Laatste update:

De effectenbeurzen hebben de ‘crashmaand’ oktober goed doorstaan. Het BeursBulletin Beleggingsfonds wist oktober eveneens met een positief resultaat af te sluiten. Sinds het begin van dit jaar laat het BeursBulletin Beleggingsfonds een ‘outperformance’ zien ten opzichte van de ‘benchmark’, de EuroStoxx50. De aangescherpte strategieën werpen derhalve zijn vruchten af. Zo steeg de SuperMomentumPortefeuille sinds de start van de portefeuille in september met niet minder dan 8%. AEX toont veerkracht

De ‘beruchte’ oktobermaand is inmiddels afgesloten, waarbij de AEX-index wederom terreinwinst boekte. Weliswaar steeg de AEX in september harder dan in oktober, maar ‘gecrasht’ is de aandelenmarkt allerminst. Wel deed de AEX verwoede pogingen om af te rekenen met de weerstandszone rond 340-punten, echter nog zonder resultaat. Daarmee kunnen we vaststellen dat de AEX in oktober gevangen bleef binnen de maandenlange neutrale zone tussen circa 330 en 340 punten.

aex

De AEX beweegt al ruim een jaar in een brede ‘trading range’ tussen 300 en 360 punten. Zolang de AEX boven de steunzone rond 300 punten blijft, biedt dit perspectief voor onze longposities. Het is bovendien een positief teken dat sinds eind mei hogere bodems worden gevormd. Zolang de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden intact is, zijn de ‘bulls’ aan de bal.

Sinds het jaar 1987 werd 63% van de oktobermaanden positief afgesloten. Dit jaar bevestigt de AEX met een plus van 0,6% het positieve beeld. In november en vooral december blijken beleggers overigens nog beter geluimd. De statistieken wijzen uit dat doorgaans pas in mei de grote plussen van de koersenborden verdwijnen. Het lijkt dus ook geen gek idee om in deze periode actief te zijn op de aandelenbeurs.

Onze strategieën, op grond waarvan wij besluiten aandelen te kopen dan wel te verkopen, is evenwel niet gebonden aan seizoenen, feestdagen of andere mijlpalen in het kalenderjaar. Maar de constatering dat de AEX, statistisch gezien, een aantal prachtige periode tegemoet gaat, is wel een leuke opsteker. November is inmiddels gestart en de eerste handelsdagen waren ook nu weer positief.

Aangescherpt beleggingsbeleid
Doordat de AEX aan kracht toenam, heeft BeursBulletin (een behoorlijk deel) van de shortposities afgebouwd. Weliswaar ging dit ten koste van het rendement, maar het bood wel bescherming. In het verleden heeft het in de herfstmaanden een aantal malen flink gespookt op de effectenbeurzen. Shortposities kunnen worden vergeleken met een brandverzekering. Weliswaar is er een brandverzekeringspremie betaald, maar omdat ‘het huis niet is afgebrand’, hoeven we daar natuurlijk niet rouwig om te zijn. Met andere woorden, de portefeuille is nog steeds intact om rendement mee te genereren.

BeursBulletin is voortdurend actief om winstgevende strategieën te ontwikkelen en aan te scherpen om in elke markt geld te verdienen, zowel in trenderende als in zijwaartse markten. Het fonds volgt een aantal trendvolgende systemen. Om een optimaal rendement te kunnen behalen middels een trendvolgend systeem, is er logischerwijs een trenderende markt nodig. Sinds september 2009 consolideert de AEX binnen een brede bandbreedte, tussen circa 300 en 360 punten.

Enkele van de aangescherpte strategieën zijn de RatioPortefeuille (sinds begin 2008) en de SuperMomentumPortefeuille die maandelijks muteren. De in september geïntroduceerde SuperMomentumPortefeuille kent een vliegende start: na twee maanden mogen we spreken van een uitstekend resultaat: een plus van 8%. Met de SuperMomentumstrategie zou over de afgelopen 10,5 jaar een gemiddeld jaarrendement van 34,1% zijn behaald. De EuroStoxx50 daalde in deze periode jaarlijks met gemiddeld 4,9%.

supermomentum

De voor de SuperMomentumPortefeuille gevolgde strategie is geschikt om zowel potentiële winnaars als verliezers te selecteren. In een stijgende trend worden aandelenposities ingenomen en als de beurs in een dalende trend zit, worden shortposities in (sub)indices ingenomen.

supermomentum vs stoxx50

Het universum van het handelsmodel bestaat, net als bij de RatioPortefeuille, uit de aandelen van de Euronext 100 en de Next 150. Aan het einde van de maand worden aandelen of indices geselecteerd waarvan verwacht wordt dat deze in de komende weken verder zullen stijgen danwel dalen, afhankelijk of het model aangeeft om long of short te gaan.

Dit fraaie resultaat werd gerealiseerd zonder dat daarvoor een hoog risico werd gelopen. Zoals bijgaande grafieken illustreren, hebben de Ratio- en SuperMomentumPortefeuille ook ten tijde van een zijwaartse markt de markt met glans verslagen. Ten tijde van een fors dalende beurs, werden eveneens mooie winsten behaald. Sinds 2000 werd ieder jaar een winst gerealiseerd, terwijl de aandelenbeurzen per saldo zware averij opliepen.

ratioportefeuille

Sinds de start van 2008 staat de EuroStoxx50 circa 35% lager. De RatioPortefeuille komt daarentegen uit op een winst van ruim 46%. De markt is daarmee met circa 81% verslagen!

Het rendement van het fonds werd, zoals eerder gesteld, gedrukt door een aantal shortposities. Bovendien presteerden de portefeuille Energie en Financiële dienstverlening, Industrie en Dienstverlening en IndexAlert juist minder goed vanwege de afwezigheid van een trend. Met de verdere aanscherping van de strategieën en de introductie van nieuwe strategieën zijn we gelukkig in staat geweest een verbetering aan te brengen zodat gemeten vanaf de start van dit jaar, de markt werd verslagen. Toch zijn we nog niet tevreden zodat we hard blijven werken om de strategieën verder aan te scherpen.

Zolang de stijgende steunlijn sinds mei nog steeds intact is, kan de blik opwaarts blijven gericht. Een uitbraak uit de ‘trading range’ tussen circa 330 punten en 340 punten kan de AEX opnieuw in beweging zetten.

Voor een positief vervolg is het belangrijk dat de AEX-index nu niet meer te ver terugvalt. Het is een positief teken dat diverse indices zoals de Duitse DAX, Next 150 en de Amerikaanse technologie-index Nasdaq 100 onlangs het recordniveau van dit jaar aanscherpten. Zodra de AEX het voorbeeld van genoemde indices volgt en dus naar boven uitbreekt, kunnen wij de winstgevende posities uitbreiden. Mocht de AEX onverhoopt de zijwaartse trend van het afgelopen jaar continueren, dan profiteren we van de strategieën die juist goed presteren in neutrale markten.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.