Het BeursBulletin Beleggingsfonds sloot de maand maart af met een fraaie winst van 8,6%. Hiermee werd de ‘benchmark’ EuroStoxx50 opnieuw ruimschoots verslagen. Het fonds heeft optimaal kunnen profiteren van de stijgende lijn die de aandelenbeurzen hebben ingezet.

Een groot aantal sterke aandelen zoals Fugro, Philips en ArcelorMittal heeft bijgedragen aan de sterke ‘performance’ van het fonds. Bovendien profiteerde het fonds van de schuldperikelen rondom Griekenland middels een shortpositie in de euro/dollar. De AEX wist (afgelopen week) eindelijk uit de zijwaartse trend van de afgelopen zeven maanden te breken. Indien de AEX-index de ingeslagen weg weet te vervolgen, kunnen we eindelijk weer ten volle gaan profiteren van ons trendvolgende systeem.

AEX breekt eindelijk uit
De AEX-index deed in de eerste paar maanden van het jaar weer een aanzienlijke stap terug. De Amsterdamse hoofdgraadmeter bereikte daarbij in februari een dieptepunt op 311,53 punten. Deze neergaande beweging kan als een gezonde correctie worden gezien binnen de stijgende trend sinds maart 2009.

AEX

Sinds begin maart zette de AEX een krachtige rally in waarbij zelfs de dalende weerstandslijn sinds het jaar 2007 werd doorbroken. De AEX gooide de afgelopen maand alle remmen los en scherpte het hoogste punt sinds het najaar van 2008 aan. Hiermee brak de AEX eindelijk uit de bandbreedte tussen circa 300 en 345 punten. De AEX-index werd circa zeven maanden in deze ‘range’ gegijzeld. We mogen natuurlijk een stap terug niet uitsluiten, maar de indicatoren die het afgelopen jaar een koopsignaal gaven, staan nog steeds op groen.

De AEX is in februari netjes opgeveerd boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Dit oplopende gemiddelde duidt op een stijgende lange termijn trend. Bovendien staat het koopsignaal van de Coppock-indicator als een huis. Deze betrouwbare indicator gaf in mei/juni 2009 reeds aan dat de ‘rouwperiode’ op de beurs ten einde was. Sindsdien is de AEX-index fors gestegen waarbij een deel van de averij sinds 2008 kon worden ingelopen.

BeursBulletin Beleggingsfonds profiteert van de trend
Het actieve beleggingsbeleid van BeursBulletin, waarbij sterke fondsen worden gekocht, terwijl in zwak presterende aandelen ‘baisse posities’ worden opgebouwd, heeft zijn vruchten afgeworpen. Zo profiteerde het fonds van ‘baisse posities’ in de euro/dollar en diverse aandelen zoals BAM Groep, Dexia en TomTom. De grootste winsten werden echter behaald middels longposities in sterke fondsen zoals ArcelorMittal, Fugro, Vopak en Philips. Een fraaie winst van ruim 22% konden we bijschrijven dankzij de overname van Smit Internationale door baggerconcern Boskalis. Op donderdag 6 september 2009 namen wij Smit in portefeuille op, waarbij onze klanten het volgende advies kregen:

“Nieuwe tip nr. 1321 Smit Internationale. BeursBulletin ID: wij kopen 39 aandelen Smit Internationale (fondscode 38380) tegen een koers van 51,18 euro, uiterste limiet 52,46 euro.”

Eind maart hebben wij onze stukken Smit Internationale aangeboden tegen het overnamebod ad € 60,- per aandeel. Het sluitingsbericht op 23 maart 2010 luidde:

“Sluitingsbericht  nr. 1321 Smit Internationale. BeursBulletin ID: wij melden aan 39 aandelen Smit Internationale (fondscode Binck 150150) tegen een koers van 60 euro, winst circa 448 incl. dividend.”

Hiermee blijkt eens temeer dat geduld een schone zaak is: winstgevende posities hebben tijd nodig om te renderen. Des te korter er op de bal wordt gespeeld, des te groter de kans dat men op het verkeerde been wordt gezet door de waan van de dag en dat men de grote lijn uit het oog verliest. Het missen van (grote) winsten is hiervan het gevolg. BeursBulletin houdt daarom liever de grote lijn in het oog en koestert de winstgevende posities. Bovendien worden deze posities beschermd indien de marktomstandigheden hierom vragen.

Winstgevende posities krijgen van ons de tijd om door te groeien, terwijl verliezen zo snel mogelijk worden afgekapt. Op deze wijze wordt al sinds 2004 een gedegen en goed resultaat behaald.

Wij hebben herhaaldelijk in het fondsverslag uitgedragen dat een positieve visie ten aanzien van de AEX gerechtvaardigd is, zij het met nodige oplettendheid. We stelden in het verslag van februari dat de AEX evenwel een richting zou moeten kiezen, door het consolidatiepatroon van de afgelopen maanden te doorbreken: opwaarts, danwel neerwaarts.

De recente opwaartse uitbraak uit de brede bandbreedte, is een stap in de goede richting. Het is evenwel belangrijk dat de AEX de stijgende lijn weer weet voort te zetten zodat de uitbraak wordt bevestigd. Daarnaast zou het een teken van kracht zijn indien meerdere fondsen c.q. sectoren de stijging weten te schragen en dat daarbij tevens de volumes toenemen. Desalniettemin, het BeursBulletin Beleggingsfonds is nog steeds goed gepositioneerd om optimaal te profiteren van het huidige sentiment.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.