Laatste update:

De effectenbeurzen werden in november opnieuw opgeschrikt door de Europese schuldenproblematiek. Daardoor liep het verlies voor de EuroStoxx50 sinds het begin van dit jaar op tot circa 10%. Dankzij een breed gespreide portefeuille, hield het BeursBulletin Beleggingsfonds de schade beperkt.

Ook al presteert het fonds dit jaar duidelijk beter dan de ‘benchmark’, we zijn niet tevreden en blijven dus onze strategieën aanscherpen. Eén van de doelstellingen is minder afhankelijk te worden van de trend. De in september gelanceerde SuperMomentumPortefeuille presteert met een resultaat van +10% uitstekend. De RatioPortefeuille laat dit jaar zelfs een winst zien van +18%. Gezien de per saldo zijwaartse markt, leveren deze strategieën derhalve een duidelijke bijdrage aan dit doel.

AEX onder druk door PIIGS

De AEX steeg sinds         september fors, maar verloor in november opnieuw aanzienlijk terrein. De schuldenproblematiek in Europa bereikte de afgelopen weken een nieuwe fase met een miljarden kostend reddingsplan voor Ierland. Daags voordat de kogel door de kerk ging, ontkenden de Ieren in alle toonaarden dat zij hulp nodig hadden. Inmiddels heeft Ierland een noodpakket ad € 85 miljard gekregen. De veenbrand begon in Griekenland, dat eerder dit jaar hulp van het IMF en de Europese Unie kreeg voor ruim € 100 miljard. Beleggers vrezen dat het hek van de dam is en dat Spanje, Italië en Portugal weldra zullen volgen.

AEX

Begin november rekende de AEX af met de weerstandszone rond 340 punten. De AEX-index leek vervolgens de jacht te hebben geopend op de top van dit jaar rond 358 punten. De oplaaiende problemen omtrent de PIIGS-landen gooiden echter roet in het eten. De index viel de afgelopen weken terug, waarbij de AEX richting de stijgende steunlijn sinds eind mei daalde. Al 14 maanden beweegt de AEX in een brede neutrale zone zonder noemenswaardige progressie te hebben geboekt.

Dow Jones

Voor de EuroStoxx50 geldt (vrijwel) hetzelfde verhaal. Dit jaar staat de brede Europese index op een verlies van circa 10%. Weliswaar steeg de EuroStoxx50 in 2009, maar heeft daarmee nog steeds het forse verlies van het rampjaar 2008 niet goedgemaakt. Sterker, de index staat circa 40% lager ten opzichte van begin 2008.

Succesvolle portefeuilles
De uitstekende prestatie van de RatioPortefeuille, +48% sinds februari 2008, steekt daarbij zeer positief af. Daarmee presteert de RatioPortefeuille sinds begin 2008 87% beter dan de EuroStoxx50. Wij zijn voortdurend actief om winstgevende strategieën te ontwikkelen en aan te scherpen. Op deze wijze kan BeursBulletin in elke markt geld verdienen: zowel in trenderende als in zijwaarts bewegende markten. Het laatste wapenfeit is de in september gelanceerde SuperMomentumPortefeuille die het rendement heeft opgevoerd tot circa 10%.

ratioportefeuille

Hoewel deze twee succesvolle portefeuilles deel uitmaken van het fonds, werd het totale rendement gedrukt door minder succesvolle trendvolgende portefeuilles zoals IndexAlert, Energie en Financiële dienstverlening en Industrie en Dienstverlening. Deze drie portefeuilles hebben, vanwege het ontbreken van een trend, terrein verloren. Sinds de start van ons beleggingsfonds in november 2008 is de EuroStoxx50, ondanks wilde bewegingen, geen centimeter opgeschoten.

Er kan een vergelijking worden getrokken met zeilen. Als er geen wind staat, dan komt het zeilschip niet vooruit. Sterker nog, door de steeds maar draaiende wind, staan de zeilen iedere keer net verkeerd. Vandaar dat wij naast geduld betrachten tot er weer een trend in de markt komt, tevens strategieën hebben ontwikkeld die ongeacht de trend geld verdienen. Door middel van het combineren van diverse strategieën, wordt een zeer robuuste portefeuille samengesteld.

Het allerbelangrijkste bij beleggen is dat het vermogen intact blijft, ook in dalende markten. Een verlies van 10% kan eenvoudiger worden goedgemaakt dan 50%. Als een beleggingsfonds meer dan halveert, dan moet de belegger minstens 100% goedmaken om er zonder kleerscheuren uit te komen. Een daling van 66,9% (zoals bij Fortis Obam in 2008) zal gevolgd dienen te worden door een stijging met meer dan 200% om weer op nul uit te komen. Een aantal beleggers zal dat waarschijnlijk niet meer meemaken.

Dankzij het afkappen van verliezen, kan BeursBulletin beter presteren dan de markt. Middels longposities in sterk presterende fondsen en shortposities in zwak presterende fondsen, wist het fonds in november, ondanks de aanzienlijke daling van de EuroStoxx50 er nog redelijk uit te springen.

En laten we eerlijk zijn, er zijn voor beleggers momenteel ook geen alternatieven. Een spaarrekening en/of obligaties leveren momenteel niets op. Met aandelen kan daarentegen koerswinst en dividendrendement worden behaald, mits er een goed systeem gedisciplineerd wordt gevolgd.

Op een spaarrekening ontvangt men een minimale rente. Afgezien van belasting en inflatie bestaat het risico dat een bank kan omvallen zoals we hebben gezien bij Icesave. Obligaties zijn ook niet zo ‘safe’ als voorheen werd aangenomen. Er bestaat wel degelijk een risico op wanbetaling door landen. EU-kandidaat Turkije bijvoorbeeld is er in de afgelopen 150 jaar al vier keer in geslaagd failliet te gaan. Griekenland en Ierland liggen reeds aan het infuus en de koersdalingen van deze obligaties hebben beleggers al een hoop geld gekost.

Vanwege de Europese schuldenproblematiek zijn obligatiekoersen aanzienlijk onder druk komen te staan. Daardoor zijn de effectieve rendementen op staatsleningen van Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje tot ongekende hoogten gestegen. Het is echter de vraag of dit soort landen de schulden ooit zullen afbetalen.

Zelfs de veilig gewaande Europese landen Nederland en Duitsland worden aangetast door de PIIGS. Het gevaar lijkt steeds meer dichterbij te komen: België en Frankrijk liggen momenteel ook al onder vuur. De lage vergoeding op Nederlandse en Duitse staatsobligaties biedt daarnaast geen enkele buffer tegen koersverlies.

De huidige ontwikkelingen bieden evenwel kansen middels het kopen van goed presterende aandelen en ‘shorten’ van zwak presterende fondsen. Zolang de stijgende steunlijn sinds eind mei, danwel het steunniveau rond 310 intact is, kunnen correcties mooie instapkansen bieden in kansrijke aandelen. Het is een bemoedigend teken dat veel indices recent het jaarrecord hebben aangescherpt, zoals de DAX-index, Next150 en diverse Amerikaanse indices.

Indien de AEX het goede voorbeeld van deze indices volgt, kunnen onze portefeuilles hiervan volop profiteren. Voor het geval dat de AEX het toch rustiger aan doet en in een neutrale bandbreedte blijft bewegen, dan zullen de SuperMomentumPortefeuille en RatioPortefeuille hiervan waarschijnlijk opnieuw profiteren. We zien de toekomst dan ook vol vertrouwen tegemoet.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.