Update BeursBulletin Beleggingsfonds maart 2018

volatility

De Europese markten kregen in maart opnieuw klappen te verwerken. De Europese beurzen daalden verder en noteren sinds de start van het jaar allemaal een verlies. Het BeursBulletin beleggingsfonds heeft in maart de forse daling op de beurzen redelijk doorstaan. De Stoxx50 daalde met 2,25% en het fonds daalde met 0,4%.

Alle zeilen bijzetten

Ik ben hier zeker niet tevreden mee, maar de markt is zeer uitdagend op dit moment. De forse daling in februari en de felle stijgingen zorgen er voor dat we alle zeilen moeten bijzetten, maar ik heb er alle vertrouwen in dat door het spreiden over diverse bewezen strategieën, we in staat moeten zijn om een mooi rendement te behalen.

2018 is een turbulent jaar

Het meerjarig record werd 23 januari aangescherpt tot 572,81 punten om vervolgens op 9 februari een laagste stand van 515,96 punten te laten optekenen. Beleggers worden voortdurend op het verkeerde been gezet, door de forse bewegingen. De AEX stuitert de afgelopen maanden heen en weer tussen 515 en 540 punten.

Schijnbewegingen

De optiestrategieën hebben het moeilijk vanwege de lage premies en de vele schijnbewegingen. Maar ook de aandelenstrategieën hebben het door de dalende koersen in 2018 zwaar. Om nog maar te zwijgen van de koersen van Bitcoin en Ethereum. Maar goed het jaar is nog niet om.

AEX dag

Trading Navigator op kopen

De Trading Navigator is inmiddels weer gedraaid, dus lijken we op weekbasis weer in een stijgende trend te zijn beland. We krijgen niet vaak signalen, dus we moeten dit serieus nemen. Omdat we in een dalende trend zaten, moesten we het grootste deel van alle optieposities afbouwen. We gaan dus op zoek naar nieuwe optieposities.

AEX week

AEX week

Europa oogt zwak

Het enthousiasme spat er nog steeds niet vanaf in Europa. De Europese beurzen noteren voor 2018 allemaal rode cijfers. De Duitse DAX en de Stoxx 50 scherpten eind maart de dieptepunten voor 2018 verder aan. De DAX onderwierp de bodem, die in de zomer van 2017 werd gevormd, aan een zeer zware test. Lagere toppen wisselden de lagere bodems de afgelopen maanden af.

De maandcyclus op weg naar de tweede helft?

Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan lijkt er een midcycle low te zijn gevormd, wanneer we ervan uitgaan dat de bodem medio 2017 is gevormd. De aanval op de top van 2007 op 563 punten slaagde, maar de AEX maakte vervolgens direct rechtsomkeert. Indien er een bodem op weekbasis is gevormd, dan zou dit kunnen duiden op de vorming van midcycle low, zodat we aan de tweede helft van de maandcyclus kunnen beginnen.

AEX maand

De stijging verliest wat aan kracht

Op de kwartaalgrafiek lijkt de invloed van de nieuwe kwartaalcyclus, die begonnen is in 2016, af te nemen. De indicatoren krullen naar beneden door de daling in eerste kwartaal van 2018. De kwartaalcyclus lijkt inmiddels alweer op de helft van de cyclus te zitten.

AEX kwartaal

Het vertrouwen onder beleggers neemt weer toe

Iedere grote beweging, begint bij een kleine beweging, dus daarom houden we de daggrafiek en de weekgrafiek scherp in de gaten. Zowel de dag als de weekgrafiek nemen in kracht toe. De daggrafiek zal natuurlijk als eerste tekenen van kracht moeten tonen, voordat het vertrouwen onder beleggers weer toeneemt.

DAX en Eurostoxx50 ogen zwak

De DAX lijkt de top te hebben gezet, met het aanscherpen van meerjarig record. De daling van de Duitse DAX lijkt impulsief. Het beeld oogt bij de Duitse DAX behoorlijk zwak. De Eurostoxx50 oogt ook zwak en laat ook lagere toppen en lagere bodems zien op dagbasis. De Franse CAC40 oogt ook niet sterk.

De Europese beurzen weten niet te overtuigen

De brede Euronext 100 wist wel boven het dieptepunt van februari te blijven, net als de AEX index. De vraag is dus nu of de DAX of de AEX de toon gaat zetten. Is er nu sprake van bodemvorming of consolidatie binnen een dalende trend? Dit is natuurlijk de grote vraag die beleggers bezighoudt. We houden daarom de daggrafiek scherp in de gaten.

De Amerikanen testen dieptepunt van februari

De Amerikaanse indices wisten in maart op te veren rond het niveau waar in februari een bodem werd gevormd. Het is natuurlijk van groot belang dat de Amerikaanse indices boven deze dieptepunten blijven. Met uitzondering van de Nasdaq, wisten de Amerikaanse indices geen hogere top te vormen na de bodem van februari. Dit is natuurlijk geen teken van kracht.

Meer aandelen in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten er momenteel 19 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand 17 aandelen waren. 11 aandelen zitten dus in een dalende trend, zodat de stijging iets breder wordt gedragen. Het lijkt er dus op dat er heel voorzichtig weer wat meer optimisme onder beleggers te zien is al zien we nog steeds veel angst onder beleggers: http://money.cnn.com/data/fear-and-greed

Lage optiepremies

De optiepremies zijn weer op meer normale niveaus komen, al zijn deze nog steeds laag. Ook zijn de premies op dit moment lager dan je zou verwachten gezien de beweeglijkheid van de afgelopen periode. De impliciete volatiliteit is aanzienlijk lager dan de historische volatiliteit. Kennelijk verwachten beleggers (impliciet) minder beweeglijkheid dan in de afgelopen maanden (historisch).

volatility

Spreiden over strategieën

Omdat we niet afhankelijk willen zijn van het succes van 1 strategie, gebruiken we nu meerdere strategieën. We kijken bijvoorbeeld naar de opbrengsten bij het mijnen van digitale munten. Het mijnen van digitale munten leverde eind 2017 zeer interessante rendementen op.

Lagere opbrengst voor miners

Door de dalende koersen van de Bitcoin en Ethereum in combinatie met de toegenomen moeilijkheidsgraad (omdat er steeds meer mensen gaan mijnen) daalde de opbrengsten de afgelopen tijd fors. De moeilijkheidsgraad geeft aan hoeveel rekenkracht is ingezet door het netwerk. Sinds medio december is de moeilijkheidsgraad ongeveer verdubbeld.

moeilijkheidsgraad btc

Bitcoin daalt 66%

In dezelfde periode is de koers van Bitcoin met circa 2/3 gedaald zodat de opbrengsten van het minen gedecimeerd zijn. Het verwerken van transacties is daardoor veel minder interessant geworden dan enkele maanden geleden. De grote vraag is natuurlijk of dit in de nabije toekomst weer gaat veranderen. Zie ook het gratis boek “De meest gestelde vragen over de Bitcoin”. https://beleggen.com/bitcoin

Bitcoin sinds december 2017

Behoorlijke turbulentie

Het waren de afgelopen jaren pittige tijden voor optiebeleggers. Zeker gezien het feit dat de impliciete opties/volatiliteit-beweeglijkheid/” title=”volatiliteit”>volatiliteit nog steeds laag is en de premie op opties dus nog steeds historisch laag is. De aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2017: + 85,1%) en de TopPortefeuille (2017: + 65%) deden het in 2017 fantastisch. Aanzienlijk beter dan de AEX index (+12,7%) of de Stoxx 50 (+6,5%).

SuperMomentumPortefeuille

TopPortefeuille

De kracht van spreiding

Dit is dus de kracht van spreiding. Op het moment dat enkele strategieën minder goed presteren, presteren andere strategie juist weer uitstekend. Ook de TrendPortefeuille en de DividendPortefeuille doen het uitstekend. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën om daarmee een nog bredere spreiding te krijgen.

Dividend-Portefeuille

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door optieposities, werd het afgelopen jaar ruimschoots gecompenseerd door onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles in 2017 was 25,1%.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.