Laatste update:

De effectenbeurzen daalden in mei verder af van de Europese schuldenberg. Dit resulteerde in een verlies van niet minder dan 7,3% voor de EuroStoxx50. Het BeursBulletin Beleggingsfonds wist hierdoor eveneens de voeten niet geheel droog te houden, niet in de laatste plaats door de snelle omslag van het sentiment in de afgelopen weken. Sinds het begin van dit jaar echter, verslaat het fonds met een winst van circa 2% de EuroStoxx50, die niet minder dan 15% verloor sinds de start van 2010.

Dankzij het uitbouwen van winstgevende posities in sterke fondsen en diverse shortposities in zwak presterende fondsen, waaronder financiële waarden, wist het fonds dit jaar een goede prestatie neer te zetten. Zo profiteerde het fonds zelfs van de schuldperikelen rondom Griekenland, Portugal en Spanje. Doordat de euro daardoor een nieuw dieptepunt van de afgelopen vier jaar bereikte, voegde onze shortpositie(s) in de euro mooie winsten toe aan het fonds.

AEX glijdt van de schuldenberg

De AEX bereikte eind april weliswaar een hoogste punt rond 360 punten, maar gleed vervolgens hard naar beneden. Eind mei werd zelfs een dieptepunt op 301,48 punten aangetikt.

AEX

De uitslaande Griekse veenbrand is nog steeds niet meester. Sterker nog, de financiële markten van onder andere Portugal, Italië en Spanje stonden eveneens onder zware verkoopdruk. Het is evenwel zorgwekkend dat ‘veilig’ geachte landen, zoals Frankrijk, België, Duitsland en Nederland, eveneens vlam lijken te vatten.

Het gevaar komt echter niet alleen uit het zuiden. Onlangs stelden Hongaarse overheidsfunctionarissen onheilspellend dat het Midden-Europese land “niet ver verwijderd zou zijn van een crisis-Griekse stijl”. Dit zorgde de afgelopen dagen voor nieuwe onrust, waardoor de koers van de euro verder onder druk kwam te staan. De euro bereikte zelfs het laagste niveau sinds eind 2005.

De economie van Finland is in het eerste kwartaal opnieuw in een recessie beland. Het bruto binnenlands product (bbp), daalde over de eerste drie maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2009. Op jaarbasis bedroeg de krimp 0,8%. Daarnaast werd Groot-Brittannië tot haast gemaand door Fitch met het nemen van bezuinigingsmaatregelen. Volgens de kredietbeoordelaar wacht het land met zijn begrotingsmoeilijkheden een “formidabele uitdaging”. Bovendien jagen de aangekondigde bezuinigingen van diverse overheden in Europa de onzekerheid verder aan over de voortgang van het economisch herstel, aldus Fitch. Kortom: de problemen komen nu uit het zuiden, oosten, westen en uit het noorden.

Toenemend wantrouwen banken
Het is veelzeggend dat (Europese) banken een recordbedrag van circa € 350 miljard hebben gestald bij de Europese Centrale Bank (ECB) tegen een rentepercentage van (slechts) 0,25%. Dat impliceert een afnemend vertrouwen van de commerciële banken onderling. Kennelijk doen banken dat liever, dan hun overtollige kasgeld voor één dag aan elkaar uit te lenen tegen een hogere rente. Een aantal weken geleden bedroeg het bij de ECB gestalde saldo circa € 320 miljard. Ter illustratie: een aantal jaren geleden zetten de banken doorgaans niet meer dan € 9 miljard aan ‘kort geld’ uit bij de ECB.

Fonds voegt waarde toe ondanks daling beurzen
Ondanks, of beter gezegd: dankzij de Europese schuldencrisis wist het fonds in waarde toe te nemen. Terwijl de AEX-index en de EuroStoxx50 sinds het begin dit jaar een verlies noteren, staat het fonds in de plus. Het actieve beleggingsbeleid dat door BeursBulletin wordt gevoerd, werpt zijn vruchten af. Sterke fondsen worden gekocht, terwijl in zwak presterende aandelen ‘baisseposities’ worden opgebouwd. Zo profiteerde het fonds andermaal van shortposities in de euro alsmede van ‘baisseposities’ in een aantal zwak presterende fondsen zoals financiële waarden. Bovendien werden fraaie winsten verzilverd op bijvoorbeeld Fugro en niet te vergeten Philips.

Weliswaar ondervond het fonds in mei stevige tegenwind vanwege de snelle omslag van het sentiment, maar de schade bleef beperkt. Dit kwam mede door het munt slaan uit de stijgende dollar en de aantrekkende Zwitserse frank.

BeursBulletin gunt winstgevende posities voldoende tijd om te groeien, maar verliezen worden daarentegen zo snel mogelijk afgekapt. Bovendien worden winstgevende posities beschermd indien de marktomstandigheden hierom vragen, bijvoorbeeld middels shortposities en longposities in de paniekindicator VIX. Uiteraard hebben wij ook mooie winsten verzilverd en op deze wijze wordt reeds sinds 2004 een gedegen resultaat behaald.

Wij hebben de afgelopen maanden in het fondsverslag veelvuldig verkondigd dat “grote alertheid was geboden”. Deze waarschuwing bleek geen overbodige luxe: door de schuldenperikelen zijn de effectenbeurzen opnieuw aanzienlijk onder druk komen te staan. Sinds het begin van dit jaar zien we hogere toppen en lagere bodems in de AEX, wat op nervositeit duidt. Doorgaans duidt dit op toenemende onzekerheid aan het einde van een stijgende trend.

Zolang de AEX rond, maar zeker onder, het (dalende) 200-daags voortschrijdende gemiddelde blijft hangen, blijven wij op onze qui vive. Het fonds heeft dan ook niet voor niets fraaie winsten verzilverd en het aantal posities gereduceerd. We hebben nog steeds een aantal winstgevende (long- en short)posities in portefeuille. We houden de posities in sterke fondsen aan en hebben ‘baisseposities’ in zwakke fondsen en zwakke valuta.
Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.