De aandelenmarkten zijn de doorgaans slechte septembermaand prima doorgekomen. Het BeursBulletin Beleggingsfonds wist mede daardoor vorige maand opnieuw waarde toe te voegen en presteert sinds het begin van dit jaar nog steeds beter dan de ‘benchmark’ EuroStoxx50.Ondanks het herstel in september, hebben de AEX-index en de EuroStoxx50 voor 2010 nog steeds geen terreinwinst geboekt. De aandelenmarkten zitten al een jaar gevangen in een brede bandbreedte. Het is evenwel een positief teken dat de bodems sinds mei hoger liggen, wat duidt op toenemende koopdruk. We blijven evenwel geduld betrachten tot de indices opnieuw een richting hebben gekozen.

September geen crash

De maand september is inmiddels afgesloten, waarbij we kunnen constateren dat de aandelenmarkten deze maand ditmaal goed hebben doorstaan. September is doorgaans de slechtste beleggingsmaand van het jaar. Ter illustratie: in de voorgaande 23 jaar sloot de AEX-index de maand september 12 maal af met een verlies. Het gemiddeld resultaat van september bedraagt -2,7%. Dit jaar kunnen we september als een positieve maand noteren.

AEX

Zoals in bijgaande grafiek duidelijk wordt geïllustreerd, zit de AEX-index al een jaar gevangen tussen 300 punten en 360 punten. Zolang de AEX boven de steunzone rond 300 punten blijft, biedt dit perspectief voor onze longposities. In het geval dat de AEX opnieuw de dalende lijn inzet, bieden de shortposities het fonds bescherming.

Aanscherpen beleggingsbeleid
De afgelopen maanden hebben wij ons beleggingsbeleid verder aangescherpt. Enerzijds bieden de ‘baisse’-posities in zwak presterende fondsen zoals SNS Reaal en de AEX-index bescherming. Dit zorgt ervoor dat het neerwaarts risico van de portefeuille (gedeeltelijk) is afgedekt, terwijl sterk presterende aandelen het rendement van het fonds kunnen vergroten.

Om een optimaal rendement te kunnen behalen middels een trendvolgend systeem, kan er echter alleen maar rendement worden behaald indien er een trend is. Dit jaar is inmiddels driekwart voorbij, maar de AEX heeft nog steeds geen terreinwinst geboekt. Sinds september vorig jaar consolideert de AEX binnen een brede bandbreedte. De markt is nog steeds op zoek naar richting.

BeursBulletin is voortdurend bezig om het rendement te optimaliseren, ook in een zijwaarts bewegende markt. Enkele van de aangescherpte strategieën zijn de RatioPortefeuille (sinds begin 2008) en de SuperMomentumPortefeuille. De nieuwe SuperMomentumPortefeuille heeft de portefeuille Consument Cyclisch in september vervangen. Middels de SuperMomentum-strategie zou over de afgelopen 10,5 jaar een gemiddeld jaarrendement van 34,1% zijn behaald. De Eurostoxx 50 daalde in de vergelijkbare periode jaarlijks met gemiddeld 4,9%.

Deze strategie is geschikt om zowel potentiële winnaars als verliezers te selecteren. In een stijgende trend worden longposities ingenomen en als de beurs in een dalende trend zit, gaan we short op indexbasis. Het universum van het handelsmodel bestaat, net als bij de RatioPortefeuille, uit de aandelen van de Euronext 100 en de Next 150. Aan het einde van de maand worden aandelen of indices geselecteerd waarvan verwacht wordt dat deze in de komende weken verder zullen stijgen danwel dalen, afhankelijk of het model aangeeft om long of short te gaan.

supermomentum vs eurostoxx50

Dit fraaie resultaat werd gerealiseerd zonder dat daarvoor een hoog risico werd gelopen. Zoals bijgaande grafieken illustreren, hebben de Ratio- en SuperMomentumPortefeuille ook ten tijde van een zijwaartse markt de markt met glans verslagen. Ten tijde van een fors dalende beurs, werden mooie winsten behaald, en belangrijker misschien nog, werd er sinds 2000 geen enkel jaar een verlies gerealiseerd. De bijgaande grafieken illustreren de indrukwekkende ‘outperfomances’ van de Ratio- en SuperMomentumPortefeuille.

ratioportefeuille

Sinds de start van 2008 staat de EuroStoxx50 bijna 40% lager en komt de RatioPortefeuille uit op een winst van ruim 40%. De markt is daarmee met circa 80% verslagen!

Nog steeds is geduld vereist en is het wachten totdat de markt opnieuw een trend heeft ingezet. Zodra de nieuwe trend zichtbaar wordt, breiden wij onze posities verder uit. Dat geldt natuurlijk ook voor het geval de AEX-index de dalende trend sinds 2007 gaat vervolgen. Het is derhalve wachten op een uitbraak: opwaarts danwel neerwaarts.

Inmiddels is de oktobermaand van start gegaan. Met dalingen van 20% in 2008 en 28% in het jaar 1987, staat oktober bekend als een roerige maand. Het gemiddelde resultaat komt voor oktober uit op -0,72%. Met de start van oktober is overigens de meest profijtelijke periode van het jaar aangebroken.

Zolang de stijgende steunlijn sinds mei nog steeds intact is, kan de blik opwaarts blijven gericht. De afgelopen weken is het speelveld evenwel kleiner geworden en fluctueerde de AEX tussen 330 punten en 340 punten. Een uitbraak uit deze ‘trading range’ kan de AEX een nieuwe richting opduwen. Zodra de 340-puntenzone wordt doorbroken, kan de AEX een aanval inzetten op de top van dit jaar. Bij een doorbraak van de 330-puntengrens, kan dit scenario in de ijskast.

Kortom: wij zitten op het puntje van onze stoel totdat de AEX richting heeft gekozen. BeursBulletin handhaaft daarbij evenwichtige posities. Zolang de AEX zijwaarts blijft bewegen, laten we de strategieën werken die tevens renderen in een neutrale markt.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.