Privacy beleid
Gratis online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.”
Ja, vertel mij meer

Page content

Update BeursBulletin Beleggingsfonds november 2017

Update BeursBulletin Beleggingsfonds november 2017

Het BeursBulletin beleggingsfonds heeft de 11e maand afgesloten met een winst van 0,72%. De EuroStoxx50 daalde in de 11e maand van 2017 met 2,83%. De AEX index leverde de winst van de maand ervoor weer in. Tot op heden hebben de Europese beurzen in 2017 nog niet zoveel laten zien.

Meerdere strategieën

Het meerjarig record werd verder aangescherpt tot 557,43 punten, maar daarna kwam de klad er weer in. 2017 blijft een jaar waarin beleggers regelmatig op het verkeerde been werden gezet. Om deze reden ben ik tevreden met de uitbreiding van meerdere strategieën binnen het fonds.

Stabieler resultaat

De aandelenstrategieën deden het in 2017 bijzonder goed. De optiesstrategieën hadden het afgelopen jaar lastiger vanwege de lage premies en de vele schijnbewegingen. Door meerdere strategieën te combineren, zal het resultaat naar verwachting veel stabieler geworden.

Actief bijsturen

Een behoorlijke beweeglijkheid in combinatie met lage optiepremies, zijn zeer uitdagende omstandigheden. Het actief bijsturen is vanzelfsprekend niet positief voor onze optieposities. Daarom is het goed om nu ook aandelenposities in het fonds te hebben die zorgen voor wat stabiliteit.

 

AEX dag

6 keer van de 6 sprong de AEX buiten de band

We werden in 6 maanden maar liefst 6 keer uitgestopt (de rode horizontale lijnen)… Waar historisch de hitratio rond respectievelijk 87% en 82% ligt, ging het nu dus in alle gevallen fout. Dus smalle banden, lage premie en dan uit de band springen. Helaas hoort dit er ook bij, al is dit natuurlijk uitzondering en geen regel.

Trading Navigator op kopen

De Trading Navigator staat nog steeds op kopen, dus zitten we objectief gezien op weekbasis nog steeds in een stijgende trend. De start van een nieuwe weekcyclus zorgt normaal gesproken voor een positieve eerste dagcyclus. Een weekcyclus bestaat doorgaans uit vijf dagcycli. De eerste dagcyclus van deze nieuwe weekcyclus is echter nog allesbehalve positief te noemen.

December feestmaand

De vraag is nu of de nieuwe weekcyclus al begonnen was, of dat we nog te maken hadden met een staartje van de voorgaande weekcyclus. Het verdere verloop van de AEX zal hier duidelijkheid in moeten scheppen. December staat natuurlijk wel bekend als feestmaand. Zeker de laatste twee weken van het jaar zijn doorgaans zeer positief.

AEX december punt

50 weken op vakantie

Wanneer je uitsluitend de laatste twee weken van het jaar belegd, en de eerste 50 weken dus niet, dan zou je in de afgelopen 30 jaar ruim 375 punten hebben verdiend. Je kan dus blijkbaar 50 weken op vakantie, zolang je maar zorgt dat je de laatste twee weken van het jaar belegd bent.

AEX week

Staan we nu aan het begin of aan het einde?

De vraag is nu of de voorgaande weekcyclus nu eindelijk is afgerond. Zolang de AEX boven de 535-puntengrens blijft, is dit het voorkeursscenario. Dit zou dan betekenen dat de komende weken we opnieuw (forse) stijgingen mogen verwachten. Een doorbraak van deze steun, zou echter aangeven dat de correctie nog niet ten einde is.

De maandcyclus lijkt een bodem te hebben gevormd

Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan lijkt de maandcyclus een nieuwe cyclusbodem te hebben gevormd. Ondanks de daling in november, lijkt de aanval te zijn geopend op de top van 2007 op 563 punten. Zolang de AEX boven de 506 puntengrens weet te blijven, is dit het meest waarschijnlijke scenario.

AEX maand

De wind in de rug

Op de kwartaalgrafiek zien we nog duidelijk de invloed van een nieuwe kwartaalcyclus die begonnen is in 2016. Hier lijken we nog steeds de wind in de rug te hebben. En de kwartaalcyclus is veel dominanter dan de dagcyclus natuurlijk. Iedere grote beweging, begint bij een kleine beweging, dus daarom houden we de daggrafiek scherp in de gaten om vast te stellen of er eerste tekenen zijn van een draai in de trend.

AEX kwartaal

DAX geeft opnieuw gas

De Duitse beurs heeft de all time high, die in juni 2017 werd aangescherpt, inmiddels verder aangescherpt. Bij de Duitse DAX zien we hetzelfde beeld bij de maandcyclus en de kwartaalcyclus. De cyclus van de hogere orde, de kwartaalcyclus, staat, net als bij de AEX index, nog steeds aan het begin en zorgt daardoor voor opwaartse druk.

De Europese beurzen weten nog niet te overtuigen

De brede Euronext 100 staat nog onder de top van 2017. De Eurostoxx50 staat nog niet eens in de buurt van de top van 2007 en staat nog ruim onder de top van 2015. Ook de Franse CAC40 staat nog ruim onder de top van 2007. De AEX doet het dus relatief goed ten opzichte van de Europese indices.

De Amerikanen vieren nog steeds feest

De Amerikaanse Dow Jones-index zit nog steeds comfortabel in een stijgende trend. De all time high wordt vrijwel dagelijks verder aangescherpt. De Dow Jones noteerde in 2009 nog onder 6500 punten, maar is inmiddels ruimschoots de 24.000-puntengrens gepasseerd.

Russell 2000 spuit opnieuw omhoog

De kleinere fondsen, die samen de Russell 2000 vormen, scherpten ook het record verder aan. De belastingverlaging, die Trump voorstelde, is door de Senaat goedgekeurd. Met name de kleinere fondsen zullen hiervan profiteren. Er wordt echter al weer gewaarschuwd voor de oververhitting van de economie in Amerika en een bedreiging van de sociale voorzieningen door het verder oplopen van de staatsschuld. We zullen zien.

Russell2000

Nog steeds historisch lage niveaus van de impliciete volatiliteit

De impliciete volatiliteit van de AEX is op dit moment 11,1%. De historische volatiliteit, gebaseerd op de laatste 20 handelsdagen is uitgekomen op 10,3%. De impliciete volatiliteit is nog steeds laag: het IVX percentiel nu 11,3%. Dit betekent dat circa 88,9% van de waarnemingen van de historische impliciete volatiliteit hoger ligt dan de actuele impliciete volatiliteit.

 

vix_aex

Minder aandelen in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten er momenteel nog maar 20 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand 23 aandelen waren. 10 aandelen zitten dus in een dalende trend, zodat de stijging iets minder breed wordt gedragen. De vraag is dus nu of de dip van november slechts een correctie is.

Lage optiepremies

Zoals we in de voorgaande maanden al diverse malen constateerden, een lage volatiliteit houdt niet automatisch in dat de volatiliteit moet stijgen. Dat hebben we weer gezien. De volatiliteit is nog steeds laag en kan lang op dit lage niveau blijven. De optiepremies zijn nog steeds laag en je ontvangt dus weinig voor het schrijven van opties. Omdat we niet langer afhankelijk wil zijn van het succes van een strategie, hanteren we nu meerdere strategieën.

optie-alert

Behoorlijke turbulentie

Het waren de afgelopen maanden zeer pittige maanden voor optiebeleggers. Zeker gezien het feit dat de impliciete volatiliteit nog steeds laag is en de premie op opties dus nog steeds historisch laag is. De aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2007: + 87%) en de TopPortefeuille (2007: + 57,2%) deden het in 2017 fantastisch. Aanzienlijk beter dan de AEX index (+12%) of de Stoxx 50 (+8,4%)

 

TopPortefeuille

 

De kracht van spreiding

Dit is dus de kracht van spreiding. Op het moment dat enkele strategieën minder goed presteren, presteren andere strategie juist weer uitstekend. Ook de TrendPortefeuille en de DividendPortefeuille doen het uitstekend.

TrendPortefeuille

 

 

Het gemiddelde resultaat voor 2007 is 26,8%

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door onze optieposities, werd de afgelopen maanden ruimschoots gecompenseerd door onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles vanaf 1 januari is 26,8%.

Deelname

Deelname aan het BeursBulletin Beleggingsfonds kan per de eerste werkdag van iedere kalendermaand als volgt geschieden:

– Je vult het, bij dit prospectus behorende, deelnameformulier in en stuurt dit aan de Beheerder;

– Je maakt je inleg over naar de bankrekening ten name van Stichting administratiekantoor BeursBulletin.nl, te Amsterdam onder vermelding van ‘Participatie BeursBulletin Beleggingsfonds’.

  1. Er zijn geen vaste kosten
  2. Geen in- en uitstapkosten
  3. De vergoeding is volledig resultaatafhankelijk.

Meer informatie vind je in het prospectus.

Klik hier voor het prospectus

Klik hier voor het aanmeldformulier

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

 

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

 

 

Comment Section

0 reacties op “Update BeursBulletin Beleggingsfonds november 2017

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.