De maand juni kan worden aangemerkt als een consolidatiefase waarin de AEX een adempauze inlaste na de indrukwekkende stijging van de afgelopen maanden. De AEX wist opnieuw geen duidelijke richting te kiezen en bleef gevangen in de trading range tussen 250 punten en 270 punten. Ondanks het forse herstel sinds maart hebben de indices de lange termijn dalende trends, die medio 2007 zijn ingezet, nog steeds niet omgebogen. Inmiddels heeft de AEX de 250-puntengrens doorbroken en lijkt de weg naar het zuiden te worden vervolgd. BeursBulletin Beleggingsfonds loopt weer in
In juni is de waarde van het BeursBulletin Beleggingsfonds toegenomen, terwijl de AEX circa 2% daalde. Sinds oktober 2008 beweegt de AEX per saldo zijwaarts. De AEX fluctueerde weliswaar aanzienlijk, maar schoot uiteindelijk niet veel op: negen maanden geleden cirkelde de index rond 250 punten en momenteel staat de AEX weer rond hetzelfde niveau.

Het systeem van BeursBulletin presteert het best wanneer er sprake is van een trend. Aangezien er sinds november geen duidelijke trend in de markt is, is het resultaat van het fonds vanaf november onbevredigend. Desalniettemin heeft het fonds in juni wel een inhaalslag gemaakt: terwijl de markt daalde, steeg de waarde van het fonds.

AEX

Lange termijn trend blijft negatief
Onderstaande grafiek illustreert duidelijk de lange termijn trend. De AEX bevindt zich in een forse bear market, waarbij er in 2007 zelfs een lagere top is gevormd ten opzichte van de piek in het jaar 2000. Op 9 maart werd zelfs het laagste punt (194,99) in 13 jaar bereikt, hetgeen een slecht teken is. Ondanks het forse herstel sinds de bodem in maart, heeft de AEX de lange termijn dalende trend niet omgebogen.

AEX

De AEX-index zit sinds medio 2007 nog steeds in een dalende trend. Short-posities zijn derhalve nog altijd gewenst. We zien bij tijd en wijle bij bear market-rallies (plotselinge, forse stijgingen), waarbij de waan van de dag beleggers nogal eens op het verkeerde been kan zetten. Onze voorkeur gaat daarom uit naar de langere termijn en we moeten daarbij helaas accepteren dat we dan een deel van de beweging missen. Onderzoek wijst echter uit dat middels deze methode per saldo wel een hoger resultaat wordt behaald.

Mooie winsten verzilverd

Het huidige beursklimaat biedt echter ook mooie beleggingskansen, waarvan wij de vruchten hebben geplukt. Een groot aantal aandelen werd op een veel lager niveau gekocht en toont inmiddels een aanzienlijke winst. Het fonds heeft ook mooie winsten verzilverd met bijvoorbeeld Aalberts (+68% binnen drie maanden) en ProLogis (+136% in amper twee maanden tijd).

Historisch koopsignaal
Lange termijn beleggers kunnen zich nog altijd vastklampen aan de Coppock-indicator. Deze door ons veelbesproken indicator gaf eind mei/begin juni een historisch koopsignaal en staat nog steeds op ‘kopen’. De rouwperiode van beleggers zou voorbij moeten zijn. Voor de lange termijn blijkt de Coppock-indicator zeer betrouwbaar te zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de S&P500 16 van de 17 keren in de jaren na een koopsignaal gestegen is. Deze indicator is echter minder geschikt voor de korte termijn, zoals wij eerder hebben aangeven en, naar nu blijkt, niet ten onrechte. Sinds het koopsignaal werd gegenereerd, daalde de AEX.

AEX

De AEX-index gleed woensdag weer verder af nadat de neklijn rond 250 punten werd doorbroken. De strijd met de (nek)zone rond 250 punten, welke samenvalt met de belangrijke steunniveaus van mei en juni, lijkt beslist. De doorbraak impliceert de afronding van een hoofd-schouderformatie. We kunnen nu een vervolgdaling verwachten, met als minimaal koersdoel 230 punten. Dit hoeft geen verstrekkende gevolgen hebben, aangezien er dan nog een rechterschouder op een lager niveau kan worden gevormd. Maar het bodemproces gaat waarschijnlijk wel wat langer duren.

Verwachting
Het beleggingsbeleid van het fonds is gebaseerd op diverse portefeuilles van BeursBulletin. Hierbij worden strategieën gevolgd voor zowel de lange als de korte termijn. Middels de strategie van het afkappen van verliezen en het laten doorgroeien van winsten, verslaat BeursBulletin jaar in jaar uit de benchmark. Uiteraard zijn er periodes waarin we minder goed presteren dan de beurzen (zoals de afgelopen maanden), maar gemiddeld doet het systeem het veel beter dan de markt (zie bijgaande grafieken van de portefeuilles Industrie & Dienstverlening en Energie & Financiële dienstverlening).

Beursbulletin

Beursbulletin
Wij hebben een uitstekende uitgangspositie bij zowel een verdere stijging als een verdere daling. De short-posities bieden nog steeds bescherming tegen koersdalingen. Het enige wat we nodig hebben, is een trend. We troosten ons met de gedachte dat we reeds negen maanden in een zijwaartse markt zitten, waaruit de markt vroeg of laat zal moeten ontsnappen.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.