AEX vormt hogere bodem   De aandelenmarkten herstelden in juni na de daling in de voorgaande maanden. De ‘benchmark’ Eurostoxx50 wist afgelopen maand eindelijk weer met een winst af te sluiten. Desalniettemin is het jaarverlies nog niet weggepoetst. Het BeursBulletin beleggingsfonds voegde in juni ook een fraaie winst toe en wist daarmee de voeten redelijk droog te houden voor dit jaar.

Het beleggingsfonds heeft, ondanks de turbulentie op de Europese aandelenmarkten, zich dus redelijk staande weten te houden. Het is bemoedigend dat de ‘long only’ aandelenportefeuilles dit jaar de opgaande lijn weer hebben ingezet. Vooral de Dividend- en RatioPortefeuille hebben dit jaar goed gescoord, zeker gezien de turbulente markt van de afgelopen maanden. Ook de TopPortefeuille scoort dit jaar goed. IndexAlert en de SuperMomentumPortefeuille zijn vooralsnog de dissonanten dit jaar.

AEX vormt hogere bodem 

De Amsterdamse beurs maakte begin juni een valse start, maar wist al vrij snel de stijgende lijn in te zetten rond 280 punten. De AEX ging op het hoogste punt de juni-maand uit op een stand van circa 307 punten.

De markt reageerde opgelucht na de uitkomst van de Eurotop waarin de Duitse Bondskanselier Merkel zwichtte voor de Italiaanse en Spaanse druk. Merkel werd door Monti en Rajoy in de hoek gedreven, waarna zij de handdoek in de ring gooide. Merkel stemde in met directe steun voor banken via het noodfonds ESM. De Spaanse en Italiaanse obligaties herstelden, evenals de aandelenmarkten.

De AEX ondernam daarmee een poging om de dalende trend, die medio maart werd ingezet, te verlaten. De oplopende steunlijn vanaf de bodem in maart 2009 en de dalende weerstandslijn vanaf de top in 2007, houden de AEX desalniettemin gevangen. De AEX veerde op vanaf de onderzijde van deze meerjarige consolidatiedriehoek. Per saldo fluctueert de AEX al sinds eind 2008 rond de 300-puntengrens.

Ratio- en DividendPortefeuille in de plus

De Ratio- Top- en DividendPortefeuille noteren dit jaar, na een moeilijke start, weer een winst. De lange termijn resultaten van deze strategieën zijn sterk. Niet voor niets hebben wij een rotsvast vertrouwen dat deze portefeuilles het ook in de toekomst goed zullen blijven doen. Het volgen van deze winstgevende strategieën vergt echter soms wat geduld. Het gaat immers niet in 1 rechte lijn omhoog.

Beleggers die te kort op de bal spelen en het geduld niet kunnen opbrengen, missen de kans op mooie koerswinsten en fraaie dividendrendementen. Dalingen, zoals die plaatsvonden in de afgelopen maanden, boden mooie kansen om deze fondsen in portefeuille op te nemen.

DividendPortefeuilleDe fondsen die in de Ratio- en DividendPortefeuille worden opgenomen, krijgen van ons ruim de tijd om te renderen. De fondsen die in de DividendPortefeuille voorkomen, worden pas na 1 jaar verkocht. Aandelen die in de RatioPortefeuille voorkomen, gunnen wij zelfs nog meer tijd. Het kan soms jaren duren, voordat ondergewaardeerde ondernemingen op waarde worden geschat door de markt.

RatioPortefeuilleBij de portefeuille Energie en Financiële dienstverlening en de TopPortefeuille kunnen ook shortposities worden ingenomen om het neerwaarts risico af te dekken. Deze posities hebben het fonds de nodige bescherming geboden. De portefeuille Energie en Financiële dienstverlening en de TopPortefeuille hebben mede daardoor fraaie winsten kunnen behalen.

Dankzij zowel long- als shortposities in financiële waarden, vastgoedfondsen en energie- en oliegerelateerde fondsen, werd een goed gespreide portefeuille opgebouwd. Op deze wijze heeft het beleggingsfonds geprofiteerd van koersdalingen van diverse onderliggende waarden, waarmee het neerwaarts risico van het fonds (gedeeltelijk) werd afgedekt.

portefeuille Energie en Financiële dienstverlening

De SuperMomentumPortefeuille was de eerste helft van dit jaar minder in vorm, maar ook hiervoor geldt: op lange termijn zijn de resultaten sterk. De Momentum-strategie heeft in het verleden eveneens zijn succes bewezen, al presteert deze portefeuille niet iedere maand even goed.

Dit jaar hebben de Eurostoxx50 en de AEX-index terrein verloren. Een sterke ‘outperformance’ van het fonds is dan ook bemoedigend. Het negatieve resultaat sinds 2008 is weliswaar nog niet weggepoetst, maar we zijn wel op de goede weg. We blijven innoveren en de strategieën aanscherpen om optimaal van de omstandigheden te profiteren.

Doordat het fonds diverse strategieën combineert, wordt een goede basis gelegd om resultaat te behalen. Dankzij de combinatie van long- en shortposities met lange en korte termijn strategieën, kan volop worden ingespeeld op de kansen die de markt ons biedt.

Drs.Harm van Wijk

BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.