optie-alert

Het BeursBulletin beleggingsfonds heeft de negende maand afgesloten met een verlies van 0,76%. De EuroStoxx50 steeg in de negende maand van 2017 met 5%. De AEX index steeg in september van 512,82 punten naar 537,06 punten. Er moest opnieuw weer actief worden bijgestuurd door deze forse stijging en bijsturen kost helaas geld.

 

Sterk herstel van de AEX

Na het aanscherpen van het meerjarig record tot 537,84 punten dook de AEX omlaag, vormde een lagere top tijdens het herstel en leek opnieuw de aanval te openen op de 500-puntengrens. Door de lagere top was de kans groot dat we onder de 500 punten zouden uitkomen. Vanaf de 505 puntengrens schoot de AEX echter fel omhoog en scherpte zelfs het jaarrecord verder aan.

 

Historisch lage optiepremies

Sinds mei is sprake van behoorlijke turbulentie tussen de 505 punten en 540 punten. Op zich zou dit niet zo erg zijn, ware het niet dat de premies van de opties historisch laag zijn (circa 98,7% ligt dan de actuele impliciete volatiliteit). Een behoorlijke beweeglijkheid in combinatie met lage optiepremies, zijn zeer uitdagende omstandigheden.

 

Actief bijsturen

Binnen de stijgende trend sinds eind 2016 zagen we een maandenlange consolidatie. Waar we tweemaal eerst actief moeten bijsturen aan de onderzijde, moesten we afgelopen weken alle zeilen bijzetten om bij te sturen aan de bovenzijde. De forse stijging was vanzelfsprekend niet positief voor onze optieposities.

AEX dag

Trading Navigator op kopen

De Trading Navigator staat nog steeds op kopen, dus zitten we nog steeds in een stijgende trend. We werden echter op het verkeerde been gezet door de lagere top. Beleggen moet het liefst zo voorspelbaar mogelijk zijn, maar de voorspelbaarheid is momenteel ver te zoeken…4 keer uitgestopt dit jaar in 9 maanden… Waar historisch de hitratio rond respectievelijk 85% en 87% ligt. Dus smalle banden, lage premie en dan uit de band springen. Verre van optimaal.

De week cyclus drukt zijn stempel

De start van een nieuwe weekcyclus zorgde voor een positieve eerste dagcyclus. Een weekcyclus bestaat doorgaans uit vijf dagcycli. De eerste dagcyclus was zoals gebruikelijk positief. De tweede dagcyclus was aanmerkelijk minder positief. Dit komt door de vorming van een midcycle low van de weekgrafiek. De derde dagcyclus was opnieuw zeer positief, na de vorming van de midcycle low van de weekgrafiek.

 

Het record van 2017 is gesneuveld

Inmiddels lijken we bezig te zijn met de vierde dagcyclus. De AEX viel nauwelijks terug, wat een teken van kracht is. Eind september werd het startschot gegeven waarbij de AEX in enkele dagen wist op te klimmen tot boven het record van 2017. Deze vierde dagcyclus telt inmiddels 7 van de gemiddeld 20 dagen. We moeten rekening houden met een minder optimistische vijfde dagcyclus, omdat deze samenvalt met de vorming van een week cyclusbodem.

 

AEX week

De maandcyclus nu wel of geen bodem?

Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan lijkt de maandcyclus echter een nieuwe cyclusbodem te hebben gevormd. Uitgaande van dit scenario, lijkt dan de aanval geopend te zijn op de top van 2007 op 563 punten. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan dat natuurlijk voor veel neerwaartse druk gaan zorgen, omdat het bodemproces nog niet is afgerond. Belangrijk is nu of de AEX in staat is om boven de boven de 506 puntengrens te blijven.

 

De wind in de rug

Grotere bewegingen beginnen natuurlijk op de kleinere time frames zoals de daggrafiek. Maar hoe korter het time frame, hoe meer ruis. Dat is ook duidelijk te zien in de afgelopen maanden. Op de kwartaalgrafiek is sprake van minder ruis. Hier lijken we nog steeds de wind in de rug te hebben van de vorming van een nieuwe kwartaalcyclus bodem in 2016. En de kwartaalcyclus is veel dominanter dan de dagcyclus natuurlijk.

 

Ruim 40% stijging in circa anderhalf jaar

Dit zou kunnen verklaren dat de eerste maandcyclus van deze kwartaalcyclus de AEX van 378 punten tot boven 540 punten heeft gebracht in circa anderhalf jaar. Dit is een stijging van ruim 40%. En dat ondanks de Brexit, Trump, Noord-Korea, aanslagen en nog veel meer ellende. Mochten we bezig zijn met een nieuwe maandcyclus, dan mogen we de komende maanden de blik omhoog richten. De markten beklimmen een muur van zorgen.

 

DAX neemt opnieuw gas terug

De Duitse beurs staat nog steeds onder de all time high die in juni 2017 werd aangescherpt. Bij de Duitse DAX zien we hetzelfde beeld bij de maandcyclus en de kwartaalcyclus. De cyclus van de hogere orde, de kwartaalcyclus, staat, net als bij de AEX index, nog steeds aan het begin en zorgt daardoor voor opwaartse druk.

 

De Europese beurzen hebben er nog weinig zin in

De brede Euronext 100 staat nog onder de top van 2017, maar heeft inmiddels wel het patroon van lagere toppen en lagere bodems doorbroken. De Eurostoxx50 staat nog niet eens in de buurt van de top van 2007. De AEX index is nog steeds een buitenbeentje ten opzichte van de Europese indices.

 

De Amerikanen vieren nog steeds feest

De Amerikaanse Dow Jones-index zit nog steeds comfortabel in een stijgende trend. De all time high wordt vrijwel dagelijks verder aangescherpt. De Dow Jones noteerde in 2009 nog onder 6500 punten, maar is inmiddels hard op weg naar de 23.000-puntengrens.

 

Russell 2000 spuit omhoog

De kleinere fondsen, die samen de Russell 2000 vormen, gingen compleet door het dak. Sinds december 2016 was sprake van min of meer een zijwaarts verloop. Sinds medio augustus is de geest uit de fles. De plannen om de belasting te verlagen hebben de kleinere fondsen vleugels gegeven.

 

Russell 2000

Nog steeds historisch lage niveaus van de impliciete volatiliteit

De impliciete volatiliteit van de AEX is op dit moment 8,9%. De historische volatiliteit, gebaseerd op de laatste 20 handelsdagen is zelfs uitgekomen op 6,8%. De impliciete volatiliteit is nog steeds laag: het IVX percentiel nu 1,3%. Dit betekent dat circa 98,7% van de waarnemingen van de historische impliciete volatiliteit hoger ligt dan de actuele impliciete volatiliteit. Wat laag is, kan blijkbaar dus nog altijd lager.

 

implied_vola

 

Nog niet overal feest

De Eurostoxx50 lijkt een aanval op de top van 2015 voor te bereiden, maar zal daarvoor eerst de top van 2017 moeten passeren. Het zou een teken van zwakte zijn wanneer er een lagere top ten opzichte van 2007 zou worden gevormd. Nog niet op alle plaatsen binnen Europa is het dus feest. De optimist focust natuurlijk op de hogere bodem die is gevormd, ten opzichte van de bodem in 2012.

 

Stoxx maand

Meer aandelen in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten er 21 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand 20 aandelen waren. 9 aandelen zitten dus in een dalende trend, zodat de stijging weer iets breder wordt gedragen. De vraag is nu echter, neemt de AEX het voortouw of moet de AEX zich binnenkort conformeren aan de rest van Europa?

 

Lage optiepremies

Zoals we in de voorgaande maanden al diverse malen constateerden, een lage volatiliteit houdt niet automatisch in dat de volatiliteit moet stijgen. De volatiliteit is nog steeds laag en kan lang op dit lage niveau blijven. De optiepremies zijn nog steeds laag en je ontvangt dus weinig voor het schrijven van opties. De stijging van de afgelopen weken, zorgde ervoor dat we een deel van onze winst moesten inleveren. We blijven daarom voorzichtig met het opzetten van nieuwe optieposities.

optie-alert

 

Behoorlijke turbulentie

Het waren de afgelopen maanden pittige maanden om het fonds veilig door de forse correcties en snelle oplevingen door te sturen. Zeker gezien het feit dat de impliciete volatiliteit nog steeds laag is en de premie op opties dus nog steeds historisch laag is. We blijven daarom uiterst voorzichtig en nemen genoegen met op dit moment beperkte winsten. Onze tijd komt wel weer.

 

Diverse nieuwe records

De aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2007: + 60,1%) en de TopPortefeuille (2007: + 56,6%) scherpten het record opnieuw verder aan. Aanzienlijk beter dan de AEX index.

SuperMomentumPortefeuille

 

TopPortefeuille

 

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door onze optieposities, werd de afgelopen weken ruimschoots gecompenseerd door een onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles vanaf 1 januari is opgelopen naar 22,1%.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column

 

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.