Laatste update:

Na in augustus de AEX en onze benchmark de EuroStoxx50 op overtuigende wijze te hebben verslagen, boekte het BeursBulletin Beleggingsfonds in september opnieuw een solide resultaat. Zoals u in onze voorgaande updates heeft kunnen lezen, was en is het BeursBulletin Beleggingsfonds nog steeds goed gepositioneerd voor een verder stijgende aandelenbeurs. De verwachting is dan ook dat het fonds de stijgende lijn zal doorzetten. Beurzen houden goed stand

Het sentiment op de aandelenmarkten is nog altijd positief, ondanks het feit dat de laatste weken de markten wat stoom afblazen. Veel indices bevinden zich op of rond het hoogste niveau van dit jaar. Ook aan het Damrak handhaven de bulls zich goed. De AEX-index passeerde begin september de 300-puntengrens en wist daar sindsdien boven te blijven. De Amsterdamse hoofdgraadmeter slaagde er zelfs in, rond 315 punten het jaarrecord aan te scherpen. Vanuit technisch perspectief wordt het positieve beeld bevestigd: de AEX bevindt zich in een uptrend, daarbij gesteund door een voltooid omgekeerd hoofd-schouderpatroon én een island reversal. Bovendien wijzen de lange termijn indicatoren, zoals de ‘rouw’-indicator van Coppock, omhoog.

AEX

Hoewel de AEX zich in een uptrend bevindt en de lange termijn indicatoren reeds een aantal maanden in positieve territoria verkeren, zijn korte termijn correcties mogelijk. De AEX heeft enige speelruimte, maar mag niet al te ver terugzakken. In dit kader is met name de steunzone rond 286 punten van belang. Na een korte dip veerde de index vanaf dat niveau weer op. Bovendien werd in augustus rond 286 punten een zogenoemd island reversal gevormd, zodat we dit niveau goed in de gaten houden. Een eerste waarschuwing zouden we krijgen als de AEX terugvalt en daarbij de zone rond 300 punten doorbreekt. In de afgelopen weken bleef een dergelijke waarschuwing echter uit. September is statistisch gezien een ‘moeilijke’ beursmaand, maar de AEX bleef desondanks goed liggen.

Niet alle seinen staan echter op groen. Zo baart het lage niveau van de rente ons al enige tijd zorgen. De lage rentestand duidt op risico-aversie (voorzichtigheid) van beleggers. Men prefereert blijkbaar een lage rentevergoeding boven het (hoge) rendement dat met aandelen kan worden behaald. Een veeg teken is tevens dat paniekindicator VIX op een relatief hoog niveau consolideert, waaruit blijkt dat beleggers de aandelenmarkt nog niet geheel vertrouwen.

Een ander scenario zou kunnen zijn dat deze indicatoren ten onrechte op ‘onweer’ staan. In een stijgende trend is men geneigd (al dan niet terecht) naar de gevaren, zoals slechte macro-economische omstandigheden, te kijken. Wij nemen weliswaar notie van dergelijke waarschuwingssignalen, maar blijven boven alles ons systeem gedisciplineerd volgen. Op grond van ons in de praktijk bewezen systeem achten wij het verantwoord om vanuit een bullish perspectief de markt te betreden. Deze overtuiging vertaalt zich in het consistente beleggingsbeleid dat gevoerd wordt ten aanzien van het BeursBulletin Beleggingsfonds.

Beleggingsfonds stijgt verder in waarde
In september nam de waarde van het BeursBulletin Beleggingsfonds met enkele procenten toe. Op die manier heeft het fonds dus geprofiteerd van de hierboven beschreven uptrend. De posities die wij een aantal maanden geleden reeds hadden ingenomen, staan inmiddels op aanzienlijke winsten. Voorbeelden hiervan zijn: BinckBank, Vopak, ArcelorMittal en Fugro. Op maandbasis viel vooral de koersontwikkeling van BinckBank op: het aandeel van de internetbroker steeg in september opnieuw vele procenten. Dit aandeel heeft dan ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de goede prestatie van het fonds in de afgelopen maanden.

Het beleggingsbeleid van het BeursBulletin Beleggingsfonds is gebaseerd op strategieën voor zowel de lange als de wat kortere termijn. Middels het afkappen van verliezen en het laten doorgroeien van winsten, verslaat BeursBulletin jaar in jaar uit de benchmark. Uiteraard zijn er periodes waarin we minder goed presteren dan de beurzen, met name in zijwaartse markten, zoals van november tot juli het geval was. In de afgelopen vijf jaar echter presteerde het systeem aanzienlijk beter dan de AEX-index (zie bijgaande grafiek van de portefeuille Energie & Financiële dienstverlening). De AEX daalde in de afgelopen 5 jaar met 8% terwijl deze portefeuille een rendement van 109% behaalde en recent zelfs een nieuw record bereikte.

beursbulletin

Om geld te verdienen met een trendvolgend systeem is logischerwijs de aanwezigheid van een trend vereist. De effectenbeurs heeft die trend -gelukkig- sinds enige tijd laten zien en vastgehouden. Het BeursBulletin Beleggingsfonds was in de afgelopen maanden goed gepositioneerd ten opzichte van de markt en kon, aanhakend bij de trend, een aanzienlijke verbetering van de performance realiseren. Dit sluit aan bij de verwachting die we in een eerder stadium uitspraken: zodra zich een trend, stijgend dan wel dalend, manifesteert, zal het beleggingsfonds daar waarschijnlijk van profiteren.

We blijven positief gestemd ten aanzien van de toekomstige ontwikkelingen. De onderliggende kracht van de markt is indrukwekkend, zodat er voldoende reden is om optimistisch te zijn. Zolang de huidige uptrend intact is, liggen er voor het BeursBulletin Beleggingsfonds fraaie mogelijkheden om van die trend te blijven profiteren. Uiteraard blijven wij wel op onze hoede en zullen daarbij niet aarzelen om (grote) winsten veilig te stellen, maar ook om risico’s af te dekken. Als de AEX het niveau rond 286 punten doorbreekt, dan kan dat op een trendomkeer duiden. Het licht zal echter al op oranje springen zodra de steunzone rond 300 punten wordt doorbroken. Het is evident dat we de markt intensief monitoren, waarbij direct wordt ‘bijgestuurd’ zodra de situatie daar om vraagt, dit in tegenstelling tot de conventionele buy and hold-beleggingsfondsen.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.