. We blijven natuurlijk wel voorzichtig met het opzetten van nieuwe optieposities.
Behoorlijke turbulentie
Het waren de afgelopen maanden vrij pittige maanden om het fonds veilig door de forse correctie en het felle herstel door te sturen. Zeker gezien het feit dat de impliciete opties/volatiliteit-beweeglijkheid/” title=”volatiliteit”>volatiliteit nog steeds laag is en de premie op opties dus nog steeds historisch laag is. We mogen echter tevreden zijn met het mooie resultaat.
Diverse nieuwe records
Niet alleen de optieportefeuille scherpte het recordniveau verder aan. Ook de aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2007: + 35,5%) en de TopPortefeuille (2007: + 37%) scherpten het record opnieuw verder aan. Aanzienlijk beter dan de AEX index.
Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs.
Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com
Met hartelijke groet,
Drs. Harm van Wijk
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!