Update BeursBulletin Beleggingsfonds juni 2017

optie-alert

Het BeursBulletin beleggingsfonds heeft de zesde maand positief afgesloten met een winst van 0,26%. De EuroStoxx50 daalde in de zesde maand van 2017 met 3,17%. De AEX index daalde in juni ook behoorlijk, maar door het actief bijsturen, wisten we toch een plus te behalen.

Forse daling van de AEX

De AEX index dook, na het aanscherpen van het meerjarig record tot 537,84 punten, omlaag en sloot de maand af 507,15 punten. Een duikeling dus van ruim 5% in ongeveer een maand. De per saldo zijwaartse beweging werd doorbroken door een behoorlijke correctie binnen de stijgende trend. De behoorlijke daling was vanzelfsprekend niet positief voor onze optieposities.

AEX 2017

Cyclusbodem doorbroken?

De AEX vormde sinds de start van 2016 steeds hogere bodems en hogere toppen, maar lijkt met de doorbraak van de cyclusbodem van april een einde te maken aan deze stijgende trend. De korte banden zijn inmiddels onder de lange banden gekomen wat erop duidt dat het sentiment lijkt te draaien. Met wat goede wil, zou nog gesproken kunnen worden van een test van de cyclusbodem.

Barstjes in het positieve beeld

Er zijn in ieder geval met de daling van de afgelopen maand barstjes gekomen in het positieve beeld. Het positieve is dat er een nieuwe cyclusbodem lijkt te zijn gevormd eind juni. De vraag is dus nu hoe ver het herstel binnen deze nieuwe dagcyclus reikt.

AEX 2016

Een nieuwe weekcyclus bodem?

Wanneer we gaan kijken naar de weekgrafiek, dan lijkt de AEX bezig te zijn met de vorming van een nieuwe weekcyclusbodem. De vorming van een cyclusbodem van een hogere orde (week) zou de verklaring kunnen zijn dat de AEX op dagbasis onder de voorgaande cyclusbodem is beland.

De trendindicator staat nog steeds op groen

Op weekbasis lijkt er vooralsnog geen vuiltje aan de lucht. Er is slechts sprake van een correctie binnen de stijgende trend. En stijgingen gaan natuurlijk nooit in een rechte lijn. Het zou zelfs een teken van kracht zijn wanneer de correctie binnen deze stijgende trend beperkt blijft. De trendindicator geeft overigens nog steeds aan dat we in een stijgende trend zitten.

AEX maand 2011

Aanval op de meerjarige top van de AEX

Om de conclusie te mogen trekken dat er een nieuwe weekcyclus bodem is gevormd, zou de AEX een nieuwe aanval moeten doen op het meerjarig record rond 540 punten. De bodem wordt namelijk afgerond door het doorbreken van de voorgaande top. Zover is het nog niet, maar zolang de trendindicator een groene pijl op het scherm tovert, volgen we natuurlijk gewoon de pijlen.

De maandcyclus loopt op zijn laatste benen

Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan lijkt de maandcyclus op zijn laatste benen te lopen. De AEX heeft met het doorbreken van de top van 2015 nog steeds een patroon van hogere toppen en hogere bodems. Er is dus nog niets aan de hand. We moeten dan wel voor lief nemen dat de AEX kan corrigeren tot de bodem van 2016 rond de 380 puntengrens.

We kunnen nog een forse correctie krijgen

Wanneer we ervan uitgaan dat de maandcyclusbodem nog moet worden gevormd, dan zou dit inhouden dat we nog een (forse) tik naar beneden kunnen krijgen. Zover is het echter nog niet, maar we houden dit natuurlijk wel in het achterhoofd. Grotere bewegingen beginnen natuurlijk op de kleinere time frames zoals de daggrafiek.

Let op de dagcyclusbodem rond 506 punten

Belangrijk is dat in de daggrafiek de dagcyclusbodem rond de 506 puntengrens intact blijft. Een slot onder deze cyclusbodem zou een signaal kunnen geven dat de weekcyclusbodem en zelfs de maandcyclusbodem in wording zijn. Aangezien dit cycli van een hogere orde zijn, zijn deze vanzelfsprekend dominant.

DAX neemt behoorlijk gas terug

De Duitse beurs nam in juni ook behoorlijk gas terug na het aanscherpen van de all time high. Bij de Duitse DAX zien we ook een stevige correctie, die geïnitieerd lijkt te worden door het naderen van het einde van de maandcyclus. De cyclus van de hogere orde, de kwartaalcyclus, staat, net als bij de AEX index, nog steeds aan het begin en zorgt daardoor voor opwaartse druk.

De Amerikanen zetten de aanval in

De Amerikaanse Dow Jones-index zit nog steeds comfortabel in een stijgende trend en scherpt zelfs het recordniveau verder aan. De all time high wordt vrijwel wekelijks verder aangescherpt. Beleggers willen nog steeds maar één kant op: omhoog. En dat is, zoals eerder opgemerkt, opmerkelijk aangezien de Dow Jones in 2009 nog onder 6500 punten dook en inmiddels ruim boven 20.000 punten noteert.

Russell 2000 wig

Russell 2000 oogt vermoeid

De kleinere fondsen, die samen de Russell 2000 vormen, lijken vermoeidheidsverschijnselen te vertonen. Sinds december 2016 is sprake van min of meer een zijwaarts verloop. Hierdoor lijkt zich een wigpatroon te vormen. Een oplopende wig is vaak een voorbode voor een correctie. Het signaleert dat de kracht er uitloopt.

Hou De kleinere fondsen in de gaten

Mocht de Russell 2000 op dagbasis gaan verzwakken, dan kan dit een voorbode zijn voor een wat grotere correctie: een nieuwe maandcyclusbodem. Zover is het nog niet, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Het feit dat beleggers wat voorzichtiger worden bij de kleinere aandelen (in de Verenigde Staten) geeft aan dat de risicobereidheid wat lijkt af te nemen.

IVX

Nog steeds Historisch lage niveaus van de impliciete volatiliteit

De impliciete volatiliteit van de AEX is op dit moment 10,1%. De historische volatiliteit, gebaseerd op de laatste 20 handelsdagen is, door de correctie, opgelopen naar 12,4%. De impliciete volatiliteit is nog steeds bijzonder laag: het IVX percentiel nu 2,2%. Dit betekent dat circa 98% van de waarnemingen van de historische impliciete volatiliteit hoger ligt dan de actuele impliciete volatiliteit.

Turbulentie in 2017

De vraag is nog steeds of dit de bekende stilte voor de storm is, of dat alle wereldproblemen inmiddels opgelost zijn en we kunnen verwachten dat de komende jaren alleen maar voorspoed gaat brengen. Wie het weet, mag het zeggen. Ik hou er echter wel rekening mee dat we nog wel wat turbulentie zullen zien in 2017…

Stoxx kwartaal 2000

Nog niet overal feest

De Eurostoxx50 lijkt een lagere top dan die in 2015 te hebben gevormd. Nog niet op alle plaatsen binnen Europa is het dus feest. Dit zou een slecht teken zijn na de vorming van een lagere top ten opzichte van 2007 wat weer een lagere top was dan rond de millenniumwisseling. De optimist focust natuurlijk op de hogere bodem die is gevormd, waardoor een consolidatiedriehoek lijkt te zijn gevormd.

2017 is het jaar van de kleine Nederlandse aandelen

De small cap index AScX noteert nog steeds rond de all time high niveau, die in juni verder met aangescherpt, ruim boven de magische grens van 1000 punten. De kleinere fondsen hebben nauwelijks een correctie laten zien. 2017 lijkt vooralsnog het jaar van de kleine Nederlandse aandelen.

Minder aandelen in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten nog maar 19 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand nog 24 aandelen waren. Niet minder dan 11 aandelen zitten dus in een dalende trend, zodat de stijging wat minder breed wordt gedragen.

Lage optiepremies

Zoals we in de voorgaande maanden al enkele maanden constateerde, een lage volatiliteit houdt niet automatisch in dat de volatiliteit moet stijgen. De volatiliteit is nog steeds laag en kan lang op dit lage niveau blijven. De optiepremies zijn wel weer iets opgelopen en je ontvangt dus weer iets meer voor het schrijven van opties. We blijven natuurlijk wel voorzichtig met het opzetten van nieuwe optieposities.

optie-alert

Behoorlijke turbulentie

Het waren de afgelopen weken vrij pittige weken om het fonds veilig door de forse correctie en het felle herstel door te sturen. Er was dan ook even wat minder tijd om een uitgebreid verslag te schrijven, waardoor dit verslag even op zich heeft laten wachten. Het resultaat van het fonds gaat natuurlijk altijd voor. Niet in de laatste plaats omdat ik natuurlijk ook met m’n eigen geld en dat van mijn kinderen in het fonds zit ;-)

SuperMomentumPortefeuille

Diverse nieuwe records

TopPortefeuille

Niet alleen de optieportefeuille scherpte het recordniveau verder aan. Ook de aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2007: + 33,9%) en de TopPortefeuille (2007: + 38,7%) scherpten het record opnieuw verder aan. Ook AandelenAlert doet het prima en staat sinds 1 januari ruim 16% in de plus, aanzienlijk beter dan de AEX index.

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.