Laatste update:

De effectenbeurzen hielden het in juni andermaal niet droog. Onze ‘benchmark’ de EuroStoxx50 daalde vorige maand opnieuw. En dat terwijl het BeursBulletin Beleggingsfonds wel een winst behaalde. Ondanks dat de EuroStoxx50 sinds het begin van dit jaar circa 15% is gedaald, houdt het BeursBulletin Beleggingsfonds gelukkig de voeten redelijk droog.

Dankzij het uitbouwen van winstgevende posities in sterke fondsen en shortposities in zwak presterende fondsen, waaronder financiële waarden en bouwfondsen, presteert het fonds de afgelopen maanden aanzienlijk beter dan de index. Doordat bijvoorbeeld de euro opnieuw schuldenbergafwaarts gleed, voegden onze shortposities in de euro aanzienlijke winsten toe aan het fonds.

AEX rijdt maandenlang rondjes rond de kerk

De AEX bereikte eind april een hoogste punt van dit jaar rond 360 punten, maar corrigeerde vervolgens stevig. Eind mei werd zelfs een dieptepunt op 301,48 punten aangetikt. In juni volgde een herstel dat rond 343 punten reikte, waarna de AEX opnieuw fors terrein verloor. Eind juni gleed de AEX-index opnieuw schuldenbergafwaarts, waarbij de rand van de afgrond rond 300-punten steeds dichterbij kwam. De waarschuwing van Moody’s dat Spanje de ‘triple A’-kredietstatus waarschijnlijk zal kwijtraken, deed de effectenbeurzen opnieuw op hun grondvesten trillen. Kredietbeoordelaars Fitch en S&P verlaagden evenwel al eerder de ‘credit ratings’ van Spanje.

AEX

Sinds het begin van 2010 stuitert de AEX-index wild op en neer. Per saldo noteert ook de AEX een behoorlijk verlies. Het patroon van hogere toppen én lagere bodems duidt op een toenemende nervositeit onder beleggers. Doorgaans komt een verbredende driehoek voor aan het einde van een (stijgende) trend.

Het is echter prematuur om te stellen dat de stijgende trend sinds maart 2009 definitief ten einde is. De AEX rijdt sinds september 2009 rondjes rond de kerk en heeft diverse malen veerkracht getoond bij de 300-puntenzone. Deze cruciale steungrens houden wij derhalve scherp in de gaten. De hamvraag is of deze steunzone intact blijft of dat deze uiteindelijk toch gaat bezwijken. Indien deze steunzone wordt doorbroken, kunnen we een forse daling verwachting.

Fonds profiteert van daling beurzen
Ondanks, of beter gezegd, dankzij de Europese schuldencrisis wisten onze posities verder in waarde toe te nemen. Het actieve beleggingsbeleid, dat door BeursBulletin wordt gevoerd, werpt dus zijn vruchten af. Sterke fondsen worden gekocht, terwijl in zwak presterende aandelen ‘baisseposities’ worden opgebouwd. Zo profiteerde het fonds andermaal van shortposities in de euro alsmede van ‘baisseposities’ in een aantal zwak presterende fondsen. Ondanks dat de beurzen sinds september nergens heen gaan, wist het fonds toch winst te behalen door wat korter op de bal te spelen dan gebruikelijk. Enerzijds werd ‘verhoogde dijkbewaking’ toegepast door verliezen snel af te kappen en anderzijds werden aardige winsten verzilverd die in een kort tijdsbestek werden behaald.

BeursBulletin gunt normaal gesproken winstgevende posities meer tijd om te groeien. Echter, als er niet meer in het vat zit, schromen wij ook niet om winsten te verzilveren. Zeker in het geval dat er geen trend is te ontdekken, werpt deze aanpak zijn vruchten af. Verliezen worden uiteraard nog steeds zo snel mogelijk afgekapt.

Vanwege de toenemende turbulentie op de beurzen hebben wij de afgelopen maanden de portfolio beschermd middels shortposities (in aandelen en de euro) en longposities in de paniekindicator VIX. Dankzij het actieve portefeuillemanagement en het innemen van shortposities, behaalt BeursBulletin reeds sinds augustus 2004 een gedegen resultaat. Bovendien is er winst behaald dankzij posities in de euro, waardoor het fonds niet alleen afhankelijk is van de ontwikkelingen op de aandelenmarkt.

In de afgelopen tien maanden heeft de AEX zich ‘ingegraven’ in de zone tussen 300 en 360 punten. Ondanks deze zijwaartse markt, hebben participanten in het BeursBulletin Beleggingsfonds de afgelopen maanden het vermogen zien toenemen. Daarbij werden fraaie winsten verzilverd op posities in de euro in combinatie met de AEX-index.

De huidige zijwaartse markt, die na de forse stijging in maart 2009 werd ingezet, biedt evenwel mooie scoringskansen, al blijft het lastig om met een trendvolgend systeem in een zijwaartse markt geld te verdienen. De vraag is echter of de markt nog een keer tien maanden rondjes rond de kerk blijft rijden. Zodra de AEX-trein opnieuw gaat rijden, bouwen wij onze posities verder uit. Tot die tijd is alertheid geboden en geduld vereist.

BeursBulletin handhaaft nog steeds een aantal winstgevende longposities in sterk presterende fondsen, maar ook profijtelijke shortposities in zwak presterende aandelen. Wij willen de kans natuurlijk niet missen om in deze kansrijke markt te scoren. Eén ding is namelijk zeker: vroeg of laat pakt de markt weer een trend op. Hoe eerder u dan in de trein zit, hoe beter u dan scoort! En wij willen natuurlijk niet de kans lopen om de trein te missen.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.