Update BeursBulletin Beleggingsfonds oktober 2012

Update BeursBulletin Beleggingsfonds oktober 2012 De AEX-index voegde in oktober een kleine winst toe. De Eurostoxx50 deed het enigszins beter. Vorige maand liet het BeursBulletin beleggingsfonds helaas afweten, waardoor het resultaat dit jaar rond het nulpunt fluctueert.

Het is bemoedigend dat de ‘long only’-strategieën Ratio- en de DividendPortefeuille dit jaar prachtige winsten laten zien van 12,6% respectievelijk 19%. De SuperMomentumPortefeuille kent helaas forse tegenwind, waardoor het ‘overall’ resultaat wordt gedrukt.

 AEX consolideert rond record van 2012

De AEX fluctueerde vorige maand in een bandbreedte tussen circa 320 punten en 340 punten. Het jaarrecord, dat in september werd bereikt rond een niveau van 340 punten, kon in oktober opnieuw niet worden gepasseerd.

Een houvast voor lange termijn beleggers is dat de betrouwbare Coppock indicator in juni op kopen is gesprongen voor de AEX. Ook voor diverse andere Europese aandelenmarkten werd eind juni een koopsignaal gegeven door de Coppock-indicator, waardoor dit koopsignaal breed werd gedragen.

Het is echter een veeg teken dat de kleinere fondsen en middelgrote fondsen in Nederland duidelijk achterblijven bij de AEX. Zo hebben de Smallcap- en de Midcap-index de top van maart nog lang niet overschreden. Hieruit blijkt de risico-aversie van beleggers.

Ratio- en DividendPortefeuille winstgevend

Zoals eerder gesteld, presteren de ‘long only’ strategieën Ratio- en DividendPortefeuille dit jaar met rendementspercentages van circa 12,6% respectievelijk 19% uitstekend.

RatioPortefeuilleOok de TopPortefeuille wist in oktober het rendement verder te verbeteren tot een ‘year to date’-winst van 10%. Gezien de turbulente marktomstandigheden dit jaar, is dit bemoedigend.

Wij geven de Ratio- en Dividendstrategieën voldoende bewegingsruimte. Als beleggers het geduld niet kunnen opbrengen, missen zij namelijk de kans op mooie koerswinsten en dividendrendementen. Regelmatig worden korte termijn beleggers op het verkeerde been gezet of wordt er te vroeg uit de markt gestapt, waarna de grote beweging wordt gemist.

De correctie die dit jaar plaatsvond, heeft het fonds kans geboden om ondergewaardeerde fondsen in portefeuille op te nemen, wat tot een positief effect heeft geleid. Het is alleen jammer dat enkele portefeuilles door de zijwaartse markt niet uit de verf komen. Sinds eind 2008 (dus alweer 4 jaar) noteert de AEX rond 300 punten.

Neerwaarts risico afgedekt: voet op de rem

portefeuille Energie en Financiële dienstverlening

Het neerwaarts risico van de portefeuille Energie en Financiële dienstverlening en de TopPortefeuille werd dit jaar (aanvankelijk) afgedekt, wat toen zijn vruchten heeft afgeworpen. Dat werd gedaan middels shortposities op individuele fondsen en de AEX.

Dit heeft ertoe geleid dat het neerwaarts risico van het fonds beperkt werd, wat aanvankelijk de ‘performance’ ten goede kwam. De keerzijde van het verhaal is echter, dat vanwege de ‘voet op de rem’, het fonds niet ten volle kon profiteren van het herstel op de aandelenmarkt.

Doordat het fonds diverse strategieën combineert, konden dit jaar zware beurstijden worden doorstaan. Weliswaar hebben wij niet optimaal geprofiteerd van het herstel sinds juni, Maar werden ook grote zeperds voorkomen ten tijde van de forse correctie van maart tot en met juni. Een brandverzekering kost nu eenmaal geld, maar het is natuurlijk ook niet erg als aan het einde van de looptijd van een brandverzekering het huis er nog staat. De SuperMomentumPortefeuille komt dit jaar vanwege diverse wisselingen van long, naar short en weer naar long, niet uit de verf. Ten aanzien van deze portefeuille is het dan ook wachten op een duidelijke trend.

backtest-dividend versus stoxx50Het is bemoedigend om te constateren dat de Ratio- en de DividendPortefeuille dit jaar goed hebben gepresteerd, ondanks dat er vrijwel geen trend was. Dankzij OptieAlert, waarbij onder meer (gedekt) opties worden geschreven, heeft het beleggingsfonds premie verdiend. OptieAlert kon dan ook profiteren van het herstel sinds juni en kon deze portefeuille zelfs ook in de zijwaartse markt van de afgelopen maanden goed presteren.

We zijn de laatste 2 maanden van dit jaar ingegaan. Tot het jaareinde, zullen wij de focus houden op het managen van het risico. We zullen er uiteraard alles aan doen om het resultaat van een fonds te optimaliseren, maar mogen in deze tijd het risico niet negeren. Helaas leidt dit op korte termijn niet altijd tot het hoogste rendement, maar op de langere termijn betaalt deze strategie zich zeker terug.

Drs.Harm van Wijk

www.BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.