AEX consolideert rond record van 2012De AEX-index kwam begin september goed uit de startblokken, maar verloor uiteindelijk toch terrein. De Eurostoxx50 steeg vorige maand fractioneel, waarbij het BeursBulletin beleggingsfonds beter presteerde dan deze ‘benchmark’. Het BeursBulletin beleggingsfonds wist het resultaat in september te verbeteren, dankzij gebalanceerde posities.

De ‘long only’-strategieën Ratio- en de DividendPortefeuille zijn dit jaar duidelijk de kartrekkers met winsten van 11% respectievelijk +17%. De SuperMomentumPortefeuille en OptieAlert kennen helaas wat tegenwind.

AEX consolideert rond record van 2012

De Amsterdamse beurs kende vorige maand een flitsende start door uitspraken van ECB-president Draghi. De AEX bereikte op 7 september een nieuw hoogterecord voor dit jaar boven 340 punten.

Desalniettemin nam de AEX gas terug tot rond 320 punten. Dankzij het aanscherpen van het jaarrecord, kreeg de stijgende trend sinds het najaar van 2011 een nieuwe impuls. De weg naar de top van 2011 is echter nog lang, terwijl de toppen van 2007 (om maar te zwijgen van het jaar 2000) nog zeer ver weg zijn.

De betrouwbare Coppock indicator sprong in juni op kopen voor de AEX. Ook voor diverse andere Europese aandelenmarkten werd eind juni een koopsignaal gegeven door de Coppock-indicator, waardoor dit koopsignaal breed werd gedragen.

Ratio- en DividendPortefeuille winstgevend

Zoals eerder aangegeven, doen de ‘long only’ strategieën Ratio- en DividendPortefeuille het dit jaar met rendementspercentages van circa 11% respectievelijk 17% uitstekend.

RatioPortefeuille

Ook de TopPortefeuille scoort met een winst van 7%. Gezien de turbulente marktomstandigheden dit jaar, is dit bemoedigend.

De resultaten van deze lange termijn strategieën zijn sterk. Dit jaar weten de portefeuilles ook weer te overtuigen. Indexbeleggers, die bijvoorbeeld de AEX-index en de Eurostoxx50 passief volgen, blijven duidelijk achter bij deze portefeuilles.

Wij geven de Ratio- en Dividendstrategieën voldoende tijd en bewegingsruimte. Als beleggers het geduld niet kunnen opbrengen, missen zij de kans op mooie koerswinsten en dividendrendementen. Veelal worden korte termijn beleggers op het verkeerde been gezet of wordt er te vroeg uit de markt gestapt, waarna de grote beweging wordt gemist.

Cash DividendDe correctie die dit jaar plaatsvond, heeft het fonds kans geboden om ondergewaardeerde fondsen in portefeuille op te nemen. Dit heeft een positief effect gehad op de ‘performance’ van het fonds.

Neerwaarts risico afgedekt

Het neerwaarts risico van de portefeuille Energie en Financiële dienstverlening en de TopPortefeuille werd dit jaar aanvankelijk afgedekt. Dat wordt dan gedaan middels shortposities op individuele fondsen en de AEX. Dit heeft dit jaar ertoe geleid dat het neerwaarts risico van het fonds beperkt was, wat ten gunste kwam van de ‘performance’.

De SuperMomentumPortefeuille komt dit jaar helaas nog niet uit de verf. Door de wisseling van long, naar short en weer naar long dit jaar, blijft de portefeuille duidelijk achter bij de markt. Bij het uitblijven van een trend, is het voor de SuperMomentumPortefeuille lastig om rendement te maken.

Energie en Financiële dienstverlening

Doordat het fonds diverse strategieën combineert, kunnen barre tijden worden getrotseerd. Zo zullen bepaalde strategieën in zijwaartse markten beter presteren dan trendvolgende systemen. De Ratio- en de DividendPortefeuille bijvoorbeeld hebben dit jaar goed gepresteerd, ondanks het ontbreken van een trend.

Dankzij OptieAlert, waarbij onder meer (gedekt) opties worden geschreven, heeft het beleggingsfonds premie verdiend. In een zijwaartse markt wordt op deze manier extra rendement behaald.

We zijn het laatste kwartaal van dit jaar ingegaan. Het fonds heeft dus nog 3 maanden de tijd om het positieve resultaat uit te bouwen. Wij doen er in ieder geval alles aan om in iedere markt een optimaal rendement te behalen.

Drs.Harm van Wijk

www.BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.