Update BeursBulletin Beleggingsfonds maart 2012

AEX op zoek naar de bodem

Het BeursBulletin Beleggingsfonds kende een goede start van2012. In maart hield het fonds met -0,3% goed stand, terwijl de ‘benchmark’ Eurostoxx50 een verlies leed van 1,4%. Het beleggingsfonds heeft het positieve resultaat voor dit jaar vooral te danken aan de zogenoemde ‘long only’ aandelenportefeuilles, zoals de Dividend- en RatioPortefeuille.

De RatioPortefeuille kon optimaal profiteren van het verbeterde sentiment binnen het segment van middelgrote en kleine Europese fondsen. De portefeuille Energie en Financiële dienstverlening en OptieAlert droegen ook bij aan het positieve resultaat.

AEX op zoek naar richting

De AEX trok de stijgende lijn in maart aanvankelijk door en scherpte het jaarrecord aan rond 337 punten. Vervolgens ging het mis: de index daalde richting 320 punten. Zoals zo vaak het geval was, speelde Griekenland een belangrijke rol in het negatieve sentiment.

In maart werd een akkoord gesloten met schuldeisers voor een herstructurering van de Griekse schuldenlast. Meer dan 85% van de schuldeisers hebben voor een bedrag van ruim € 150 miljard aan Griekse staatsobligaties aangeboden. In totaal moesten banken daardoor 70% op hun leningen afboeken.

Na de opluchtingsrally in maart, wist de AEX niet meer te overtuigen en sloot per saldo in de min. Nog steeds worstelt de AEX met de dalende weerstandslijn die over de toppen van 2007 en 2011 kan worden getrokken. Aan de andere kant staat de hogere bodem van november 2011 ten opzichte van het dieptepunt van 2009 er nog steeds, waardoor we van een consolidatiedriehoek kunnen spreken.

Zodra de AEX eindelijk afscheid weet te nemen van de dalende weerstandslijn, kan koers worden gezet richting de top van juli 2011. De weg naar de top van vorig jaar rond 374 punten is vanaf het huidige niveau echter nog lang.

Sinds begin februari kan de beweging van de index als ‘zijwaarts’ worden betiteld. Het is positief dat de stijgende trend vanaf het dieptepunt in september nog steeds intact is. Dit biedt perspectief om winstgevende posities uit te breiden.

Ratio- en DividendPortefeuille overtuigend in de plus

Vorig jaar hebben de Ratio- en DividendPortefeuille wat tegenwind gehad, toen er een storm op de aandelenbeurs opstak. Dit jaar is het tij ten goede gekeerd en staan deze portefeuilles overtuigend in de plus met winsten van meer dan 10%.

De resultaten op lange termijn zijn sterk en we blijven daarom een rotsvast vertrouwen houden in deze strategieën. Het volgen van deze winstgevende strategieën vereist echter wel het nodige geduld. Beleggers die kort op de bal spelen en het geduld niet kunnen opbrengen om op lange termijn te kunnen oogsten, missen de kans op fraaie winsten.

DividendPortefeuilleDoor geduld te betrachten én oog te hebben voor de lange termijn, krijgen fondsen die in de Ratio- en DividendPortefeuille werden opgenomen, de tijd om een fraai resultaat te realiseren. Voor wat betreft de DividendPortefeuille: na 1 jaar worden deze fondsen verkocht, ongeacht met een winst of verlies.
Fondsen die in de RatioPortefeuille zijn opgenomen, worden doorgaans meer tijd gegund, in de regel 3 jaar. Het vergt enige tijd, soms wel jaren, dat ondergewaardeerde ondernemingen worden opgepakt door de markt.

RatioPortefeuille
Naast deze minder actieve benadering van de markt, hanteren wij ook strategieën die actiever zijn, waarbij korter op de bal wordt gespeeld. Ook is er ruimte voor ‘shortposities’ om het neerwaarts risico af te dekken. De portefeuille Energie en Financiële dienstverlening bijvoorbeeld heeft dit jaar mede daardoor ook een fraaie winst kunnen boeken.

Daarbij werden zowel long- als shortposities ingenomen in financiële waarden, vastgoedfondsen en energie- en oliefondsen. Op deze wijze heeft het beleggingsfonds geprofiteerd van koersdalingen van onderliggende waarden en werd daarmee het neerwaarts risico van het fonds (gedeeltelijk) afgedekt.

BeursBulletin-portefeuille Energie & Financiële dienstverlening

De Top- en SuperMomentumPortefeuille komen dit jaar vooralsnog minder goed uit de verf. Ook voor deze strategieën geldt: geduld en discipline zijn belangrijk voor een goed resultaat, aangezien de resultaten van deze strategieën op lange termijn bezien sterk zijn.

In februari en maart bewoog de AEX-index per saldo vrijwel zijwaarts, waarvan OptieAlert kon profiteren. Deze strategie behelst het kopen van aandelen en het (gedekt) schrijven van opties op deze aandelen. Op deze wijze wordt geprofiteerd van het verdampen van tijds- en verwachtingswaarde van opties. Mochtde AEX de komendetijd geen terreinwinst weten te behalen of zelfs (licht) dalen, dan nog is het mogelijk om met OptieAlert geld te verdienen.

Bijvoorbeeld met dividend. Meimaand, dividendmaand staat immers weer voor de deur, waarin een groot aantal AEX-fondsen ex-dividend gaat. AEX-indexzwaargewicht Royal Dutch Shell is daar één van. Enerzijds profiteert OptieAlert dus van dividenduitkeringen en anderzijds van het verdampen van tijd- en verwachtingswaarde.

Dankzij het combineren van diverse strategieën, wordt een stevige basis gelegd voor een goed resultaat. Het beleggingsfonds kan hiervan profiteren. Uiteraard blijven we alert en zullen we waar nodig de strategieën aanscherpen om het resultaat te verbeteren.

Drs.Harm van Wijk

BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.