Update BeursBulletin Beleggingsfonds maart 2017

AEX week

Het BeursBulletin beleggingsfonds heeft de derde maand negatief afgesloten met een verlies van 2%. De EuroStoxx50 steeg in de derde maand van 2017 met 5,5%. De AEX staat, mede dankzij het overnamebod op Unilever en AkzoNobel, sinds begin van dit jaar fors in de plus.

Forse stijging

AEX 2017

De AEX index doorbrak de 500-puntengrens en stoomde door naar 518,88 punten. Voor onze optieposities ging deze stijging te hard. We waren dan ook genoodzaakt om wat geschreven callopties terug te kopen. Vanwege de forse stijging, ging dit gepaard met verlies. Dit soort forse stijgingen zien we niet vaak, maar hoort er natuurlijk wel bij.

De stijging gaat steeds harder

AEX week

De stijging zet zich in een steeds hoger tempo door. De kracht in de markt is zo groot, dat de top van 2015 werd doorbroken. Momenteel consolideert de AEX rond deze top van 2015. We spreken daarom van een test van dit niveau rond 510 punten.

AEX maand

De top van 2015

Vaak zien we dat voormalige weerstanden voor de nodige weerstand zorgen. Ik had niet verwacht dat de top van 2015 zo makkelijk zou worden doorbroken. Om die reden schreven we opties met uitoefenprijs 520 punten. Bovendien houden we rekening met het feit dat in april en mei er veel aandelen dividend uitkeren.

€ 15 aan dividend

Op jaarbasis keren de aandelen, die zijn opgenomen in de AEX index, € 15,03 aan dividend uit. Het merendeel van het dividend wordt uitgekeerd in het voorjaar. Dit is ook te zien aan de future termijn contracten (FTI) op de AEX:

Serie Laatste Bied Laat Cumulatief volume
FTI APR 2017 514,85 514,80 514,85 12.878
FTI MAY 2017 508,40 506,25 508,95 1
FTI JUN 2017 505,30 497,00
FTI SEP 2017 500,60
FTI DEC 2017 440,00
FTI MAR 2018

Dividend wordt ingeprijsd in de AEX futures

Het verschil tussen de april en mei-serie is circa € 6. Tussen de derde vrijdag van april en de derde vrijdag in mei wordt er dus circa € 6 aan dividend uitgekeerd, waardoor de koersen van de aandelen dalen, waardoor dus de AEX met circa zes punten daalt. Aangezien de dividenduitkeringen te verwachten zijn, wordt dit ingeprijsd in de future termijncontracten.

De AEX gaat met zeven punten dalen

Het verschil tussen de juni en de april serie bedraagt circa € 7. Dit betekent dat op de derde vrijdag van juni de AEX € 7 lager staat (ceteris paribus) vanwege de uitkering van dividend. Een AEX-optie met als uitoefenprijs 520 punten, kom dus overeen met een actuele stand van de AEX van 527 punten.

Op tijd bijsturen

Er is dus nog de nodige ruimte gemeten vanaf het huidige niveau. Het is echter zaak om op tijd bij te sturen. Hoe hoger de AEX, hoe hoger de delta, hoe hoger de gamma, hoe meer je in de problemen dreigt te komen. Het is dus zaak om vroeg in actie te komen. Helaas blijkt achteraf echter dat je nogal eens voor niets hebt bijgestuurd.

Vermoeidheidsverschijnselen bij de AEX

Zo zien we dat de AEX inmiddels wat vermoeidheidsverschijnselen laat zien. De maandcyclus lijkt op zijn laatste benen te lopen. Ook de weekcyclus lijkt aan het einde van de tweede helft te staan. De vraag is dus of de AEX in staat is om op korte termijn een nieuw record voor 2017 op het bord te zetten.

Een lagere top

De tweede top in maart ligt op een lager niveau dan de eerste top van maart. Dit zou erop kunnen duiden, dat de kracht een beetje afneemt. Een consolidatie in tijd of in prijs, mag daarom niet worden uitgesloten. Dit speelt onze Iron Condors natuurlijk in de kaart.

De start van een cyclus is het meest krachtig

Het risico dat de AEX toch verder doorstijgt, waardoor de call spread verder in de problemen komt, mag niet worden genegeerd. De dominantere kwartaalcyclus is immers pas gestart. De start van een nieuwe cyclus is het meest krachtig. Dit zien we ook aan de stijging van de AEX in de afgelopen 12 maanden.

AEX kwartaal

De toekomst ziet er zonnig uit, ondanks Brexit en Trump

De AEX wist sinds begin 2016 op te klimmen van 378,53 punten naar 518,88 punten (circa 37%). Een forse stijging waarbij het lijkt alsof alle problemen zijn opgelost. Ondanks de Brexit en de verrassende verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten, zien de beleggers de toekomst blijkbaar met veel vertrouwen tegemoet. Dit blijkt ook uit de lage volatiliteitsindex.

Geen paniek

De volatiliteitindex, ook wel VIX of paniekindicator genoemd, staat op een historisch laag niveau van 12,7%. Dit niveau komt overeen met een impliciet volatiliteitspercentiel van 17,8%. Dit houdt in dat ruim 80% van alle waarnemingen hoger ligt dan het huidige niveau.

Lage optiepremies

Een lage volatiliteit houdt niet automatisch in dat de volatiliteit moet stijgen. De volatiliteit kan lang op dit lager niveau blijven. Het houdt wel in dat de optiepremies laag zijn. Je ontvangt dus weinig voor het schrijven van opties. Om deze reden waren we genoodzaakt om relatief lange optieposities in te nemen.

Verliezen zijn niet te vermijden

Door de relatief snelle stijging van de AEX in de afgelopen maand leverde dit dus een verlies op. Verliezen zijn nou eenmaal niet te vermijden. Zeker niet wanneer een bovengemiddeld rendement wordt nagestreefd. Het is echter wel zaak om de verliezen beperkt te houden. Een verlies van 2% is natuurlijk te overzien en valt relatief eenvoudig weer weg te werken.

Beperken van verliezen

Voor een verlies van 10%, moet de portefeuille 11% in waarde stijgen om dit weer goed te maken. Voor een verlies van 50%, moet 100% rendement worden gemaakt om weer op het instapniveau te komen. Voor een verlies van 90% zal een rendement van 1000% moeten worden gemaakt om weer uit de rode cijfers te komen. Het beperken van verlies is daarom van het allergrootste belang.

Diverse nieuwe records

Het beperken van verliezen kan onder andere door spreiding. De aandelenportefeuilles hebben vanzelfsprekend geprofiteerd van de forse stijging. Zo staan de Trendportefeuille, de DividendPortefeuille, de SuperMomentumPortefeuille en de TopPortefeuille op een nieuw record. Het spreiden over verschillende strategieën werpt dus zijn vruchten af.

SuperPortefeuille

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan deze column.

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.