Ondanks de correctie op de aandelenbeurzen, wist het BeursBulletin Beleggingsfonds in mei de voeten droog te houden. De EuroStoxx50 verloor in mei 5% terrein, wat aangeeft dat beleggers nog niet vol vertrouwen naar de toekomst kijken. Het fonds is er desalniettemin in geslaagd om de winst voor dit jaar verder uit te bouwen, waarbij het rendement sinds het najaar van 2009 opliep tot 19%.

Sinds het begin van dit jaar wisten de succesvolle strategieën Ratio-, SuperMomentum- en de TopPortefeuille opnieuw fraaie winsten te boeken met uitschieters tot wel +9%. De trendvolgende portefeuilles zoals IndexAlert en Energie en Financiële dienstverlening deden het nog steeds minder, vanwege de vrijwel zijwaartse markt.

BeursBulletin

AEX corrigeert binnen stijgende trend

De Europese schuldencrisis, met Griekenland en Portugal in de hoofdrol, drukte opnieuw het sentiment op de aandelenmarkten. De AEX-index dook in mei naar het laagste punt van dit jaar rond 340 punten. De AEX zette vervolgens een herstel in en kwam zodoende met de schrik vrij.

Het is bemoedigend dat de AEX de steile korte termijn dalende weerstandslijn sinds medio mei heeft doorbroken. De index heeft evenwel nog een lange weg te gaan voordat de dalende trend van de afgelopen weken is verlaten. De dalende weerstandslijn vanaf de top van februari komt net onder 370 punten uit.

De AEX dook weliswaar onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, maar de curve is nog steeds stijgend. Bovendien is de belangrijke steunzone rond 340 punten nog intact. In maart veerde de AEX eveneens vanaf dit niveau op. Zolang dit steunniveau intact is, kan worden gezocht naar instapmomenten.

Ratio, SuperMomentum en Top bouwen winst uit
Zowel in voor- als in tegenspoed blijken de strategieën Ratio, Top en SuperMomentum uitstekend te presteren. Ondanks de correctie van de afgelopen maanden, behaalde de RatioPortefeuille een rendement van 9%, de SuperMomentumPortefeuille een winst van 6%, terwijl de TopPortefeuille een rendement van 2% optekende sinds begin januari.

BeursBulletin

De RatioPortefeuille laat al meer dan drie jaar de EuroStoxx50 ver achter zich en scherpt record na record aan. Sinds de start van 2008 staat de EuroStoxx50 36% lager en komt de winst van de RatioPortefeuille uit op 71%, een ‘outperformance’ van 107%.

De in september 2010 gelanceerde SuperMomentumPortefeuille heeft sindsdien een resultaat behaald van circa 23%. De TopPortefeuille heeft sinds de start op 1 januari 2008 een rendement van circa 19% behaald. Deze strategieën hebben dan ook een positieve bijdrage geleverd aan het beleggingsfonds.

BeursBulletin

BeursBulletin

Kracht van de strategieën

De kracht van de beleggingsstrategieën wordt goed geïllustreerd door de sterk presterende RatioPortefeuille. Door maandelijks aandelen toe te voegen, danwel nieuwe aandelen op te nemen, wordt de portefeuille breed gespreid.

Doordat tevens de aankoopmomenten worden gespreid, wordt het risico om op een ongunstig moment in te stappen, verkleind. Ten tijde van correcties worden sterk presterende kwaliteitsfondsen in portefeuille opgenomen, waarvan Colruyt een goed voorbeeld is. De Belgische retailer schurkt zelfs tegen de ‘all time high’ aan, ondanks de kwakkelende Belgische beurs.

BeursBulletin

Al sedert 1995 zit Colruyt in een stijgende trend, dit in tegenstelling tot veel Europese aandelen. In november 2010 werd een ‘all time high’ bereikt van € 41,685 waarna Colruyt wat gas terugnam. In maart veerde het aandeel op vanaf € 35,05 en ging daarna opnieuw in de aanval op het recordniveau. Het is een sterk teken dat Colruyt de afgelopen 10 jaar verviervoudigde, terwijl de Bel20 per saldo vrijwel geen terreinwinst boekte en de AEX de afgelopen tien jaar zelfs 50% verloor.

Door geduld te betrachten en oog te hebben voor de lange termijn, krijgen fondsen die in de RatioPortefeuille voorkomen voldoende tijd om een fraai resultaat te realiseren. Het kan immers enige tijd duren voordat de onderwaardering door de markt wordt onderkend.

Mochten de marktomstandigheden desalniettemin wijzigen, dan zullen tevens de aandelenposities van het beleggingsfonds worden afgedekt, indien het systeem dit aangeeft. We leven immers in economisch zeer interessante tijden.
Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.